Iata inca o cursa atletica importanta deja bine intrata in traditie, dupa cel organizat de Raiffeisen Bank, care a intrat deja in calendarul international, cu clasificare importanta: Maratonul DHL, montan, de pe 16 iunie, cu un traseu de vis, la Cheile Gradistei-Fundata, competitie ajunsa la a 9-a editie.

Amintesc acest lucru din doua motive, primul fiind de ordin pur calendaristic: pe 27 martie au inceput inscrierile la cele 42 de categorii de concurs, in functie de varsta, in primul rand, dar si de eveniment: maraton, pe distanta clasica, 42,195 km, dur, cu o diferenta de nivel 2.200 m, semimaraton, 21 km, cu denivelare de 1.000 m si stafeta de 7 km, in echipe de 3 sau 6 persoane.

Al doilea motiv (nu insist asupra datelor organizatorice, le gasiti pe pagina oficiala http://www.maratondhl.ro) este acela ca inca o firma puternica isi intelege responsabilitatile sociale, dar mai ales ca acest drum este cel mai sigur care trebuie urmat pentru ajungerea inclusiv la performanta.

DHL, ajutata aici de o sumedenie de alte firme si organizatii, precum Mega Image, Duracell, Banca Transilvania, Generali, Medlife, Canon, Gatorade, Gold Nutrition, CN, Terrabisco, Coty, Danone, Complexului Cheile Gradiștei, Running Warehouse Europe, RO Club Maraton si Centrul de nutritie Superfit, reprezinta viitorul in sportul nostru, prea mult ramas in vechile obiceiuri.

De fapt, noi nu am iesit din comunism in sport, stam tot cu mana intinsa la stat. Nu-i nimic de condamnat in asta, cata vreme firmele, initiativele nu sunt incurajate, fiscal, cu alte facilitati, pentru ca in acest moment bugetul de stat nu va putea face concurenta, multi ani de acum incolo, tarilor bogate. S-a vazut, dupa anul Sydney-2000 totul s-a dus in cap, pentru ca se terminasera generatiile, iar efectul de inertie incetase.

Asadar, salut asemenea initiative pur si simplu pentru ca acesta este viitorul in sportul romanesc. Daca ar fi cointeresate, firme de asemenea dimensiuni ar face mult pentru sportul nostru. Mult mai mult oricum si mai bine paziti, daca imi permiteti, fata de ceea ce poate, in acest moment, oferi vechiul sistem statal, adica mai nimic, de ce nu recunoastem o data si o data realitatea?

* Iata, vorbim de capitalism si, deci, de concurenta! Era fatal ca un sport in care concurenta este maxima, tenisul, care, in plus, are si succes la noi, gratie unei generatii de fete exceptionale, a facut lucruri bune inclusiv in presa online, viitorul, orice am face.

Exista site-uri, bloguri, grupuri de FB care se intrec in informatii interesante, tocmai pentru ca, pe de o parte, au ce relata (gazetarul sportiv are, in mare parte, valoarea sportivilor despre care scrie, suna o replica dintr-un film celebru, iar eu constat ca, din 1972, de la prima finala de Cupa Davis la Bucuresti am avut noroc cu carul, cu Nadia, cu fotbalul, cu atletismul…), iar pe de alta parte pentru ca sunt intr-o teribila concurenta, cum spuneam.

Cred ca astazi, crema a luat-o site-ul Doartenis, al prietenului Andrei Constantinescu, care a postat un text exemplar, despre sezonul de zgura al Simonei Halep. Rezum si eu, pentru ca mai sus mi-am mancat spatiul cu divagatii si amitiri.

Asadar, Simona Halep va avea o mica vacanta, incepand sezonul abia la sfarsitul lunii, la Stuttgart, cu importantul prolog pe hard, din Sala sporturilor din Cluj-Napoca, meciul de FedCup cu Elvetia din 21-22 aprilie.

In total, a socotit AC pe Doar tenis, Simona Halep are de aparat, in sezonul pe zgura 3.070 puncte, cam o treime din cat are acum, pentru ca a avut evolutii foarte bine in 2017 in aceasta perioata. La Stuttgart (turneu de categoria Premier), de pilda, a fost semifinalista, dar tunul l-a dat la Madrid, la Mutua al lui Ion Tiriac, un Premier Mandatory pe care l-a castigat, adunand 1.000 de puncte.

Urmeaza Roma (Premier 5), turneu la care anul trecut a ajuns in finala, deci a luat 585 puncte, dar orice s-ar intampla ea va aborda cel mai puternic turneu al anului, cel de Mare Slem de la Roland Garros, in postura de cap de serie nr. 1, pentru ca acum are un avans confortabil fata de Wozniacki, secunda sa in WTA.

La Paris (21 mai-9 iunie anul acesta), lidera mondiala romanca a fost in 2017 finalista, deci a incasat 1.300 de puncte, dar sunt sigur ca tinta ei sunt cele 2.000 de puncte acordate castigatoarei.

Acum sa nu va transformati in contabili din aia rai, doar scazand (“aha, aici nu a prins semifinala, deci pierde punctele de anul trecut”), pentru ca trebuie privit si altfel: nimeni nu a murit dintr-un castig mic… Ma rog, adica in orice situatie va lua puncte, chiar si daca nu toate. Si ca sa merg tot pe vorbe intrate in folclor, mereu “maine e o alta zi”, nu va mai agitati!

* PROGRAMUL TV, miercuri, 28.03.2018:

01,00 NHL • Telekom 2 New Jersey – Carolina
16:00 Fotbal, Liga 2 • Digi 1 Balotesti – Dunarea Calarasi
18:00 Volei F • Digi 3 Timisoara-Alba Blaj/CSM Targoviste-Stiinta Bucuresti 18:00 Baschet M • Digi 4 BC Timisoara – CSM Oradea
18:00 Haltere • Eurosport 2 Campionatul European
19:30 Fotbal, Liga 2 • Digi 1 Mioveni – UTA
20:00 Tenis, WTA • Digi 2 Turneul din Miami