Primul lucru care mi-a venit in minte in seara asta, dupa cele 80 de minute de stalinism predat de ministrul justitiei, unul Tudorel Toader, si acest Lazio-FCSB 5-1 a fost ADIO EUROPA. Dar, ca orice roman care se respecta, mai stiu ceva, ca “Nu mor caii cand vor cainii”, asa ca sa mai speram. La fotbal, anul acesta e gata, out din Europa League…

Cum despre numitul Tudorel Toader nu ma ocup aici, ca mi-am jurat sa nu bag politica, decat tangent, pe acest blog de sport, sa va spun oarece despre maniera fara drept de apel in care a pierdut trupa lui Gigi Becali la Roma, pe un Stadio Olimpico cam golas, cu locurile de la primul nivel, cele mai scumpe, goale luna.

Pai in primul rand scorul (5-1, cu 3-0 la pauza) ar trebui, cum se spune, sa ma scuteasca de comentarii, dar am vazut meciul asa ca zau ca este nevoie sa am o parere. Pentru ca a fost atat de evident de faptul ca bucurestenii sunt o trupa formata din prieteni de fotbalisti, nu din fotbalisti adevarati incat ajungi la disperare.

Golurile, marcate de Ciro Immobile (minutele 7, 43 si 71), Bastos (35) si Felipe Anderson (51), respectiv Harlem Gnohere (82), de ale gazdelor vorbesc in primul rand, au fost de fapt cam putine fata de ocaziile avute, pentru ca apararea FCSB nu are nicio treaba cu chestia asta numita fotbal.

Sa fii jucat tot meciul cu pase pe pozitie viitoare, iar tu sa intri ca berbecul direct in omul cu mingea, dupa care, cand pleaca balonul sa iei “sanie” la greu dintr-o fenta, iata dovada ca ai probleme mari de invatare a sportului pe care il practici.

Umflati peste masura de victoria minora din prima mansa, cu 1-0, in conditiile in care latialii au venit cu garnitura a doua (acum au schimbat 8 jucatori fata de prima garnitura), supusii lui Gigi Becali au dat dovada ca nu stiu, de fapt, unde se afla, multumindu-se sa se dea mari in ciorba nationala. Cum sa clamezi, inconstient, optimismul cand vezi ca adversarii schimba liniile ca la hochei pe gheata, pentru ca au cu cine?

Cum sa apari, intr-un an in care Lazio a jucat cel mai ofensiv fotbal din istoria sa, cu o echipa exclusiv ofensiva, cu un mijloc fara mijlocasi de acoperire. Plus un portar de 18 ani, si ala, amaratul, “fragezit” la greu de patron, care l-a facut in toate felurile, ba i-a si aratat viitorul, aducand un titular, chiar inaintea unui meci in care respectivul nici nu avea dreptul sa joace? Ce e aiureala asta?

In fine, nu asta ar fi marea noastra grija in acest moment in Romania, ne vedem, cum spuneam, de ciorba noastra, asezonata cu niste alegeri mai discutate decat fotbalul propriu-zis. Sa ne consolam spunand ca am scapat, FCSB era ultima noastra reprezentanta in cupele europene, asa ca am scapat de griji.

* In aceasta zi trista, totusi fetele de la tenis ne-am mai adus un zambet, Mihaela Buzarnescu si Irina Bara reusind sa se califice in semifinalele probei de dublu la Budapesta, dupa ce joi au invins cu 6-3, 7-5, favoritele 3, Natela Dzalamidze (Rusia)/Oksana Kalaºnikova (Georgia).

Dupa ce a rupt clasamentul la simplu, Mihaela Buzarnescu urca si la dublu, intrand in Top 100, direct pe locul 73, dupa socotelile unor confrati de pe net care se pricep mai bine decat mine.

* Ca tot sunt aici, iata si o stire interesanta de la JO de iarna de la PyeongChang: Ungaria a cucerit prima medalie de aur din istorie la competitia de iarna, prin stafeta masculina de 5.000 m la short-track. Alcatuirea echipei istorice a ungurilor este interesanta: Csaba Burjan, Victor Knoch, Shaoang Liu si fratele sau mai mare Sandor Liu Shaolin.

Ultimii doi, v-ati dat seama, sunt asiatici de origine, din tata chinez si mama unguroaica, si au cetatenie maghiara. Daca imi aduc aminte avem si noi sportivi naturalizati, inclusiv la futsal si, parca, fotbal cu piciorul, ca asta am inteles noi ca trebuie Romaniei in materie! Felicitari vecinilor, este una dintre marile surprize ale editiei!