* Ultima saptamana a Jocurilor Olimpice de iarna de la PyeonChang a inceput cam in coada de peste, fiind confirmat cazul de dopaj al “sportivului olimpic din Rusia”, ba chiar si numele acestuia, Aleksandr Kuselnitki, un concurent de la curling (iti sta mintea in loc, sa te dopezi ca sa maturi gheata mai cu spor!), confirmarea venind de la TAS, care are personal detasat pentru urgente in Coreea de Sud.

Daca a spus-o Tribunalul arbitral pentru sport inseamna ca a fost analizat si esantionul B, adica acuzatia de dopaj este beton, iar masura care va fi luata va fi retragerea medaliei de bronz pe care vinovatul, impreuna cu sotia, Anastasia Brizgalova, o castigase la curling mixt.

* Substanta depistata este meldonium, adica una despre s-a facut multa valva si de care impricinatul putea fi sigur ca poate fi depistat cu celeritate, asa ca nu pot pricepe o asemenea greseala. Dopajul le-a intrat in sange, as spune, daca nu ar suna a gluma proasta…

* Chestia asta m-a facut sa mai uit la clasamentul pe medalii, in care asa-denumita AOR (acronimul din franceza al “Atletii olimpici din Rusia”), reprezentand, practic, o tara care s-a situat pe primul loc la precedenta editie, de acasa, de la Soci, o ocupa acum. Ei bine, sunt pe 20, cu nicio medalie de aur, 3 de argint si 11 de bronz, probabil cu 10 de bronz, dupa retragerea celei de la curling mixt.

In frunte, Norvegia, care si-a extins aria, cucerind aur si la patinaj viteza, in proba de 500, la o sutime, astfel ca nordicii au acum 11 medalii de aur, 9 de argint si 8 de bronz (28 in total!). Urmeaza Germania, cu 10-6-4, Canada 6-5-6, Olanda 6-5-2, SUA fiind abia pe 5, iata, cu 5-3-2.

* Alt subiect indelung mediatizat de la aceste Jocuri (la care ma uit cam din doi in doi, motivul vi l-am spus, este legat de delegatia noastra, care a facut o selectie nedreapta si sunt pricinos…) a fost mica scena de striptease, involuntar, prezentata de patinatoarea franceza Gabriella Papadakis, care si-a aratat sanul, la o miscare mai brusca a partenerului ei Guillaume Cizeron (foto, la inceputul dezastrului, ca sa zic asa, pudoarea oprind agentiile serioase de poze sa dea secvente mai tari).

* “Cel mai mare cosmar a aparut chiar la jocuri”, a marturisit Papadakis, vadit marcata de incident. Si ea afectata de patanie, stilista Sophie Thomas, care imbraca perechea franceza de 6 ani, a spus: “Este inexplicabil, este cu adevarat un mister, tinuta era foarte bine prinsa, nu poate fi vina mea”. In fine, prezenta de spirit a patinatoarei a permis perechii sa termine programul scurt pe pozitia a doua, dupa canadienii Tessa Virtue/Scott Moir, care au reusit un nou record mondial, cu un punctaj fantastic – 83,6 puncte.

* Nu aveam cum sa postez ceva astazi fara a aminti clasamentele tenisului, pentru ca daca e luni, e WTA, nu? Mai ales ca ai ce scrie. In primul rand, ca Simona Halep este pe 2, dar numai o saptamana, urmand ca din 26 februarie, cand speram sa o vedem la Indian Wells, sa urce din nou pe primul loc mondial, acolo unde merita din plin, mai ales ca anul acesta a avut 3 turnee, unul castigat, la Shenzhen, unul cu finala, Australian Open, si unul in semifinale, la Doha.

De fier sa fii, te afecteaza faptul ca, practic, joci tot timpul, adica turneele pana la capat, si nu un meci-doua, ci, asa cum s-a intamplat la Melbourne, chiar 2 saptamani la rand! De altfel, Simona Halep isi ia revansa si asupra modalitatii, corecte, de altfel, dar care pe ea nu a ajutat-o, de calcul a clasamentului WTA, pe 52 de saptamani, anul trecut ratand, daca imi amintesc bine, primul loc din cauza nepotrivirii, saptamana pe saptamana, calendaristice, pentru ca 2016 a fost an bisect si in 2017 “au sarit” 2 zile.

In fine, cam complicat de explicat, dar trebuie sa subliniez ca mai avem o veste mare, anume ca acum avem 4 jucatoare in primele 40 de jucatoare ale lumii, prin aparitia Mihaelei Buzarnescu pe 39! Bucuresteanca, harnica, dovada ca este pe 10 in Road to Singapore, adica in ierarhia doar pe 2018, unde Simona Halep este tot pe 2, se alatura celorlalte doua din decada 30 plus, adica Sorana Cirstea, pe 36, si Irina Begu, pe 38.

In plus, Monica Niculescu, extraordinara la Doha, este una dintre performerele inceputului de an, sarind 17 locuri intr-o saptamana, de pe 92 pe 75, iar Ana Bogdan se mentine linistit in Top 100, pe 87. De marti, Sorana Cirstea, favorita 4, Mihaela Buzarnescu, cap de serie 5, si Monica Niculescu joaca in turneul de 226.750 de dolari de la Budapesta.

*In ierarhia ATP, condusa de acum de Roger Federer, cel mai varstnic lider mondial din istorie, Marius Copil a mai urcat un loc, fiind acum pe cea mai buna pozitie din cariera sa, 73.