Asadar, in al doilea meci din grupa A a CM 2017 de handbal feminin, Romania a trecut un mare hop, invingand cu 31-28 (14-14) Slovenia, un meci pe care ieri il credeam, la acea ora, inca unul de tranzitie, dar care s-a dovedit extrem de greu, pentru ca, seara, balcanicele invingeau vicecampioana olimpica, Franta, cu 24-23, rasturnand toate calculele.

Mai sunt si alte rezultate care ne pun rapid sa aruncam hartiile cu calcule de pana acum si sa luam niste coli albe, consemnand doar ce se petrece, pas cu pas (cum si cam banuiam, am scris ca la fete si in an post-olimpic schimbarile sunt de asteptat), dar pana atunci sa vedem ce a fost duminica, imediat dupa pranz in sala din Trier, cel mai vestic si cel mai mic oras al competitiei, sala de 4.100 de locuri in care au fost, conform preciziei nemtesti, 2.411 spectatori.

In primul rand am constatat, de pe foaie, ca la televizor nu fac abonamente la toate trusturile, v-am mai spus, chiar ma gandesc ce sughituri vor fi la TVR daca mergem la medalii, ei bine am vazut ca s-a dat la acest joc un cuplu din Muntenegru, vecinii slovencelor, Pavicevic/Raznatovic. Ma rog, sa nu fiu pricinos, dar nu gaseau si ei niste angolezi, ceva, macar?

In fine, cu avantul luat cu cateva ore inainte, Slovenia ne-a condus si cu 5-1, dar a venit si momentul deplin al Cristinei Neagu, care a aniversat fix 10 ani de la debutul la nationala cu 11 goluri, iar in poarta Dedu a suplinit bine apararea, cam depasita, dovada numarul mare de goluri primite.

Ca si in prima zi, la victoria clara cu Paraguay, extrema Udristoiu, dublata acum si de Ardean bine in meci, ambele cu cate 4 goluri marcate, au reusit sa desfaca apararea adversa (basca au marcat ceea ce spune Cristi Gatu, “goluri ieftine”, adica pe contraatac, nu cheltuiesti mai mult de 2 pase pe ele…), Crina Pintea, de pe pivot, a inscris, si ea de 6 ori, iar Eliza Buceschi, de 5, luand locul ocupat ieri la marcatoare de Cristina Florianu.

Iata ca jocul a inceput sa se lege, iar ziua de luni cade la fix, fiind libera, dupa care vom putea intra bine in subiect, calificarea in optimi, cred, fiind deja adjudecata. Programul in continuare al romancelor in grupa A: marti, 5 decembrie,ora 21,30, cu Spania; joi, 7 decembrie, ora 19,00, cu Angola, vineri, 8 decembrie, ora 19,00, cu Franta.

Acum trebuie vazut cu cine vom disputa optimea de finala (dupa cum stiti, cu o formatie din grupa B), asa ca este locul sa vedem si alte nazbatii la primele rezultate de la acest Campionat, pentru a ne da seama cum merg lucrurile, mai ales ca astazi Polonia, care ne-a cam descaltat la Trofeul Carpati, a luat bataie, cu 25-29 de la Cehia, Brazilia s-a chinuit, 23-22, cu Tunisia, singurul rezultat normal, ca sa zic asa, de duminica, pana acum, fiind Serbia-Camerun 34-21.

Cum spuneam, rezultatele de sambata, cu care v-am ramas dator, nu de alta dar si site-ul competitiei, ca si al IHF sunt cam vai de mama lor, dau tarziu rezultatele, mai mult poze…: Grupa A: Spania – Angola 28-24; Franta – Slovenia 23-24; România – Paraguay 29-17; Grupa B: Norvegia – Ungaria 30-22; Suedia – Polonia 30-33; Cehia – Argentina 28-22; Grupa C: Danemarca – Muntenegru 24-31; Brazilia – Japonia 28-28′ Rusia – Tunisia 36-16; Grupa D: Germania – Camerun 28-15 (vineri); Olanda – Coreea de Sud 22-24!!; Serbia – China 43-23.

In optimi se califica primele 4, iar incrucisarile se fac dupa sistemul clasic A1-B4, A2-B3; A3-B2 etc…