* Jocurile Olimpice de iarna din Coreea de Sud, perfect organizate, nu poate, insa, controla si vremea, vantul dand peste cap cele mai spectaculoase si urmarite probe ale competitiilor de acest fel – schiul alpin. Dupa anularea coborarii masculine, duminica, apoi celei de slalom urias luni, si slalomul special feminin a fost anulat, de fapt amanat, miercuri dimineata, din cauza vantului puternic de pe pista de la Yongpyong.

Se pare ca, totusi, joi ar putea fi programata aceasta proba, dupa cum spune, cu speranta, Atle Skaardal, directorul curselor feminine, care, insa, are in vedere si o alta amanare, pentru vineri, cand, spune fostul schior norvegian, este prevazuta “ziua de rezerva”.

Potrivit informatiilor venite de la serviciile meteorologice sud-coreene impartite presei, joi dimineata ar urma sa fie un vant slab la Pyongyong, cu o viteza de numai 14,7 km/h, fata de rafalele de 100 km/h luni dimineata, cand a fost amanata proba feminina de slalom urias. In schimb, temperatura va fi de minus 14 grade, punand probleme de pregatire a materialului de concurs.

Oricum, se pare ca vineri, cand viteza vantului ar putea creste, dar in limite acceptabile, vor putea fi programate atat slalomul feminin cat si super-gigantul masculin.

* Problema cu timpul este si la biatlon, miercuri hotarandu-se ca proba individuala feminina sa fie amanata pentru joi, la ora 17,15, locala (13,20 la Bucuresti). Tot din cauza vantului, care nu influenteaza prea mult alergarea pe schiuri, cat tragerile in poligon. “Este o problema de echitate, unele sportive punand accentul mai mult pe calitatile lor ca tiriste”, a declarat delegatul tehnic al IBU, Christophe Vassalo. Ratarea unui foc in aceasta proba aduce o penalizare de un minut.

* Nu putea lipsi, la o asemenea competitie si la un asemenea nivel o polemica dura in legatura cu echipamentul de concurs, de data aceasta sub acuzatie fiind britanicii, din cauza combinezoanelor de inalta tehnologie de la skeleton feminin, care ajuta enorm, potrivit delegatiei belgiene, pe cale de a strange semnaturi in vederea depunerii unei conestatii.

Cu noile combinezoane, imbracate acum in premiera, doua concurente britanice au dominat antrenamentele, desi in concursurile de Cupa Mondiala din acest an abia prindeau Top 10. Cu presa lor “n-are mama, n-are tata, n-are patrie adorata”, Marea Britanie a atras atentia chiar in ziare asupra acestor progrese uluitoare, cotidianul The Guardian scriind ca datorita noilor combinezoane se castiga o secunda pe mansa. “Este ca si cum ai pleca la fotbal de la scorul de 5-0”, a scris ziarul, care precizeaza ca exista un fel de spoiler pe combinezon, ca la echipamentul pilotilor de Formula 1.

Mai ramane de vazut daca acest lucru este neregulamentar, pentru ca, au recunoscut britanicii, la crearea echipamentului au folosit cunostintele capatate in experimentele facute cu ciclistii de velodrom, britanicii fiind exceptionali, cum se stie, in aceasta disciplina. Vineri sunt primele 2 manse la skeleton feminin, pentru ca proba sa se incheie sambata. Sa vedem cine castiga…

* In pofida problemelor cu vremea, care descurajeaza spectatorii in unele probe, organizatorii sunt foarte multumiti, anuntand ca au vandut aproape 85 la suta din biletele puse in vanzare. Succes exceptional, care a permis, iata, si suportarea cheltuielilor pentru “fratii” nord-coreeni, una dintre facturile lor, de 2 milioane de euro, fiind acoperite de sud-coreeni.

* Apropo de nord-sud-coreeni, coreence mai degraba: echipa unificata de hochei pe gheata feminin, unica in istoria Jocurilor, a marcat primul ei gol la PyeongChang, miercuri. Evident, meciul a fost pierdut, Japonia castigand cu 4-1 in cele din urma, dar trebuie consemnat faptul istoric, mai ales ca, din cate se pare, dupa nume, golul a fost marcat de o sud-coreeana, Randi Heesoo Griffin, cu stagii prin SUA, din pasa decisiva a lui Park Yoon-jung. Nu conteaza ca s-a terminat cu o infrangere, de vreme ce punctul a fost in poarta Japoniei, fosta putere coloniala in Peninsula…

De altfel, o hocheista americana a propus ca Premiul Nobel pentru pace pe 2018 sa fie acordat tocmai acestei echipe unite de hochei pe gheata!