* De 45 de ani, agentia bulgara de presa BTA organizeaza o ancheta pentru cei mai buni sportivi din Balcani (la vreo 10 am participat si eu, la fata locului, iar in vreo 25 am votat), iar anul acesta romanca Simona Halep nu poate scapa locul 1, pentru ca tenisul este un sport care a dat in ultimii ani multi sportivi de primul loc in regiune (Djokovic, de pilda, iar Dimitrov este bine plasat anul acesta).

Nu-i putin lucru, desi pare ceva provincial, dar sa ne amintim ca pentru Simona Halep Sofia reprezinta un moment important in cariera, ea cucerind aici primul loc in asa-numitul Turneu al campioanelor 2, adica disputat intre jucatoarele aflate imediat sub primele 8. Dupa acel succes, constanteanca a zburat direct spre Turneul campioanelor cel mai important si, iata, spre primul loc in lume!

* In selectia facuta de colegii bulgari, Romania este bine reprezentata, figurand, de asemenea, printre postulantii la primele 10 locuri pe categorii Horia Tecau, Catalina Ponor si Marian Dragulescu, canotoarele Ionela-Livia Lehaci, Gianina Beleaga, Madalina Beres si Laura Oprea, canoistii Victor Mihalachi ºi Leonid Carp, Elizabeta Samara, halterofilii Dumitru Captari (77 kg), Loredana Toma (63 kg), sabrera Bianca Pascu, handbalista Cristina Neagu si judoka Monica Ungureanu.

La ancheta sunt selectionati cei mai buni sportivi din Albania, Bosnia, Bulgaria, Croatia, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Serbia sii Turcia, adica tarile balcanice din nucleul regiunii, fara noii veniti la diverse discipline (Moldova, Armenia, Israel, de pilda…).

* Incet-incet, delegatia olimpica a Rusiei la Soci-2014 (primul loc pe natiuni initial, in premiera absoluta, acum deja pe 4 si mai scade) se dezintegreaza, Comitetul international olimpic sanctionand luni seara alti 5 sportivi din aceasta tara, dintre care 2 campioni olimpici la bob Aleksei Negodailo si Dimitri Trunenkov, Iana Romanova si Olga Viluhina, medaliate cu argint la biatlon, precum si Serghei Ciudino, de la skeleton. Asa ca s-a ajuns la 19 rezultate rusesti anulate la JO-2014, pentru dopaj sistematic, de stat.

* Ciclistul britanic Chris Froome este curtat de organizatorii Turului Italiei 2018, editia centenara, directorul cursei, Mauro Vegni, declarand ca spera sa-l convinga pe castigatorul Turului Frantei sa ia startul (pe 4 mai, din Israel, am mai scris) in editia cu numarul 100 al cursei roz. In sprijinul lui Vegni a sarit si spaniolul Alberto Contador, retras anul acesta, care a subliniat ca Froome este capabil sa faca dubla Giro-Le Tour si ca, la urma-urmei, si-ar completa tripleta de mari tururi, el avand si Vuelta in palmares.

Da, ar fi ceva, cu olandezul Tom Dumoulin, invingator anul acesta, si italienii Vincenzo Nibali si Fabio Aru Giro-100 ar arata extrem de atractiv. Si merita la o asemenea ocazie speciala!

* Pentru meciul de deschidere al Euro-2020 la fotbal, prima editie, jubiliara, la care sunt 13 gazde, si-au depus candidatura 5 orase: Amsterdam, Bruxelles, Glasgow, Roma si Sankt Petersburg. Practic, insa, se va alege dintre 3, fara Bruxelles, care si-a anuntat chiar retragerea, daca nu rezolva problemele legate de incheierea lucrarilor la arena, si Sankt Petersburg, metropola rusa fiind deja in lista pentru CM 2018.

O decizie va fi luata pe 7 decembrie, cand vor fi anuntate si perechile de orase care vor gazdui meciuri din aceeasi grupa, asa ca vom vedea cu cine se va “infrati” Bucurestiul…

* PROGRAM TV, miercuri, 29.11.2017:
02,00 NHL, Telekom 1 – New York Rangers-Florida Panters
16,00 Fotbal, Digi 2 – Sassuolo-Bari (Cupa Italiei)
17,30 Fotbal, Digi 1, Telekom 1 – Mioveni-Gaz Metan (Cupa Romaniei)
20,00 Fotbal, Digi 3 – Nantes-Monaco
20,30 Fotbal, Digi 2 – Barcelona-Murcia (Cupa Spaniei)
20,30 Fotbal, Digi 1, Telekom 1 – U Cluj-Napoca – Dinamo (Cupa Romaniei)
22,00 Fotbal, Eurosport – Manchester City-Southampton
22,00 Fotbal, Digi 3 – PSG-Troyes
22,30 Fotbal, Digi 2 – Atletico Madrid-Elche (Cupa Spaniei)