* Dupa una dintre cele mai solide evolutii din acest an, Irina Begu s-a calificat in sferturile de finala a Turneului Premier de la Moscova, eliminand-o in 2 seturi dominate clar, cu 6-4, 6-3, pe favorita nr 4, letona Anastasija Sevastova, urmand ca in antepenultima faza a turneului de aproape 800.000 dolari sa intalneasca invingatoarea dintre australianca Daria Gavrilova (nr. 6) si Vera Lapko (Belarus).

Cu 100 de puncte WTA asigurate, dar si cu siguranta pe care i-o poate da jocul de astazi, Irina Begu poate avea un sfarsit de an linistit, asa cum are, in ciuda problemelor din ultimul timp, Sorana Cirstea, care, dupa accidentarea de la Luxemburg, a anuntat ca a intrat in binemeritata vacanta, din postura de jucatoare de primele 40 in lume.

* Se pare ca inventatul conflict dintre BNR si sportul romanesc, tenisul in special, avand drept mar al discordiei, otravit, baza din Cotroceni, de pe strada doctorilor, dintre Dr. Lister si Dr. Staicovic, se va incheia pe cale amiabila, adica prin preluarea de catre MTS, la schimb cu alte imobile (teren, cladiri?) in compensatie. Cel putin asa ne-a anuntat un domn senator, presedintele Comisiei economice (care, iata, s-a bagat in seama, ce treaba are economia cu chestia asta in afara de publicitate nu pricep), dar dupa noianul de vorbe care suna cam a gargara eu sunt prudent, adica nu prea stiu daca se vor rezolva lucrurile in timp util pentru revenirea turneului masculin la Bucuresti, de la Budapesta, si mentinerea celui feminin, si el amenintat.

De fapt, ca sa nu avem vorbe, hectarele respective din oras au fost cumparate inainte de preluarea totala a puterii de catre comunisti prin cumparare de catre Banca Nationala, care a dat, la schimb, in plus, si terenul din Baneasa, incredintat bancii prin donatie (Decret Regal) unde s-a constituit Poligonul numit acum “Iosif Sarbu” (ma mir ca nu l-au gabjit pana acum ‘dezvoltatorii’, desi incercari au fost).

Asadar, pe aia cu cumpararea pe nimic, cateva sute de mii de dolari, cum au fost pacaliti cativa oameni din tenis, pe care i-ar fi dat BNR ministerului care nu detinea nimic, ocupase doar locul, prin abuz, dupa 1948, uitati-o, nici macar comunistii nu au indraznit sa nationalizeze ceva apartinand Bancii Nationale, care avea cu totul alt sprijin international…

* Noul sezon din campionatul nord-american de baschet, NBA, a debutat tot cu peste 100 de jucatori straini, 108 (fata de 113 anul trecut, record absolut), dar de nu mai putin de 42 de nationalitati (41 in sezonul precedent). Dovada ca baschetul profesionist nord-american de aceea este cel mai tare din lume, nu are niciun fel de idei preconcepute, indiferent de tara de origine doar valoarea conteaza.

Totusi, unele tari au fost mai productive, Canada da 11 jucatori, Franta – 10, Australia – 8, iar Spania – 7. Cele mai deschise echipe pentru straini sunt Utah si Toronto, fiecare cu 7 non-americani, urmate de cele din Boston, Philadelphia si San Antonio – cate 6.

* In pofida afisatei prosperitati, prin gasirea formulei Paris-2024, Los Angeles-2028, de fapt o incredintare simultana care amana problemele, miscarea olimpica nu este atat de rosioara in obrajori cum vrea CIO sa se vada. Concret, Oslo, Munchen si Innsbruck, pe care se conta la o candidatura pentru JO de iarna din 2026, au abandonat, astfel ca la sesiunea de la Milano, din toamna lui 2019, nu se stie daca va avea cui da Jocurile Comitetul International Olimpic.

Sunt primele semne ca si aici lacomia poate distruge tot, introducerea fara noima a altor si altor discipline si probe duc la imposibilitatea organizarii decente a competitiei. Ca sa nu mai vorbim de ceata care pluteste asupra intrecerilor de iarna de anul viitor, din Coreea de Sud.

* PROGRAMUL TV, joi, 19.2017:
03,00 NHL, Telekom 1 – St. Louis-Chicago
12,00 Tenis, Digi 2 – Turneul WTA de la Moscova
14,00 Tenis, Digi 3 – Turneul WTA de la Luxemburg
16,45 Handbal F, Telekom 3, Digi 4 – Roman-Braila
17,30 Handbal M, TVR HD – Turda-Suceava
18,00 Fotbal, Europa League, Telekom 2 – Astana-Maccabi
18,15 Handbal M, Telekom 3, Digi 4 – Odorhei-Dobrogea Sud
20,00 Fotbal, Europa League, Telekom 1, ProTV – Hapoel-FCSB
20,00 Fotbal, Europa League, Telekom 2 – Nice-Lazio
20,00 Fotbal, Europa League, Telekom 3 – Steaua Rosie Belgrad-Arsenal
20,00 Fotbal, Europa League, Telekom 4 – Ostersunds-Athletic Bilbao
20,30 Ciclism, Eurosport – CE pe velodrom de la Berlin
20,30 Tenis, Digi 2 – Turneul WTA de la Luxemburg
22,00 Baschet M, Digi 4 – Real Madrid-TSKA Moscova
22,05 Fotbal, Europa League, Telekom 2 – Milan-AEK Atena
22,05 Fotbal, Europa League, Telekom 3 – Everton-Lyon
22,05 Fotbal, Europa League, Telekom 4 – Braga-Ludogoret