Nu-mi vine sa cred, nici nu am crezut vreo saptamana, dar documentele, cele gasite, oficiale, sunt clare: numitul Novak Karoly a luat pentru Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro o prima de 156.579 lei, pe un stat de plata pentru staff-ul tehnic de la kaiac-canoe, iar singurul medaliat, cu bronz, judoca nevazator Alexandru Bologa figureaza doar cu o premiere 3.000 lei, din partea Cosiliului judetean Cluj!


Poate observati ca nu am spus pentru ce performanta a primit Novak Karoly acesti 35.000 de euro, ca asta era paritatea, de aia este suma la leut. Paraciclistul a ocupat locul 6, iar daca premierile au fost, din cate stiu, aceleasi la JO ca si la Paralimpice suma prevazuta, dublata, ar fi fost de 7.000 euro.
Pe de alta parte, in kaiac-canoe nu exista absolut nicio persoana cu numele Novak Karoly, oricum antrenor, asa cum a fost trecut in stat oficial de plata. Am verificat inclusiv la un membru din conducerea FRK-C, nu exista asa ceva.
Iar cum in sportul nostru mai este un Novak Karoly, tatal paraciclistului presedinte de federatie, acesta mai cunoscut ca Eduard (nume complet Novak Karoly Eduard) am zis sa nu fac o confuzie.
Stati putin, ca incep sa ma gandesc ca ati putea sa ma luati de nebun, veti crede ca vad cai verzi pe pereti, ca nu mai sunt in toate mintile. Pai sa mergem pe documente, pe care le puteti verifica singuri, cu 2 click-uri. Asadar, pe site-ul Ministerului Tineretului si Sportului exista un capitol clar cu probleme financiare, iar pentru a nu cauta in nestire, iata click-ul unde il gasiti pe Novak Karoly, sub eticheta clar falsa “antrenorul de kaiac-canoe”, premiat pentru Jocurile Paralimpice.

Click to access STAT-PREMIERE-JOCURILE-PARALIMPICE-KAIAC-CANOE-BRAZILIA.pdf


Iata si statul de plata respectiv, copy-paste dupa documentul MTS:

STAT PREMIERE JOCURILE PARALIMPICE KAIAC-CANOE BRAZILIA  

NOVAK KAROLY 156579 Premii KAIAC CANOE Premii    

MARTIN FANEL 37579 Premii KAIAC CANOE Premii    

CRAUCIUC FLORIN 37579 Premii KAIAC CANOE Premii    

CONSTANTIN IONEL 87684 Premii KAIAC CANOE Premii    

BUJOREANU MONICA 87684 Premii KAIAC CANOE Premii  
Celelalte persoane le-am dibuit la kaiac-canoe, in ordine Fanel Martin, asistent medical (implicat, spun unele texte, in cazul de dopaj in masa de la sportivii valizi, care, de altfel, au fost interzisi, in bloc, de la JO-2016, o rusine de care am cam uitat), Florin Crauciuc este masor la k-c, Ionel Constantin este antrenor federal k-c, iar doamna Monica Bujoreanu figureaza, pe un site, cu o prima lunara de sportiva de 720 lei. La Rio nu stiu ce a facut, antrenoare nu apare nicaieri, doar la banutii astia. Sper ca i-a si vazut, totusi…

Cam suna a deturnare, pentru un sport care NU A FOST LA JOCURILE OLIMPICE, DIN CAUZA DOPAJULUI, dar ai carui reprezentanti (unul inexistent in aceasta disciplina) au luat premiere peste 400.000 lei pentru 2 locuri 4 la para-canoe!
Ca sa ne fie clar ce inseamna (cum a fost posibil, ar trebui facuta o ancheta la toate nivelurile statului) aceste sume imense, iata comunicatul oficial COSR privind premierea legala la JO de la Rio:

“Presedintele COSR, Alin Petrache, a decis, conform legislatiei in vigoare, dublarea premierilor pentru medaliatii olimpici. De asemenea, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman va oferi recompense financiare, conform legislatiei in vigoare, si pentru locurile IV, V si VI.

Astfel, conform HG 1447/2007, medaliatii cu aur vor primi contravaloarea a 70.000 euro, castigatorii medaliei de argint 56.000 euro, iar pentru medalia de bronz fiecare sportiv va incasa 42.000 euro.

Pentru locurile IV, V si VI se vor primi 14.000 euro, 10.500 euro, respectiv 7.000 euro.”

 

Ca sa nu existe, de asemenea, confuzii, sa spunem ca la Jocurile Paralimpice de la Rio in aceasta disciplina Romania a avut doar 2 sportivi, Iulian Serban si Mihaela Lulea, ambii ocupanti ai locului 4 la KL3.
Oricum, la Paralimpice am avut, cu totul, 12 sportivi, la atletism, canoe, ciclism, judo, inot si tenis de masa. Dintre ei, doar judoca Bologa, la nevazatori, a luat un bronz. Iata, spre comparatie, un citat din presa clujeana, de la premierea acestui extraordinar sportiv:
“Sportivul Alexandru Bologa a fost premiat astazi de autoritatile judetene pentru medalia de bronz obtinuta la Jocurile Paralimpice care au avut loc in acest an la Rio de Janeiro – Brazilia.
In cadrul ceremoniei, sportivul Alexandru Bologa a primit din partea forului administrativ judetean suma de 3.000 lei si i-a fost inmanata si o diploma de excelentă pentru „rezultatele remarcabile inregistrate pe parcursul intregii cariere sportive, rezultate incununate de exceptionala performanta a obtinerii medaliei de bronz la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro, editia 2016”. (CityNews, inclusiv foto, unde se vede si presedinta Comitetului National Paralimpic Roman, o doamna din Marea Britanie, cea mai corpolenta, din ultimul rand, pe nume Sally Wood-Lamont, ati mai pomenit o britanica sefa la un organism oficial al Romaniei?)
Nu stiu ce reactie aveti dvs, dar mie mi s-a pus un nod in gat, ma sufoc, nu mai suport! Poate nu as fi scris nimic de numitul Novak, toti avem inclinatia sa spunem “nu-i prost cel ce cere, ci cel ce da” sau “cine poate oase roade” si alte tampenii de genul asa.
Dar intre cei 156.579 lei, luati pe stat legal fara absolut niciun drept (ce legatura exista intre Novak si canoe, cum se poate ajunge la o asemenea suma?) si 3.000 de lei dati lui Bologa este o mocirla de ticalosie si, ce s-o mai ocolim, hotie fara seaman.
Poate ne venim, totusi, in fire, iar organismele care pot face lumina si dreptate in acest caz isi fac datoria. Strigator la cer, va marturisesc ca dupa aceste cateva sute de cuvinte scrise aici ma simt sleit cum nici cea mai nenorocita boala nu a reusit sa ma doboare in halul asta…

PS. Multumesc prietenului care mi-a semnalat aceasta grozavie, si el spera, alaturi de orice om de bun simt, ca trebuie sa se faca lumina in acest caz. Si dreptate, o data si o data, altfel praful se alege de noi!