* Dupa ce a spus ‘pas’ de la Turul Comunitatii Valenciene, din cauza unei stari de “superantrenament” (asa a spus Alex Ciocan la Eurosport, asa spun si eu), Eduard Grosu va debuta in actualul sezon in editia a 3-a a Turului ciclist international La Provence, evident din Franta, o cursa din circuitul European al UCI, punctata 2.1, adica tot atat cat Turul Sibiului.

Echipa sa, Nippo – Vini Fantini – Europa Ovini (asa se numeste acum, o va duce bine de Pasti, cresc vanzarile, la vin si miel…) este condusa de veteranul Damiano Cunego, avand in componenta, pe langa amintitul rutier roman, pe Damiano Cima, Sho Hatsuyama, Alan Marangoni, Marino Kobayashi, Hiroki Nishimura.

Observati cresterea ponderii niponilor (3, mai multi ca niciodata, parca), lucru pe care il banuiam, in perspectiva JO din 2020, de la Tokio. Un element de luat in seama in ce priveste politica pe urmatorii ani a echipei.

* Cursa din Provence are 3 etape si un prolog, programul fiind urmatorul: 8 februarie: prolog – Castellet-Castellet (5,8 km); 9 februarie: etapa I: Aubagne-Castres (184 km); 10 februarie: etapa a 2-a: La Ciotat-Gemenos (153 km); 11 februarie: etapa a 3-a: Aix-en-Provence-Marsilia (167 km). Plutonul este acoperit in special de echipe Pro-Continentale, doar 5 trupe de World Tour iau startul.

* Campania electorala la Federatia romana de handbal se anunta inexplicabil de incrancenata (am asistat la o dezbatere televizata de credeam ca se discuta legile salarizarii si pensiilor), asa ca, cu postul amenintat de Narcisa Lecusanu, fosta si secretar de stat, deci cu c/v-ul blindat, actualul prezident Alexandru Dedu raspunde in forta, promovand-o pe Cristina Varzaru, se pare un aliat de nadejde, chiar marti in functia de secretar general adjunct.

Ma rog, nu vreau sa ma amestec in mica lor proba de politichie, dar Dedu cred ca duce in spate doua cocoase grele: optiunea unor antrenori la primele reprezentative care de fapt se ocupa de cluburile, straine, unde sunt angajati, la fete fiind unul care se bate cu trupa lui de club cu campioana Romaniei. Sper sa ma pot stapani, sa nu ma bag, ca nu-mi mai plac chestiile astea, asa ca nu-mi ramane decat sa repet comanda: Box!

* Marti seara, pe Old Traford, clubul Manchester United a adus un omagiu victimelor catastrofei aeriene de la Munchen, din 1958, cand, exact acum 60 de ani, lotul echipei, asa-numitii “Copiii lui Matt Busby”, a fost decimat.

In tribune au fost Michael Carrick, capitanul actual, antrenorul Jose Mourinho, Alex Ferguson (foto, in fata ceasului care marca aceeasi ora ca acum 60 de ani, cand s-a prabusit avionul!), alt manager de legenda, ca si Matt Busby (cel care a scapat ca prin minune, ca si Bobby Charlton si Harry Gregg, singurii jucatori supravietuitori inca in viata), au participat la ceremonie.

Atunci au murit 23 dintre cei 44 de pasageri, intre care si 8 fotbalisti: Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor, Liam “Billy” Whelan si Duncan Edwards. Si-au pierdut viata, de asemenea, 3 membri ai conducerii clubului, 8 ziaristi, 2 membri ai echipajului si 2 pasageri obisnuiti, cursa fiind una de linie, cum erau cam toate pe atunci.

* PROGRAMUL TV, joi, 08.2018:

02:00 Jocurile Olimpice de iarna • Eurosport Pyeongchang

02:30 NHL • Telekom 1 Toronto – Nashville Predators

21,00 Baschet M – Digi 4 Maccabi-Barcelona

22,30 Fotbal – Digi 1 – Valencia-FC Barcelona (Cupa Spaniei)