* Presedintele Liberiei, fostul mare fotbalist George Weah (foto), singurul jucator african care a cucerit Balonul de Aur, in 1995, se intoarce la Paris (a jucat la PSG, inainte de AC Milan, Monaco, Chelsea, Manchester City si Olympique Marseille), urmand sa se intalneasca la Palatul Elysees cu Emmanuel Macron.

Presedintele Frantei a avut si eleganta ca la dejunul de lucru sa invite si doi fotbalisti, pe Didier Drogba si Kylian Mbappe.

* Gestul, exceptional atat in forma, cat mai ales ca fond, marcheaza unul dintre obiectivele vizitei noului presedinte al primei tari africane independente, inca din secolul al XIX-lea, anume crearea si finantarea unor proiecte sportive “Africa”.

Este prima iesire de pe continent a lui Weah, dupa alegerea sa in functia de presedinte, iar faptul ca a ales Franta pentru aceasta, reprezinta o surpriza facuta de Weah, 51 de ani, o intrare sub influenta destul de raspandita a Frantei in Africa de Vest, unde Liberia face figura aparte fata de Senegal, Camerun, Gabon si celelalte. Iata ca nasc si in fotbal politicieni…

?Asa cum m-am asteptat, bobul feminin al Romaniei la Jocurile Olimpice, o combinatie dintre doua echipaje, victima fiind campioana mondiala de junioare la bob si de junioare si de tineret la atletism, in probele de lungime si triplusalt, Florentina Marincu-Iusco, se afla pe un loc modest, 16, dupa primele 2 manse, asa ca gestul care imi sta in continuare pe creier, cel al scoaterii sportivei din Deva din lot, nu a imbunatatit cu nimic “reusitele”.

A facut o nedreptate si atat, mai ales ca si locul acestui bob-2 nu fusese obtinut de echipajul actual, nici macar de rezultatele celor 2 prezente in concursurile de Cupa Mondiala, ci de desistarea Australiei, care, tara mai saraca, nu?, a evitat cheltuirea unor bani aiurea, pe o plimbare pentru mai nimic.

De multa vreme nu mai este valabil pentru tari care vor sa faca performanta tocita expresie atribuita lui Pierre de Coubertin, “Totul este sa participi”, despre care majoritatea istoricilor olimpici afirma ca nu poate fi gasita in aceasta formulare nicaieri in opera, scrisa sau vorbita, a pedagogului vizionar francez.

* Florin Mergea, care face pereche cu un veteran de 45 de ani, excelent jucator de dublu, canadianul Daniel Nestor, a reusit prima victorie de anul acesta, cei doi invingand la Marsilia (turneu de 645.485 euro) cuplul Damir Dzumhur (Bosnia)/Antonio Sancic (Croatia), cu scorul de 7-6 (10), 6-4. Pentru sferturi, Mergea si Nestor au asigurati 5.700 de euro si 45 puncte ATP.

* Cavalcada echipelor din Premier League, despre care vorbeam acum o saptamana, in Liga campionilor, cu victorii la scor  reusite de M City si Liverpool si egal Tottenham, la Juventus, in deplasare, a fost oprita marti seara de Barcelona, prin Messi, evident, care a egalat la 1-1 la Londra, cu Chelsea. Scorul fusese deschis de brazilianul Willian, un produs aproape 90 la suta (10 la suta i-a dat natura si traditia) al lui Mircea Lucescu, la Sahtior, daca va amintiti.

In celalalt joc al zilei, Bayern Munchen a surclasat, cu 5-0, pe Besiktas, polonezul Lewandowski reusind, din nou, dubla, anume cea a desprinderii decisive pentru calificarea in sferturile de finala ale competitiei.

* PROGRAMUL TV, joi, 22.02.2018:
03,00 NHL, Telekom 1 – Chicago-Ottawa
12,00 Tenis, Digi 2 – Turneul WTA de la Dubai
16,10 Handbal F, TVR HD – Slatina-Craiova
17,15 Baschet F, Digi 4 – Timisoara-Brasov (Cupa Romaniei)
18,00 Volei F, Digi 3 – Blaj-Rzeszow
18,00 Fotbal, EL, Telekom 2 – Lokomotiv Moscova-Nice
19,00 Baschet M, Look – TSKA Moscova-Baskonia
20,00 Baschet F, Digi 4 – U Cluj-Sepsi (Cupa Romaniei)
20,00 Fotbal, EL, Pro TV, Telekom 1 – LAZIO-FCSB
20,00 Fotbal, EL, Telekom 2 – Leipzig-Napoli
20,00 Fotbal, EL, Telekom 3 – Villarreal-Lyon
20,00 Fotbal, EL, Telekom 4 – Atletico-Copenhaga
21,30 Tenis, Digi 2 – Turneul ATP de la Rio de Janeiro
21,45 Baschet M, Digi 4 – Malaga-Maccabi
22,05 Fotbal, EL, Telekom 2 – AC Milan-Ludogoret
22,05 Fotbal, EL, Telekom 3 – Atalanta-Borussia Dortmund
22,05 Fotbal, EL, Telekom 4 – Arsenal-Ostersunds