Asa cum ma asteptam (“v-am spus eu…”), sambata au fost meciurile care pot incurca tot in editia 2018 a Turneului celor 6 natiuni, in afara de Franta si Italia, precum si, intr-o masura ceva mai mica, Tara Galilor, toate formatiile putand castiga trofeul, pe 17 martie. Irlanda, care a invins cu 37-27, Tara Galilor, are chiar sanse la Marele Slem, singura, de altfel, iar Scotia, 25-13 cu Anglia, revine in carti. Anglia ramane si ea, dar cu sansele, evident, mult diminuate.

Scotienii au fost, de departe, performerii zilei, dominand, cu mintea in special, forta superioara a englezilor, cu 3 eseuri la 1, si acela inscris dintr-o interceptie, iar omul meciului poate fi considerat centrul 2 treisferturi Huw Jones, care a inscris 2 incercari, exact in momentele grele ale jocului. Scosi din sarite de nereusite, englezii au iesit din calmul lor proverbial, asa ca Sam Underhill i-a ingropat, primind un cartonas galben cu 35 de minute inainte de final, cand tot se mai putea intoarce scorul.

Pasatori mai buni, cu o linie de atac mai vioaie, fara a se baza pana la exasperare pe pachetul de inaintasi, Scotia are mari sanse sa mai puncteze in palmaresul Turneului, mai ales ca urmatorul meci il are acasa, peste doua saptamani, cu Irlanda, un meci de care pe care. Iar Irlanda, favorita acum pe hartie, se va deplasa si in ultima runda, tocmai pe Twickenham.

Am spus de Irlanda ca este favorita pe hartie, pentru ca scorul cu care a invins Tara Galilor, desi pare confortabil, 10 puncte, cu 4 eseuri si, deci, punct bonus ofensiv, este mincinos, galezii, nepreocupati de bonusul defensiv, ci doar de victorie, atacand in prelungiri, desi puteau sa se opreasca la 30-27. Au incercat sa inscrie eseu, pentru a castiga, fiind prinsi pe o interceptie care a adus 7 puncte irlandezilor, acum cu 3 victorii din tot atatea meciuri, dar cu primele doua usoare si al 3-a cel despre care va vorbesc, adjudecat cu destul noroc.

Asadar, cu bonusurile obisnuite, dar introduse abia anul acesta in Turneu, clasamentul arata astfel: 1. Irlanda – 14 puncte, 2. Anglia – 9 puncte, 3. Scotia – 8 puncte, 4. Tara Galilor – 6 puncte, 5. Franta – 6 puncte, 6. Italia – 0 puncte.

In caz de egalitate, departajarea se face la diferenta generala de puncte, apoi pe numarul de eseuri pe intregul turneu, iar daca egalitatea persista locurile sunt acordate ex aequo. Iar programul ultimelor 2 runde este urmatorul:

10/11 martie:
Irlanda-Scotia, sambata
Franta-Anglia, sambata
Tara Galilor-Italia, duminica

17 martie
Italia-Scotia, sambata
Anglia-Irlanda, sambata
Tara Galilor-Franta, sambata

FOTO: Scotienii ridicand fericiti una din cupele cu care este dotata intrecerea intre tarile britanice din Turneu, Cupa Calcutta, acordata invingatoarei dintre Scotia si Anglia, prima obtinuta de ei dupa un deceniu…

* Perechea Mihaela Buzarnescu/Irina Bara s-a oprit in semifinalele turneului de la Budapesta, cuplul favorit nr. 1 al probei de dublu, Kirsten Flipkens/Johanna Larsson obtinand victoria cu 6-7 (3), 6-4, 10-5, sambata. Pentru vreo 5 minute m-am bucurat ca fraierul, ca au castigat fetele noastre, dupa care mi-am luat seama, fiind mai precaut, pentru ca ma uitam la desfasurarea scorului pe site-ul oficial al WTA, absolut tampit dupa modificarile din ultimul an. Da, http://www.wtatennis daduse romancele invingatoare, cu 10-5 in super-tiebreak, dar si cu scorul in desfasurare gresit, adica 6-5, 7-5, 8-5 etc pentru ele in decisiv…