Cazul dopajului lui Chris Froome, care, asta vad ca s-a cam uitat, urmeaza celui al compatriotului si colegului sau de la echipa Sky Bradley Wiggins, dezvaluie o inselatorie fara seaman.

Dupa studii care au durat 30 de ani s-a constatat ca astmul (care se trateaza cu salbutamol, substanta activa aflata in medicamentul Ventoline) afecteaza, oficial, 60 la suta dintre ciclistii si schiorii fondisti de performanta, in timp ce populatia obisnuita nu are decat in proportie de 10 la suta semnele sau chiar aceasta maladie!

Toata lumea este astmatica, mai ales in aceste discipline, de anduranta, in special, poate va surprinde, desi nu este cazul, la sportivii americani, de la JO de iarna din 1998 60 % dintre schiorii de fond din SUA fiind diagnosticati si primind, asadar, medicamente contra astmului. Ca sa va dati seama de nesimtire, la bob si sanie doar 3 la suta dintre subiectii studiului, sportivii americani, aveau astm.

Cu 2 ani inainte, la Jocurile Olimpice de vara, de data aceasta, de la Atlanta 50 la suta dintre ciclisti erau tratati pentru astm! Legal, si aici vine dovada triseriei (despre asta este vorba, nu este nimeni naiv sa creada altceva)! Perfect legal, repet, adica dopajul era cu voie de la Voda CIO, de la AMA, prin asa-numita Autorizatie de Uzaj Terapeutic (AUT).

Iar AMA este extrem de generoasa cu limitele admise: 1.000 nanograme pe un mililitru de urina, ceea ce corespunde la 16 inhalari de Ventoline. Peste acest nivel, acest titru, cum spun specialistii, se considera ca este vorba de dopaj.

Bine, bine, dar ce ne facem fetelor ca alde Chris Froome a avut dublu, 2.000 de ng/ml. Ei si, nu a fost nici macar suspendat provizoriu, ca in toate cazurile dubioase, ba inca fix in pauza competitionala. Imi inchipui ca echipa lui, Sky, cea mai bogata, de departe, din pluton, are o influenta mult prea puternica pentru a mai crede in sanatatea sportului in general, ca sportivii de mare performanta sunt sanatosi tun, altfel ar crapa dupa 2 zile de concurs!

Mai nou, si inotatorii au inceput sa aiba nevoie de hiperventilatie, mai ales cei din bazine, din cauza clorului, se apara medicii, dovada ca participantii la probele din ape libere cu probleme de respiratie sunt mai putini. Deocamdata, nu a devenit ingrijorator, dar incapatinarea cu care se gasesc explicatii incepe sa ingrijoreze teribil.

De pilda, s-a spus ca la schiori ar fi vorba de o agravanta, frigul, dar ciclistii, mai ales in marile tururi (in Vuelta de anul acesta a fost canicula!), sunt in pauza competitionala iarna. Iar proportia este aceeasi.

Drept pentru care, ca unul care a mai citit cate ceva despre doping, este evident ca avem de a face cu o inselaciune, cu dopaj fara discutie, pentru ca este un aport exterior pentru imbunatatirea performantelor sportive. Pentru ca avem de-a face cu substante folosite la anumite discipline, anume cele de anduranta.

Codul antidoping a inclus, de mai bine de un deceniu, si metodele, iar acum stam la targuiala cand este vorba de aport medicamentos?

FOTO, preluare de pe Facebook, creatie ciclografias