* Sezonul international de ciclism, sosea, vezi bine, a debutat inca de acum in Australia, cu Turul Down Under, prima etapa, dintre Port Adelaide si Lyndoch fiind castigata la sprint de germanul Andre Greipel, cronometrat pe 145 km in 3h50’21”, la o sosire stransa, cu australianul Caleb Ewan si slovacul Peter Sagan pe locurile 2 si 3.

Cursa de debut a anului competitional, dar si prima din World Tour (in ianuarie vom mai avea doar una, pe 28 ianarie Cadel Evans Great Ocean Road Race, tot in Australia), va continua miercuri cu etapa a doua, dintre Unley si Stirling (148,6 km).

* In sfarsit, britanicul Chris Froome ar trebui sa-si ia o rezerva, adica sa se opreasca singur de la orice participare, pana la o decizie a Uniunii Cicliste Internationale in cazul sau de dopaj evident (dar deocamdata numit doar “anomalie”, desi este vorba de un titru dublu de substanta interzisa decat cea admisibila, cu tratament cu tot).

Luarea de pozitie in acest sens apartine francezului Romain Bardet, care a incheiat de doua ori pe podiumul Turului Frantei in ultimii doi ani, care a spus: “Nu pot sa-mi imaginez cu poate Froome sa concureze ca si cum nimic nu s-a intamplat. Iar de atunci Team Sky nu a intreprins nimic, nu si-a sfatuit ciclistul sa faca un pas in spate pana la aflarea unei decizii din partea autoritatilor”, a spus Bardet pentru L’Equipe.

* La putine ore dupa aceasta aparitie in presa, directorul Turului Frantei, Christian Prudhomme, prezent la ceremonia de la Bruxelles, de unde va pleca Marea Bucla in 2019, a declarat ca intelege pozitia lui Bardet. Nu pot decat sa repet: imi doresc un raspuns cat mai rapid sau cat mai putin lent posibil. Am convingerea ca UCI si presedintele sau David Lappartien vor face totul ca astfel sa se petreaca lucrurile”, a spus Prudhomme.

Froome a ramas mut ca o lebada, astfel ca ultima lui decizie comunicata publicului a fost ca in 2018 vrea sa incerce dubla Giro-Le Tour. Aferim!

* Tusnad Cycling Team a ramas fara sponsor, adica s-au lamurit si conjudetenii lui Novak ca totul este o gainarie si nu mai vor sa arunce cu banii degeaba, de fapt in buzunare mai mult sau mai putin ascunse. Nu avem cum sa intrerpretam altfel ceea ce am aflat (bine, prezentat penibil, ca o transformare, o schimbare benefica, bla, bla, bla), anume ca Tusnad Cycling Team a devenit, dupa 10 ani, Team Novak!

Echipa fara sponsor, dar cu nume, de trista existenta, pe cale de a deveni, sper, de trista amintire (poate intra si oamenii legii pe firul primelor de la kaiac-canoe de la Rio, gasiti aici ciudatenia, ca sa nu zicem altfel, ca nu avem documente beton, doar evidente ocolisuri ale legii) nu a putut gasi, evident, niciun ciclist roman de perspectiva pe care sa-l angajeze, apeland la doi ucraineni, ramasi pe drumuri dupa ce a fost desfiintata echipa Kolss Cycling, Andrii Bratasuk (25 ani) si Oleksandr Prevar (27 ani).

Va dau si lotul complet, tristete mare, lider fiind un paralimpic de peste 40 de ani: Carol Eduard Novak, Szabolcs Sebestyen, Nicolae Tanovitchii (Moldova), Oleksandr Prevar (Ucraina), Andrii Bratasuk (Ucraina), Norbert Szabo, Robert Szilagyi, Csaba Bartha, Peter Laszlo (U23) si Lorant Balazsi (U23).

Omogenitatea etnica este asigurata, cu valoarea mai de pe jos!