* Incep grupajul cu o stire mai asa, mai de sarbatori, cu recordmanul de transferuri absolut din istoria fotbalului, cred ca nici el nu poate pune pe hartie, intr-o ora, ca la extemporal, numele tuturor echipelor pe unde a trecut.

* Plimbaretul de care va spuneam este un uruguayan, Sebastian Abreu, care, prin transferul la formatia chiliana Audax Italiano, bifeaza a 26-a grupare din cariera. De 70 de ori international, Abreu a evoluat in Uruguay, Argentina, Spania, Grecia, Israel, Brazilia, Mexic, Paraguay, Ecuator, Salvador si, acum, in Chile, unde a promis “Cupa si campionatul”, dar si Sudamericana, echivalentul Europa League.

Aprecierea cu recordul nu este doar o impresie, ci statistica pura, Abreu figurand de acum in “Guinness”, dupa ce era, cu 25 de cluburi, “doar” la egalitate cu portarul german Lutz Pfannenstiel, retras, la 44 de ani.

La 41 de ani, cel supranumit “El Locco”, adica “Nebunul”, are in palmares o calificare in semifinalele Cupei Mondiale, in 2002, cand, datorita golului lui, Uruguay-ul a trecut in sferturi de Ghana.

* Intr-un interviu acordat Agerpres, ministrul tineretului si sportului Marius Dunca face o afirmatie naucitoare, anume ca “este revoltat de situatia de la canotaj, unde trei sportive din barca de 8+1 s-au retras anticipat din activitate dupa castigarea medaliilor de aur la Campionatele Mondiale, si a anuntat ca va impune un prag de varsta de 30 de ani pentru rentele viagere acordate de statul roman marilor performeri”.

Poate se gandeste mai bine, poate se gaseste cineva sa-l sfatuiasca de o maniera corecta: rentele viagere sunt acordate pentru performanta, cele mai inalte posibile, adica medaliat olimpic sau campion mondial sau european in sporturi olimpice, nu “la limita de varsta”. Criterii extrem de restrictive. Ca sa aveti o idee, campioanele si campionii mondiali de handbal dinainte de 1972, cand acest sport a intrat in programul olimpic, nu au fost eligibili!

Observati, practic anul acesta si-au castigat acest drept vreo 10 sportivi, dintre care 3 au ales sa beneficieze acum de dreptul obtinut legal. Probabil mai multi decat cei care “au iesit din sistem”, cum se spune, in cazul carora varsta inaintata, afectiunile au fost fatale… Sa ne gandim de cate ori am afisat doliu pentru un mare campion numai anul acesta.

Este ca in demografie, dispar mai multi decat se nasc, uitati-va la prapadul din sportul romanesc! Ca sa nu mai spun ca la 25 de ani, majoritatea au 20 de ani de munca grea, bazata pe un talent iesit din comun. In asta statea Romania?

De altfel, pentru ca eu am rostit prima oara, la noi, in cadru oficial, in 1990, in subcomisia de sport a Camerei Deputatilor, ca expert, aceasta idee, va pot spune ca ea este inspirata de legislatia tarilor cu sport extrem de puternic, de cea franceza in primul rand, cea mai dinamica tara din ultimele 3 decenii in sportul mondial! De altfel, fiecare institutie juridica are sensul ei, nu le putem amesteca, elemente de la renta si de la pensie, ca nu sunt similare, nici macar apropiate ca sens.

Ne mai gandim? Pentru ca sa nu uitam ca fetele de la canotaj se pot intoarce in competitie, dupa 1 an de pauza, pentru ingrijirea sanatatii, asa cum au facut si alti sportivi, renuntand la revenire la renta. Cazuri concrete, recente: Marian Dragulescu (campion european in 2017, medaliat mondial in 2016, la 36 de ani) sau Ana Maria Popescu-Branza, campioana olimpica revenita dupa un an sabatic. Nu aici, in exceptii, sunt marile eforturi ale statului roman (poate gasiti ceva la premierile unora din ciclism pe liste de paracanoe, exemplu clar aici, pe acest blog, dar poate mai sunt si altele), exceptiile, campionii, sunt chiar istoria sportului romanesc!

Inchei cu un exemplu notoriu: Nadia Comaneci s-a retras la 19 ani, cu un perete intreg din Muzeul sportului cu medaliile si trofeele ei. Merita renta viagera (pe care de altfel o si doneaza, pentru burse sportive)?

* Ionut Negoita, care umbla cu o chestie numita FC Dinamo Bucuresti prin targ, sa vanda pe cat o fi, a fost trimis in judecata de Parchetul Curtii de Apel Bucuresti pentru complicitate la bancruta frauduloasa. Adica a fost amestecat, alaturi de avocat, o asociata si administratorul judiciar, in declararea a insolventei clubului, una din formele atat de evidente de neplata a datoriilor ca ma si mir cum de sunt asa de rare procesele astea.

Din rechizitoriul de trimitere in judecata aflam ca este vorba de o ‘combinatie’ intre inculpati pentru ascunderea unor bunuri, inclusiv bani cash (sau peshin…) aflati in caserie, pentru reducerea datoriilor catre stat. Parti civile s-au constituit ANAF, Primaria sectorului 2 (nu 3, aia e a fratiorului…), Institutul National de Medicina Sportiva si Inspectia Teritoriala a Muncii Bucuresti. Dosarul are 74 de volume, trebuie vreo 5 roabe, cum spun practicantii, sa fie aduse in instanta. Sa fie primit!

* Se pare ca Novak Djokovic s-a mai gandit, ca si Rafael Nadal, de altfel, cu participarea la demonstrative precum cel de la Abu Dhabi, anuntand chiar vineri, cand trebuia sa debuteze in turneu, ca se retrage, invocand dureri. Asa o fi, dar poate s-a gandit si la pericolul acestor competitii paralele (complet paralele, inclusiv prin schimbarea accentului…) si a renuntat. Banii nu aduc fericirea, mai ales cand vin, multi, pe caile firesti, ale disputelor oficiale!

* PROGRAMUL TV, duminica, 31.12.2017:
04:00 Tenis, WTA • Digi 1 Turneul din Brisbane
06:00 Tenis, WTA • Digi 1 Turneul din Shenzen
14:00 Fotbal, Premier League • Telekom 1 Crystal Palace – Manchester City
18:30 Fotbal, Premier League • Telekom 1 West Bromwich – Arsenal
20:00 NFL • Telekom 2 Minnesota – Chicago
22:30 NBA • Telekom 1 Washington – Chicago
23:20 NFL • Telekom 2 Atlanta – Carolina