In Singapore Indoor Stadium, cu o capacitate de 12.000 de locuri, arena din cartierul Kalang unde se vor disputa, timp de 8 zile (22-29 octombrie) meciurile Turneului campioanelor la tenis, s-a desfasurat tragerea la sorti a grupelor, numarul 1 mondial, romanca SIMONA HALEP fiind repartizata in Grupa Rosie, cap de serie nr. 1, evident, alaturi de ucraineanca Elina Svitolina (nr. 4), daneza Caroline Wozniacki (nr. 6) si a 8-a calificata, Caroline Garcia (Franta).

In cealalta grupa, Grupa Alba vor juca Garbine Muguruza (Spania, nr. 2), Karolina Pliskova (Cehia, nr. 3), Venus Williams (SUA, nr. 5) si Jelena Ostapenko (Letonia, nr. 7).

Ca cifre propriu-zise, pare mai usoara grupa Simonei, dar, pe de o parte, la acest nivel diferentele de valoare sunt infime, iar pe de alta parte sfarsitul de sezon poate influenta mult modul de abordare al fiecarei jucatoare in ziua Z.

Oricum, cateva date statistice sunt obligatorii, mai ales ca vreau sa fac o prezentare obiectiva, descarcata de exclamatii (avem timp de duminica incolo…): sunt 3 debutante, 2 din grupa Simonei, Svitolina si Garcia, si una dincolo, Ostapenko; recordul de participari dintre cele prezente este de 5, detinut de Caroline Wozniacki si Venus Williams, urmate imediat de Simona Halep – 4, dar la doar 26 de ani!

Totodata, desi pare, cu cele 3 debutante o prezenta surprinzatoare, este intr-adevar interesant sa constati ca sunt calificate, record absolut cred, nu mai putin de 5 actuale (Halep, evident) si foste nr. 1 mondial – Williams, Wozniacki, Muguruza si Pliskova.

Sistemul de desfasurare este, in grupe, Round-Robin, fiecare cu fiecare, cu tie-break la fiecare set, inclusiv in decisiv, cu clasament pe criteriile clasice, victorii, seturi castigate, primele 2 se califica in semifinale, care se joaca in crucis, 1 rosu cu 2 alb si invers, finala urmand sa aiba loc duminica viitoare. In fine, este a 47-a editie pentru proba de simplu, pentru ca in paralel se disputa si un Turneu al campioanelor la dublu, unde s-a ajuns la 42 de editii.

Ca o pata de culoare, totusi, anume rosie, Simona Halep a primit in dar inainte de tragerea la sorti un Porsche 911 Carrera GTS pentru primul loc in ierarhia mondiala Race to Singapore. Un prim cadou, precizare importanta, pentru ca in micul ei spici, obisnuit, de la tragerea la sorti, intrebata daca ii mai place sa iasa la cumparaturi, cum a facut anii trecuti la Singapore, romanca a raspuns ca spera sa faca foarte des in aceasta saptamana “shoping”, pentru ca la fiecare victorie ii place sa isi ia un cadou! Asa ca isi doreste cat mai multe ocazii pentru aceste drumuri prin magazine…

Important, este, evident, si modul in care se acorda punctele, pentru ca sistemul este mult diferit de cel dintr-un turneu din circuit, iar la final se va trage, practic, linie clasamentului WTA, ultimul din 2017, adica vom sti cine face sarbatorile ca lider mondial, cine prinde podiumul etc.

Adiacent, dar nu mai putin interesant, sunt si bonusurile financiare, pentru ca la Singapore se vor imparti o gramada de bani, 7 milioane de dolari. In linii mari, daca nu chiar in mod similar, s-au pastrat numerele de anul trecut, pentru ca aceasta a 47-a editie a Turneului campioanelor a ajuns, deja, la siguranta organizarii in orasul-stat-insula asiatic, dar si la siguranta sponsorizarii, astfel ca nu este nevoie sa se pluseze.

Nici nu ar fi normal, in privinta punctelor, mai ales, pentru ca este un turneu practic blindat, accesibil, fara alta sansa pentru altcineva, celor 8 din varful ierarhiei.

Cu ajutorul site-urilor specializate, precum si din toate informatiile coroborate, am ajuns la aceasta formula sintetica, de tinut minte, pentru ca veti avea posibilitatea sa faceti calcule si presupozitii zi de zi intre ultimele 2 duminici ale lunii octombrie.

– in grupe se acordã 125 de puncte pentru fiecare infrangere si 250 de puncte pentru fiecare victorie;

– pentru victoria in semifinale se acordã 330 de puncte suplimentare; invinsele din semifinale nu primesc puncte aditionale fata de cele obtinute in grupe

– pentru victoria in finala se acorda inca 420 de puncte; asadar, maximum de puncte care pot fi castigate de o invingatoare a turneului este de 1.500 (este vorba de jucatoarea care castiga absolut tot, inclusiv cele 3 meciuri din grupe), iar o finalista in aceeasi situatie (adica avand 3 victorii in grupa) – 1.080 puncte.

In ce priveste banii, imparteala este in felul urmator:

– pentru participare fiecare calificata la Turneul campioanelor primeste 151.000 dolari

– pentru fiecare victorie din grupe – 153.000 dolari

– la succesul in semifinala invingatoarea primeste inca 590.000 USD; invinsele iau si ele inca 40.000 dolari;

– castigatoarea turneului incaseaza inca un bonus de 1.160.000 dolari;

– un calcul simplu (adunare, ca e vorba numai de ipoteza unei invingatoare finala) poate incasa cu totul, deci maximum, 2.360.000 dolari

De duminica, la munca, fetelor, iar noi la perpelit, ca nu va fi usor…