Andreea Elena Panturoiu a facut un concurs excelent sambata la pranz, la Mondiale de atletism indoor, si, desi a ratat cu 7 cm podiumul, incheind pe locul 4, se poate spune ca a facut tot ce a putut astazi, reusind sa-si egaleze cea mai buna performanta a carierei – 14,33 m.

Este exact ce trebuie sa faca un sportiv adevarat, sa concureze in momentul cel mai important la nivelul cel mai bun al sau, iar daca ar fi avut si putin noroc, de pilda la saritura a 5-a, depasita (ca si ultima, cand a fortat la limita), ar fi putut intra in lumea buna a senioarelor cu o medalie la cel mai important concurs al maturitatii sportive.

De altfel, primele 4 la Birmingham au realizat cel mai bun rezultat al carierei chiar acum, iar campioana, care si-a repetat performanta de la precedenta editie, a reusit si cel mai bun rezultat din lume de anul acesta, 14,63 m (precedentul, 14,53 m, detinut pana acum de americanca Kenturah Orji, locul 5, cu 14,31 m, pe care, asadar, Panturoiu a batut-o la Mondiale):

1. Yulimar Rojas (Venezuela) – 14,63 m WL
2. Kimberly Williams (Jamaica) – 14,48 PB
3. Ana Peleteiro (Spania) – 14,40 m PB
4. Andreea Elena Panturoiu (Romania) 14,33 m PB
5. Keturaj Orji (SUA) – 14,31 m
6. Paraskevi Papachristou (Grecia) – 14,05 m

Concursul in sine a fost pasionant, chiar daca l-am vazut prin gaura cheii, iar in unele momente, cand televiziunea americana ESPN (dibuit de contul FB al FRA) dadea pe alte probe, in special, ca intotdeauna, pe pista, doar prin intermediul jocului cifrelor.

Panturoiu a inceput bine, sigur, cu un 14,05 m, cu care sa-si asigure, practic, prezenta in ultimele 8 (au fost prezente 17 concurente), a doua a depasit-o, pentru ca in a 3-a saritura, decisiva pentru intrarea in “finala de 8” sa urce la 14,16 m.

In acel moment, era pe 3, numai ca spanioloaica Ana Peleteiro, pana atunci destul de discreta, a raspuns imediat, cu un 14,18 m, urcand pe ultima treapta a podiumului provizoriu. In fata, conducea fara probleme jamaicana Williams, cu un 14,48 din a 3-a, dar si cu 14,37 m din prima incercare si apoi un 14,41 m, o constanta care o dadea favorita.

A urmat a 4-a serie de sarituri, cand am avut o tresarire, m-a luat efectiv cu cald: Panturoiu a sarit, cu 14,33 m (Personal Best, performanta egalata, de fapt, pentru ca acesta a fost rezultatul obtinut anul trecut, pe 14 februarie, care a insemnat baremul pentru Mondiale), pe locul 2!

Nu a fost sa fie, in seria a 5-a s-au aranjat lucrurile cum vedeti in clasamentul final, pentru ca in a 6-a tentativa au depasit toate cele 4 ramase, conform ultimelor prevederi, in concurs, in afara lui Williams, care nu a reusit sa faca mai bine decat pana atunci, desi prinsese pragul.

Astfel se incheie un concurs datator de sperante pentru Andreea, dar si pentru noi, in perspectiva Europenelor in aer liber din vara de la Berlin, a Mondialelor in aer liber de la Doha, dar mai ales la JO-2020, de la Tokio, sportiva originara din Campulung, antrenata de Mihaela Nicoara, implinind 23 de ani, varsta senioratului in atletism, abia acum o saptamana, pe 24 februarie 1995!

Duminica, in ultima zi a Mondialelor de la Birmingham, ultima noastra speranta la un podium, lungimista Alina Rotaru, intra in concurs, alaturi de alte 12 atlete, de la ora 17,27, ora noastra. Bafta cat cuprinde!