“Ministrul sportului, Marius Dunca: ‘Dansul sportiv are 6.500 de legitimati, la canotaj cati sunt?!’”. Aceasta afirmatie, un titlu preluat din Gazeta sporturilor, spune totul despre modul in care este abordat sportul de performanta in actuala “strategie”, iar finalul nu poate fi altul decat ORI LA BAL, ORI LA SPITAL!

 

Sau ajungem ca in poza care ilustreaza acest text: nu incurajam sportul, disciplinele olimpice, ci circul, exhibitionismul, pasiunile unora care nu au nicio legatura cu intrecerile adevarate, cu sportul la urma urmei, sunt fie loisir, petrecere a timpului liber, fie ciudatenii!

Iar la noi pe langa faptul ca este absolut evidenta neintelegerea de catre chiar Ministerul Tineretului si Sportului a obiectului muncii, se mai amesteca un lucru devastator: politica, interesele de clan, influentele pentru pastrarea functiilor, folosirea banilor pentru interese straine acestei activitati.

Va dau aici doar cateva exemple: din cei 26.492.821 lei cat au fost premiile totale acordate anul trecut, doar putin peste 15 milioane, putin peste jumatate adica, au fost acordate pentru performantele din sporturile olimpice.

Am aflat, inca de aseara, dintr-un comunicat cu o tenta naucitoare anti-canotaj, incredibil, ca au fost premiate “performantele” la 132 de competitii internationale! Fratilor, daca puteti spune ce altceva am obtinut in sport, ca de sport vorbim, nu de alte alea, in 2017 Romania in afara de canotaj, haltere, gimnastica, tenis de masa, atletism, in special la tineret si juniori, inseamna ca sunteti superspecializati in domeniu!

Pai iata un exemplu de competitie internationala, scoasa in evidenta, cu cifre clare (am primit si eu mesaje indignate dupa textul de ieri in acest sens): campionatul european de tenis cu piciorul a avut premieri de 1,1 milioane de lei in 2017, iar presedintele incropelii de federatie, Frederico Tavares Tchabass, brazilian de origine, care si-a umflat buzunarele cu 166.000 lei, ca antrenor si arbitru la “europenele” tinute in sala de gimnastica de la Izvorani!

Ca sa va dati seama de aberatie, alde Frederico a luat dublu fata de ce are de luat coordonatorul loturilor de canotaj, Mihai Roman – 81.000 lei. Pe care, evident, nu i-a incasat ca “nu a fost timp”. I-auzi! Pai CM de canotaj de la Sarasota s-au incheiat pe 1 octombrie, iar bascalia de “europene” de la tenis cu piciorul – in perioada 15-20 noiembrie. Si au umflat banii pe niste tinichele!

La gimnastica, europenele fiind in aprilie, “Catalina Ponor, Marian Dragulescu si Larisa Iordache au primit, toti trei impreuna 111.000 de lei pentru performantele de la Campionatul European de Gimnastica de la Cluj!
La Cluj, Dragulescu a castigat aur la sol si argint la sarituri, Ponor a cucerit medalia de aur la barna, iar Iordache a obținut medalia de bronz tot la barna”, releva exceptionala ancheta a Gsp. Pai au ei valoarea lui Tabares Tchabass, care a luat, cum spuneam, 166.000 lei.

Suma asta, de 166.000 lei, imi aduce in minte o alta premiere dubioasa, care introduce in discutie si tenta politica a cheltuirii, si astfel, a banului public. Pai, Tabares asta, de care nu a auzit nimeni, in afara de casierii MTS, deschide o lista de sprijin pentru pastrarea, de catre partid, a lui Marius Dunca, pardon, ca ministru, iar un anume Novak Eduard, premiat cu 156.000 lei la Paralimpice, pe statul de plata al kaiac-canoe (sport suspendat, in Romania, de CIO si Federatia internationala), apartine unui aliat din parlament, fara de care puterea actuala este amenintata la vot!

Se pare ca baietii afiliati au suma fixa: 35.000 de euro, pentru ca suma este similara in moneda europeana, diferenta in lei fiind cea de curs!

Pe de alta parte, actuala conducere a MTS pare sa se ghideze in actiune dupa sloganul marxist-leninist “Sa ne despartim de trecut razand”, adaptat: “Sa ne despartim de trecut razand de fraierii care dau banii”. Altfel cum sa ai lipsa totala de decenta incat sa dai premii pe anii 2015 si 2016 refuzate de predecesoarele Gabriela Szabo si Elisabeta Lipa (niste campioane olimpice si ele, acolo, vai de capul lor, habar n-au de sport). Este vorba de sporturile care produc la greu garzi de corp si paznici, asa-numitele sporturi de contact.

Unele absolut onorabile, devenite olimpice, veritabile abordari filosofice ale luptei in special cu tine insuti, altele cafteli in toata regula. Oricum, nu sport in intelesul coubertinian al termenului. Astfel, ministrul Dunca a premiat la greu tinichelele de la kempo, Arte Martiale, sambo si, evident, samba, pardon dans sportiv, dar a facut ceva si mai rau: si-a etalat dispretul fata de doua monumente ale sportului romanesc, Gabriela Szabo si Elisabeta Lipa.

Si pentru ca tot ne da exemplu domnul ministru dansul sportiv, poate afla si vechea vorba romaneasca: “Fa pasi pe covoras…”