Superba victorie in meci-test al Romaniei cu Samoa, 17-13 (3-13) mai ales prin abnegatia si tehnica desavarsita a elementelor specifice rugby-ului nostru (joc pe inaintare grupat si perfect echilibrat, placaje necrutatoare, margine mai buna, ca si gramezile ordonate, dar peste toate memorabila prin rasturnarea de scor, la primul meci dintre cele 2 reprezentative la Bucuresti, succes care urca Romania pe locul 13 in lume, cel mai bun detinut vreodata!

Cu 2 eseuri la 1, marcate de Radoi (min. 58) si Badiu (min. 74), respectiv Motu Matu’ (tot pilier, ca si Radoi, dar in Anglia, la Gloucester), restul punctelor fiind realizate de Fl. Vlaicu – 1 l.p. si 2 transformari, respectiv Tim Nanai Williams, 1 l.p. si o transformare, rugbystii nostri au binemeritat reusita pentru ca au fost, pur si simplu, mai buni si mai bine pregatiti pe parcursul tuturor celor 80 de minute.

Iar faptul ca marcatorul numarul 1 din istoria rugby-ului nostru din toate timpurile, Florin Vlaicu, nu a prea fost in picior, desi tot si-adus recordul la 844 puncte (din 105 prezente) poate da masura modul in care, dandu-si seama de acest lucru, au actionat jucatorii condusi pentru a 40-a oara in calitate de capitan de Macovei: practic, din minutul 55 am stat doar in terenul lor, iar cele doua eseuri au fost model de istetime, ambele fiind dupa aglomerari repetate, finalizate cu “spargeri” surprinzatoare, prin jucatorul cel mai putin asteptat sa o realizeze.

Aceasta munca de sapa la fortele adversarilor, specifica, de altfel, noua, a adus, cum spuneam, un succes care poate insemna un salt pana pe locul 13 in clasamentul World Rugby, postura ce trebuie confirmata sambata viitoare, tot de la ora 18,00, cu Tonga. Adica o tara care ne-a dat si noua trei internationali, intre care unul, aripa Fonovaj Tangimana, jucator la Timisoara Saracens, a fost exceptional.

Si pentru ca am ajuns la liniliile dinapoi, pentru ca pachetul de inaintasi este bine sa fie remarcat in grup, asa cum si actioneaza, as remarca exceptionalele calitati fizice, dar mai ales psihice pentru varsta lui, 20 de ani, a fundasului Simionescu, sigur si exact, fara cusur in tot ceea ce facut, de la plasament, priza la baloanele de urmarire, lovituri in margine, pase la momentul potrivit.

E de bine, nu o mai lungesc, avem toate motivele sa credem ferm ca ne vom califica la Mondialele din 2019, chiar din pozitia Europa 1, aceasta inseamand ca vom deschide competitia suprema peste 2 ani, din Japonia, in meciul de deschidere, impotriva tarii gazda, potrivit tragerii la sorti, care s-a desfasurat deja. Ne vedem saptamana viitoare, cu Tonga.