* Din comentariul lui Alex Ciocan (foto) pe Eurosport la ultima etapa a Turului Turciei am putut afla o veste minunata: Romania participa cu 5 ciclisti la Europenele de pista de la Berlin, si ma grabesc sa va dau numele acestora: Alex Ciocan, asadar, la 5 ani dupa ce s-a lasat, dar inca doritor de autodepasire, Marius Petrache, Valentin Plesea, Daniel Crista si Norbert Szabo. Acestea sunt, repet, inscrierile oficiale.

Imediat am intrat in priza, cautand amanunte, dar nu am gasit nimic pe site-ul oficial al federatiei, care are probleme strict legate de pastrarea puterii, de vreme ce ultima stire este ca va avea loc Adunarea Generala pe 10 noiembrie, iar pe calendar, printre cele vreo 10 curse si cursisoare, nimic despre Europene.

Asadar, am ciulit urechile la Alex Ciocan, care a precizat ca antrenori vor fi doi romani naturalizati, grecul Yorgos Georgiadis si neamtul Lars Pria, doi foarte saritori iubitori ai ciclismului romanesc, ultimul chiar inca alergator, participant la Turul Romaniei, dar si la recenta cursa, mai mult turistica, de la Hong Kong.

Fel de fel de interventii presupun, dar neavand informatii certe, cat de cat din surse oficiale, nu vreau sa speculez. Cert este ca FRC nu da vreun semn ca ar avea vreun amestec in acest veritabil succes, pentru ca orice participare internationala, dincolo de rezultate, este o victorie pentru noi, decuplati de la nivelul de sus al ciclismului actual.

Asadar, pe site-un competitiei se confirma inscrierea celor 5 ciclisti romani, dar si alte informatii, cum este ca la intreceri vor fi prezenti 328 de sportivi din 28 de tari, miercuri, pe 18, vor fi calificari, concursurile propriu-zise fiind, cu finale, pe 19, 20, 21 si 22 octombrie.

Mie mi se parea clar ca o data cu schimbarea de conducere la UCI, cu noul presedinte francezul David Lapartient, dar si de la Uniunea europeana, care acum este condusa de elvetianul Rocco Cattaneo, ponderea competitionala in ciclismul mondial va reveni pe continentul care a dat lumii acest sport minunat, Europa, asa ca va creste ponderea concursurilor de pe Vechiul Continent.

Din pacate, Alex Ciocan ne-a confirmat alte doua vesti nu prea bune in ce ne priveste. Prima, imediata, este ca vom avea probleme de material la Europene, neavand toti reprezentantii nostri acelasi agregate pe biciclete, ca omul sarac, se carpeste si el cu ce poate. Alta, pe care o sugerasem inca de acum mai bine de o luna, ca Velodromul Dinamo, leaganul ciclismului de pista din Romania, va disparea, aici urmand sa fie construit stadionul “exclusiv” de fotbal de care se tot vorbeste atat de un an incoace.

Oricum, dupa mine, era vetust (400 m, de beton…), iar acum toate sperantele noastre se indreapta spre complexul de la Otopeni, unde combinatia Ion Tiriac si primaria cu un mare iubitor in fruntea ei se gandeste si la un velodrom modern, pe langa patinoar, terenurile de tenis, arenele, piscinele si ce se mai vrea sa se faca acolo.

In fine, vom vedea, probabil, romani la Europenele de la Berlin, prima transmisie fiind joi, 19 octombrie, pe Eurosport 2, de la ora 20,30.

* Turul Turciei s-a incheiat duminica, victoria finala revenind italianului Diego Ulissi (Emirates), urmat la 12″ de danezul Jesper Hansen, de la Astana, si la 24″ de un alt italian, de la Androni, Fausto Mansada.

Ultima etapa, a 6-a, disputata duminica in Istanbul si imprejurimi, a avut un final care, din punct de vedere al spectacolului, dar si al unei oarecari reparatii, veti vedea, a fost excelenta. Mai precis, dupa 2 locuri secunde, in etapele 2 si 3, un loc 3, in prima etapa, si unul 4, toate cu irlandezul Sam Bennett castigator, belgianul Edward Theuns, pentru ultima zi la Trek, a trecut linia de sosire, in 3h24’32”.

De ce ziceam ca a fost o reparatie? Pai, cu 200 m inainte de final, la ultimul viraj, la dreapta, pe macadam, dar nu alunecos, Bennett, cel care l-a batut de 4 ori pe Theuns in acest tur, castigand tot atatea etape, si se pregatea de a 5-a, intrucat era insotit de coechipierul de la Bora Pelucchi, iar belgianul singur, a cazut inexplicabil, ca o interventie divina, dandu-i posibilitatea viitorului echipier al Tom Dumoulin la Sunweb sa termine, in fine, pe primul loc.

Frumos, orice s-ar zice, parca nici Bennett nu era din cale afara de marcat de acest ghinion, toata lumea despartindu-se pentru a se pregati de festivitatea de premiere a UCI de luni, cand vor fi premiati remarcatii sezonului de sosea abia acum incheiat cu adevarat.