Parca traiesc o poveste de Craciun, dar sursele sunt de prima mana, ministrul Dunca si Agerpres: in 2018, anul Centenarului va fi marcat, este o dorinta ferma, si de Turul ciclist al Romaniei, care sa uneasca, prin intermediul bicicletei, regiunile tarii, Turul urmand sa fie transmis de Eurosport!

Este ceea ce a declarat marti, pentru colegii de la agentia nationala, ministrul tineretului si sportului, Marius Dunca, chiar in focurile aprobarii, in Parlamentul Romaniei, a Bugetului MTS pe 2018, in valoare de 517,3 milioane de lei (plus 15,3 la suta fata de 2017). Tehnic vorbind, bugetul a fost avizat favorabil de Comisiile reunite pentru invatamant, stiinta, tineret si sport.

Inainte de a da cuvantul, asa cum a fost el rostit in fata reporterului Agerpres, ministrului Dunca, pentru precizarile pe care domnia sa le-a considerat necesare, va voi spune ca Turului Centenarului ar urma sa aiba 5 etape, in perioada 18-23 septembrie, pe urmatorul traseu: etapa 1: Alba Iulia – Blaj – Sibiu; etapa a 2-a: Sibiu – Fagaraº – Rasnov; etapa a 3-a: Brasov – Targu Secuiesc – Marasesti – Focsani; etapa a 4-a: Buzau – Ploiesti – Targoviste; etapa a 5-a – circuit Bucuresti.

Citind si reperele traseului, am mai luat o portie de optimism, in sensul lui “se face”, pentru ca, iata, se pleaca din orasul Marii Uniri, se ajunge la Sibiu, unde, gratie competitiei din calendarul UCI, flacara ciclismului adevarat, de sosea, a ramas aprinsa, apoi la Brasov, oras important in sportul nostru actual, in toate sensurile, apoi Marasesti, Focsani, Targoviste si, in fine, Bucuresti, pentru un final de spectacol, asa cum vedem ca se incheie toate tururile importante.

De altfel, Turul ciclist al Romaniei, care a fost al 6-lea in ordinea cronologica a aparitiei in lume, ajungand, la ultima editie disputata, in 2013, la editia cu numarul 50, ar putea fi prilejul de a uni pasiunea tuturor iubitorilor acestui splendid sport, cu un prilej de patriotism autentic, dar, in acelasi timp, si semnalul unui nou start.

Deocamdata, singurele semnale vin dinspre MTS, asa ca, precum am promis, voi insera citatele despre care vorbeam inca de la inceput, cu precizarea, din partea mea, ca o cursa ciclista pe etape care acopera un traseu semnificativ de lung reprezinta si cea mai mare suprafata publicitara posibila, asa ca inclusiv forta economica a unei tari poate fi ilustrata cu acest prilej:

“Turul Ciclist al Romaniei este un proiect extraordinar la care tin foarte mult, pentru ca va imbina sportul si cultura in anul Centenarului. Va avea loc în luna septembrie si am discutat deja cu cei de la televiziunea Eurosport pentru transmiterea in direct a celor 5 zile de competitie. Sunt 100 de ani de la Marea Unire si incercam prin Turul Ciclist sa unim regiunile Romaniei. Imi doresc de asemenea ca la fiecare finis al ciclistilor sa organizam si un eveniment cultural. Vrem sa implicam Ministerul de Interne, administratia locala, pentru ca bugetul este unul foarte mare, la fel si Ministerul Culturii, pentru ca vorbim si de evenimente culturale”.

(…) “Vreau ca Turul Ciclist al Romaniei, acest proiect pe care il vom avea anul viitor, sa nu fie organizat doar în 2018… Vreau sa devina o traditie indiferent de cine va fi ministrul Tineretului si Sportului. Pentru ca aaa vom avea o promovare a þarii de mai multe ore pe Eurosport. Se va vorbi despre regiunile Romaniei, despre istoria noastra, vor fi prezentate imagini panoramice asemanatoare cu cele din Turul Frantei. Vreau sa blocam acele date, sa semnam contractul cu Eurosport, lucru care probabil se va intampla intr-o saptamana sau doua”.

DOAMNE-AJUTA!