* Prima runda a Turneului celor 6 natiuni la rugby s-a incheiat duminica, pe Stadio Olimpico din Roma, Anglia, castigatoarea precedentelor 2 editii, neavand nici o problema sa castige detasat, cu 46-15 (17-10), cu 7 eseuri (deci bonus ofensiv, prevedere introdusa recent si in Turneu), marcate de Watson (2), Simmonds (2), Farrel, Ford si Nowell, ultimul rotunjind scorul si prin 4 transformari si o l.p.

Singura consolare a italienilor, pe langa cele 2 eseuri inscrise de Benvenuti si Bellini (celelalte puncte fiind reusite de Allan, o transformare si o lovitura de penalitate) este faptul ca au fost urmariti de 61.464 spectatori, adica din punctul asta de vedere s-au simtit si ei rugbysti. Prin simpla citire a scorului iti dai seama ca englezii, mari favoriti si anul acesta, dar trebuie sa o dovedeasca si cu alta adversara, au fost dominatori din cap in coada, marcand primul eseu in minutul 3, iar pe ultimul, in 78!

Celelalte 2 rezultate ale rundei inaugurale le stiti, probabil: Tara Galilor-Scotia 34-7 si Franta-Irlanda 13-15, iar saptamana viitoare sunt programate partidele Irlanda-Italia, Anglia-Tara Galilor (pe 10 februarie), precum si Scotia-Franta (pe 11 februarie). Evident, se detaseaza meciul de pe Twickenham, cand ne putem face o idee clara in privinta viitoarei castigatoare in 2018.

* Cu ochii atintiti in gura ca intrarea in pestera lui Ali Baba, de unde se intrevad comori fara numar, a lui Gigi Becali, cel care vinde jucatori cam de 2 miliarde de euro pe an, daca se mai strofoaca putin acopera deficitul Romaniei, nimeni nu pare sa-si dea seama ca fotbalul nostru nu exista, la modul concret. Iata o socoteala simpla, dincolo de faptul ca nu ne-am calificat la Mondialele din Rusia, dar nici pe aproape nu am fost.

Asadar, la un turneu final cu 32 de echipe vor fi prezenti 704 fotbalisti, selectionati, pana atunci sunt cateva mii de postulanti. Ei bine, in marele campionat de fotbal al Romaniei, Liga 1, a mai tare, nu joaca absolut niciunul! A, ar fi un ametit, de la o nationala debutanta la CM, Panama, unul Panedo sau cam asa ceva, dar si el e rezerva, a venit cu 2 saptamani intarziere dupa pauza de Anul Nou si nu este tinut de Dinamo decat pentru a lua pe el vreo 200.000 de euro, cat se da cluburilor care au jucatori la Mondiale.

Cred ca si campionatul din Luxemburg, Liechtenstein sau Insulele Feroe tot are vreun african, un asiatic, ceva pe acolo. La noi, unde un sef de club vinde jucatori de 100 milioane de euro bucata, NEANT.

Asa ca nu ma mai straduiesc sa povestesc ameteala, ci consemnez doar ca Dinamo si CSU Craiova au terminat singurul joc cu nuante de derby 2-2, in timp ce FCSB, a mai tare in clanta echipa din Liga 1, a primit degeaba un penalty, ca sa poata invinge, cu 2-1, la limita, pe Gaz Metan Medias.

* Turul Comunitatii Valenciene a fost castigat, pentru a treia oara, de ciclistul spaniol Alejandro Valverde (Movistar), dupa o etapa, a 4-a, anulata din cauza timpului, la jumatate (a fost un contratimp pe echipe, iar soseaua devenise prea periculoasa) si o etapa a 5-a, de duminica, in care primul a trecut belgianul Jurgen Roelandts (BMC).

Va amintiti ca Valverde a avut o accidentare teribila in Turul Frantei, tot intr-un contratimp, anul trecut, si tot din cauza soselei alunecoase, dar a avut, la 37 de ani, cand nu mai are ce demonstra, dupa ce a trecut de mult de 100 de victorii, curajul sa termine cursa din sudul Spaniei. Jos palaria, desi nu de putine ori m-au scos din sarite gesturile sale de speculant al oricarei oportunitati. Asa este, dar si cand a fost de pus osul la treaba a facut-o, devenind lider pe deplin merit.

* PROGRAMUL TV, marti, 06.02.2018:
11,30 Ciclism, Eurosport 2 – Turul Dubaiului
22,05 Fotbal, Digi 2 – Swansea-Notts County (Cupa Angliei)