Marti, 14 noiembrie 2017, a fost una dintre cele mai ciudate zile din istoria fotalului, inclusiv pentru fotbalul romanesc, care a primit, la nivelul primei echipe, o lectie de maturitate, dand, culmea, doua lectii de acelasi fel la tineret si juniori.

Ciudata zi a inceput cu digerarea cu mare greutate a necalificarii Italiei, dar veritabila bomba a fost isprava Danemarcei, care a maturat gazonul cu Irlanda chiar la Dublin, invingand cu un incredibil 5-1 (2-1) o formatie a Irlandei nauca.

Irlandezii, celebri, in box, de pilda, prin faptul ca stiu sa incaseze, dar pot renaste, au fost pur si simplu anesteziati, incasand 5 goluri, dupa ce in tur, acum 3 zile, tinusera in deplasare un 0-0 care le dadea prima sansa la calificare din ultimul baraj european.

Danemarca devine, astfel, a 30-a nationala calificata la CM 2018, si a ajuns in aceasta situatie gandind pragmatic, pe termen lung, dovada ca a inteles cum trebuie abordate astfel de campanii. Nu acelasi lucru s-a petrecut si cu Irlanda, care se si vedea in urnele tragerii la sorti din decembrie…

Cam tot asa s-a petrecut si cu selectionata Romaniei, semn ca “a ti-o lua in cap” pare la ordinea zilei in fotbalul actual. Rezultatul il stiti: Olanda, nu din cale-afara de motivata, fiind un amical, dar alcatuita din jucatori profesionisti si cu un antrenor, Advocaat, asisderea, a trecut peste dezamagirea ratarii CM 2018, aplicandu-ne o corectie de vise rele: 3-0 (0-0), in conditiile in care, sa spunem clar lucrurilor pe nume, cel mai bun fotbalist roman a fost portarul Pantilimon.

Nu vreau sa ma dau viteaz dupa o asemenea patanie, dar am simtit ca lucrurile nu sunt in regula, mai intai la conferinta de presa a lui Cosmin Contra, care, dupa 3 meciuri, fara miza, totusi, fara infrangere, a si inceput sa se certe cu “unii”, cu presa, in primul rand, adica a inceput sa spuna ce trebuie sa scrie sau sa rosteasca fiecare, stiti genul, mai-mai sa faca si un tintar de fraze, ca in Vitelul de Aur, celebrul roman satiric al lui Ilf si Petrov.

Hopa, mi-am zis, nici “Guritza” nu suporta altceva in afara de laude, dovezi de incredere si rabdare nesfarsita, nu-i in regula. Si nu a fost, confirmarea venind foarte repede: la un meci cu o echipa, totusi, de traditie si jucatori de un nivel oricum mai bun decat al nostru, s-a apucat selectionerul nostru mult iubit sa improvizeze, ca si cum avea un rezervor nesfarsit.

Si ne-am trezit cu peste jumatate din echipa modificata, adica din temelii, cu Moti, Ganea, Hoban, Tanase, Tucudean titulari, probabil pentru prima oara impreuna cu o asemenea onoranta ocazie!

Poate ar trebui, totusi, sa tratam jocurile echipei nationale altfel, cu total respect. Nu ca nu ar sti un international de calibrul lui Contra, dar ca antrenor a putut sa-si reaminteasca: improvizatiile le faci in turneele de pregatire, nu cu asemenea ocazii. Oamenii au defectul (care cateodata este si calitate, dar acum nu, deloc) sa uite unele lucruri cand sunt in posturi de decizie…

In schimb, la tineret am reusit, cu un arbitraj complet ostil, un 0-0 in Tara Galilor. M-am uitat pe niste imagini video, am avut eliminati 2 jucatori pe final, Razvan Marin pentru… simulare, in minutul 72, Puscas, in minutul 81, la un fault asupra lui, culmea, el incercand sa scape din gestul de neam prost al adversarului (foto, captura nu e prea clara, dar se vede cum galezul face tur de sold, de-a dreptul, procedeu de lupte).

In aceste conditii, desi Portugalia a invins Elvetia tot aseara, cu 2-1, avem sansele intregi, conducand cu 12 puncte in grupa a 8-a a preliminariilor CE din 2019, din Italia, Bosnia e pe 2, cu 9 puncte, Portugalia, Tara Galilor si Elvetia au cate 7 puncte, iar Liechteinstein – 0 puncte. Desi nu este o oglinda fidela, echipele avand numar diferit de jocuri disputate, suntem bine plasati pentru primul loc (care duce direct la competitie) sau, oricum, pentru pozitia secunda, de baraj.

Am lasat ceva bun pentru final, ca sa mai atenuez gustul amar de la inceput. Adica am lasat cateva randuri pentru o calificare, in Turneul de Elita, a reprentativei de juniori U19, care a surclasat Gibraltarul cu 8-0 (s-a jucat in Grecia, la Heraklion), clasandu-se pe primul loc in grupa a 10-a. Alaturi de noi merge mai departe Grecia, 2-1 tot marti cu selectionata Rusiei.

Nu este, propriu-zis, calificare la un turneu final, ci la un soi de faza secunda, cu 26 de formatii, in urma disputarii acesteia castigandu-se prezenta la Campionatul European din Finlanda, din perioada 16-29 iulie anul viitor. Este, totusi, un pas inainte, mai ales ca in ultima vreme nu ne-am prea apropiat macar de turnee finale…