*Halterofilii romani au ajuns la un total de 23 de medalii la Europenele gazduite de baza olimpica de la Izvorani, iar eroul penultimei zile pentru noi a fost dinamovistul Nicolae Onica, dublu medaliat cu aur, la total olimpic, cu 381 kg, si la aruncat, cu 204 kg, precum si argintul la smuls, cu 177 kg.

Victoria de la 94 kg, la total, este cu atat mai imbucuratoare cu cat nu numai pentru ca este proba de la JO, acum, la jumatatea ciclului pana la Tokio-2020, cat si pentru ca urmatorul clasat, lituanianul Zygimantas a fost la 7 kg in urma, iar bronzul a revenit ungurului Lukasz Grela, departe, la 357 kg.

Nu sunt un specialist in haltere, dar nu cred ca am mai avut vreodata o asemenea recolta la Europenele de seniori, asa ca ma gandesc ca recordul se datoreaza si faptului ca sportivii nostri s-au simtit bine fiind acasa, unde te ajuta, cum se spune, si zidurile. Iata de ce ar trebui sa organizam cat mai multe competitii, nu este pur si simplu un moft, ci un veritabil doping moral pentru oricine.

* Iar mergand pe aceeasi idee, iata ca Turneul Premier Mandatory de la Miami a revenit unei americance, Sloane Stephens, care, dupa succesul, tot acasa, la Open-ul SUA de la New York, de anul trecut, a revenit formidabil, castigand finala in fata letonei Jelena Ostapenko in doar 2 seturi, cu 7-6 (5), 6-1.

Fara sa fie un meci spectaculos, dimpotriva (Ostapenko a facut 29 de duble greseli in primul set, daca va puteti imagina asa ceva), s-a simtit oboseala celor 10 zile, ultimul act al turneului, care i-a adus invingatoarei, favorita 12, 1.000 puncte si 1,34 milioane de dolari, a fost dovada cea mai buna a ceea ce spuneam mai sus: jocul acasa, pe fusul tau orar, intr-o atmosfera familiara ajuta foarte mult, cand este vorba de valori apropiate.

Trebuie spus ca in intreg turneul Sloane Stephens, 25 de ani, a pierdut un singur set, in primul ei meci disputat pe terenurile de la Kay Biskayne, cel cu Monica Niculescu, in turul 2, cand Monica a castigat prima mansa cu 7-6, cu tiebreak-ul luat clar, la 1, dupa care a fost egalata si, probabil si de epuizare, intrucat pentru ea era al 5-lea meci, venise din calificari, a abandonat la 0-4 in decisiv.

Tot astfel, la Miami o alta americanca, practic necunoscuta de data aceasta, Danielle Collins (nr. 95 mondial) a ajuns in semifinale, dupa ce a trecut in primul tur de Irina Begu. Ghinion, ai spune, gandindu-ne la fetele noastre, dar nu-i mai putin adevarat ca din 4 semifinaliste 2 au fost americance, iar una a castigat turneul, ceea ce, repet, demonstreaza ce am spus mai sus.

* De altfel, organizarea acasa a turneelor mici, de 10.000, 25.000, 50.000 de dolari in vremea in care a crescut aceasta generatie cu care ne laudam atat, a fost rampa de lansare pentru multe, care au putut aduna punctele necesare pana cand au putut ajunge in circuitul mare. Acum, iata, neavand arene nu mai organizam, ba mai mult putem pierde si Turneul WTA de 250.000 dolari, ca la “Progresul” se darama arena pe noi.

Va amintiti ca anul trecut la turneul bucurestean, care va pleca, se pare, din lipsa de spatiu de joc, la Budapesta, am castigat atat la simplu, chiar prin Irina Begu, cat si la dublu. Pentru ca, asa cum insist, acasa te simti altfel, iar succesul atrage succes, iti creste valoarea, vezi cum e la anumite cote valorice. Bine, vorbesc si eu, oricum nu mai aude nimeni, se asculta doar intre ei…

* Dintre numeroasele recorduri pe care le-a stabilit Michael Jordan intr-o cariera fara egal, iata ca vedeta echipei din Cleveland, LeBron James a reusit sa-si adjudece unul pentru el, marcand la victoria contra formatiei din New Orleans, vineri, in NBA, in al 867-lea meci consecutiv peste 10 puncte.

Si ca totul sa fie si mai spectaculos, “King James” a reusit acest record cu un slam-dunk, la sfarsitul primului sfert. Iata o constanta la nivel inalt incredibila, pentru cel care a debutat in campionatul nord-american in ianuarie 2007.

* PROGRAMUL TV, luni, 02.04.2018:

16,30 Ciclism, Eurosport – Turul Tarii Bascilor

17,00 Tenis, Digi 2 – Turneul WTA de la Charleston
17,30 Volei F, Digi 4 – Alba Blaj-CSM Bucuresti
19,00 Fotbal, Digi 3 – Bruges-Genk
19,45 Volei M, Digi 4 – CSM Bucuresti-Ploiesti
20,45 Fotbal, Digi 1, Telekom 1, Look – Timisoara-Sepsi
21,00 Tenis, Digi 2 – Turneul WTA de la Monterrey
22,00 Fotbal, Digi 4 – Getafe-Betis