* Romania a pierdut in fata Spaniei (22-10), pentru ca a jucat duminica, la Madrid, un meci de rugby aflat, parca, sub semnul blestemului: cu un placaj la gat, o “cravata” de incepator, si primele 10 minute in inferioritate, care s-au dovedit decisive.

Tangimana Fonovai a cazut in plasa spaniolilor, mereu obstructionisti si violenti dincolo de orice urma de sportivitate, astfel ca centrul nostru a fost eliminat chiar in minutul 1, 10 minute, fix cele in care spaniolii au reusit cele doua eseuri, prin Auzqui si Ascarat.

Nu pentru ca gazdele au condus pe Estadio Nacional cu 10-0 in debut (transformarile au fost trimise de Brad Linklater in balarii, semn ca nici spaniolii nu prea intelegeau ce se intampla), ci pentru ca am jucat prost, ingalat, ticait, cu un demi, Surugiu neinspirat (de altfel, pur si simplu a pus stop la eseul al doilea al ibericilor, care nu au avut decat sa se arunce pe balon, n-ati vazut asa ceva!), cu pase date la un metru, in pieptul sau capul coechipierilor, o nenorocire de tactica, falimentara, cum s-a dovedit.

Culmea este ca, documentandu-ma pentru acest meci, am vazut ca la ultima noastra calificare, la Cupa Mondiala din Anglia, am rupt cu bataia exact Spania, iar cei mai buni jucatori de pe teren la succesul detasat, cu 32-6, au fost Valentin Calafeteanusi Ionut Dumitru. Acum rezerve, fara sa fie mai batrani decat titularii de pe posturile lor.

Doar mai inspirati, ei si antrenorii de atunci, pentru ca imediat ce au intrat acum cei doi s-a marcat un eseu (prin Fakaosilea),  o alta atitudine a mijlocasului la gramada, Calafeteanu, care a inceput sa schimbe partea si sa dea pasele colegilor veniti in viteza, nu cu gandul la eternele fixari fara orizont, la previzibilele ingramadiri, usor blocate de o aparare foarte prompta.

La ziua neagra a rugbystilor nostri s-a adaugat si arbitrajul vecinului si, practic, compatriotului gazdelor (2 treimi din ei joaca in Franta, mai pe langa granita), francezul Thomas Charabas, binevoitor pana la greata cu spaniolii.

Nu contest indeobste, mai ales la rugby, arbitrajul, dar sa dai 4 lovituri de pedeapsa pentru nereguli la 5 metri de terenul de tinta spaniol, toate infractiunile fiind  intentionate, si sa nu acorzi eseu de penalitate, apoi sa te faci ca ploua la batai ca in carciumile din port, cu romani dezbracati de tricouri, cu totul, sa dai la greu lovituri de penalitate (vreo 10 spaniolii, 4 noi, doar din una putand da la buturi) e prea mult. Un nesimtit!

* Pentru ca vorbim de arbitrul Chabaras, presedintele RC Toulonnais, furat pe fata, l-a facut tandari in Rugbyrama acum 2 luni, declarand: “Sper ca nu opereaza (arbitrul este medicinist, n.mea, LO) asa cum arbitreaza”. De, a intrat profesionismul si in rugby, iar lumea e lacoma! Sau e ca si cum la un meci Romania-Rusia ai pune un arbitru de la Ungheni. Dar nu avem noi norocul asta, noi avem presedinte, la forul continental, pe Octavian Murariu…

* Acum stam la mana rezultatelor, Spania avand in prezent un punct in plus, precum si avantajul de 2 puncte amarate in meciurile directe (acum va dati seama de ce a fost important arbitrul, din Bayonne, adica din acelasi orasel cu vreo 3 rugbysti spanioli, basca alti vreo 10, din zona?), iar calificarea la Cupa Mondiala, foarte aproape inaintea acestei partide de cosmar, se indeparteaza spre eventualele sanse la un meci de baraj. Alte chinuri…

* Ronald Gavril, boxerul roman de categoria supermijlocie, care tot incearca sa devina campion al lumii, a esuat si de data aceasta, fiind invins, la Las Vegas, in confruntare penru Centura WBC, de americanul David Benavidez, la puncte, cu o decizie unanima si extrem de clara.

De fapt, niciunul dintre cei 3 judecatori nu i-a acordat vreo repriza din cele 12, doar unul i-a scazut un punct si lui Benavidez, asa ca punctajele arata cum nu prea am vazut intr-o lunga viata de privitor la ringuri: 120-108, 120-108, 119-109!

* PROGRAMUL TV, luni, 19.02.2018:
03,00 NBA, Telekom 1 – All Star Game
12,00 Tenis, Digi 2 – Turneul WTA de la Dubai
18,00 Volei M, Digi 4 – Ploiesti-Zalau
18,00 Handbal F, Digi 3, Telekom 2 – Zalau-Slatina (Cupa Romaniei)
20,45 Fotbal, Digi 1, Telekom 1, Look – Viitorul-Botosani
21,45 Fotbal, Digi 2 – Lazio-Verona
22,00 Fotbal, Digi 3, Telekom 2 – Wigan-Manchester City (Cupa Angliei)
22,00 Fotbal, Digi 4, Telekom 3 – Getafe-Celta Vigo
23,45 Tenis, Digi 2, Telekom 2 – Turneul ATP de la Rio de Janeiro