Era previzibil, Romania conduce cu 2-0 dupa prima zi in meciul de promovare in primele 8 echipe ale Cupei Federatiei la tenis feminin, dupa ce Simona Halep a invins-o cu 6-3, 1-6, 6-1 pe Viktorija Golubic, iar Irina Begu a dispus de Timea Bacsinsky cu 6-4, 6-1, in fata a aproape 10.000 de spectatori, record absolut intr-o sala de sport, la Cluj-Napoca, vezi bine, orasul european al sportului 2018.

Adica suntem la un punct de a 6-a calificare a jucatoarelor noastre in primele 8 selectionate feminine ale lumii, dupa cele din 1973, cand am ajuns pana in semifinale (iar capitan-nejucator era tatal actualului ocupant al postului, Aurel Segarceanu), 1974, 1978, 1980 si 1981. Pe vremurile cu Virgi Ruzici, Flori Mihai, Mariana Simionescu, apoi Irina Sparlea si atatea altele…

Aceasta pentru ca beneficiem din nou de o generatie de aur (in unele sporturi asta a devenit ceva de ocara, observ cu neascunsa scarba…), in care avem o selectionata unica in lume, cu toate jucatoarele in primele 40 din lume, pe langa cele doua invingatoare din meciurile de sambata din lotul selectionat de Florin Segarceanu aflandu-se, de asemenea, si Sorana Cirstea si Mihaela Buzarnescu, locurile 34 si 40 in lume, in timp ce Simona este, stiti prea bine, nr. 1, iar Irina se afla pe locul 38, o prezenta indelungata la acest nivel si chiar mai sus.

Ceea ce a fost cu adevarat impresionant in aceasta prima zi a meciului a fost atmosfera incredibila, cu o festivitate de deschidere care le-a emotionat pana la lacrimi pe fetele noastre, altfel luptatoare harsite prin toata lumea asta, care au trait sentimente puternice atatia si atatia ani. S-a si vazut in clipele in care Simona si Irina au raspuns intrebarilor de la finalul meciurilor lor, castigate si cu mintea, bratele si picioarele, dar mai ales cu inima.

Pentru Simona Halep, cat e ea de nr. 1, a parut cel mai greu sa se stapaneasca, intrand prima pe teren: a cedat serviciul din start, apoi s-a intrebuintat serios pentru a-si adjudeca primul set, s-a relaxat in al doilea, pierdut la “1”, pentru a redeveni ea insasi in decisiv, cand a incheiat tot la “1”, dar in favoarea ei, fara urma de indoiala de data aceasta.

In momentele bune, Simona a revenit la armele ei cele mai eficiente si spectaculoase din deschiderea actualului sezon, primul serviciu, cu multi asi sau lovituri pe care adversara nu le-a putut returna, dar si la exceptionalul rever in lung de linie din alergare, trasat ca pe planseta de arhitect! Intr-o ora si 45 de minute, constanteanca a adus primul punct al echipei noastre, contribuind si la relaxarea delegatiei noastre in continuare.

Parca sub acest semn, “totul este sub control” a intrat in teren Irina Begu, care avea de luptat cu racheta nr. 1 a oaspetelor, Timea Bacsinsky, practic o jucatoare de nivelul ei ca plasare in ierarhia mondiala, cele doua ocupand locurile 38 si 46.

Primul set a fost mai amestecat, parca de tatonare, dar cum Irina Begu dadea senzatia covarsitoare de concentrare maxima, de mult nu am mai vazut-o atat de, cum sa spun, compacta ca joc, a pus punct disputei in mansa a doua, in mai putin de o jumatate de ora.

Poate la aceasta mobilizare a bucurestencei sa fi stat, imi place sa cred, si increderea acordata de Florin Segarceanu, care sunt convins ca a vazut-o mai in forma, mai potrivita pentru acest meci, inversand, putin, foarte putin, ierarhia din lot.

Stiti despre ce vorbesc, in acest moment nr. 2 este Sorana Cirstea este a doua romanca in WTA, pe 34, a avut si un moment de mica nemultumire (oricum departe de ce s-a umflat, dand in clocot aiurea prin presa noastra instruita la mizilicuri, pentru ca nu mai vede valoare in prea multe alte discipline, s-a decuplat efectiv de la relatarea bucuriilor), dar lucrurile au fost asa cum le-au stabilit Segarceanu si antrenoarea Tecsor. C-asa-i in sport, nu numai in tenis.

Pe de alta parte, mie mi s-a parut incantatoare supararea Soranei Cirstea, pentru ca am vazut in ea nu tafna, ci benefica ambitie a campionului, care vrea sa joace, sa lupte pentru echipa tarii lui. In tenis, unde prea adesea vedem atatea individualitati si comportamente egoiste.

Asadar, duminica, de la ora 12,00, plecam de la 2-0, programul fiind, in ordine, Simona Halep-Timea Bacsinzky, respectiv, Irina Begu-Viktorija Golubic, iar la dublu Simona Halep/Irina Begu-Patty Schnyder/Jil Teichman. In functie, insa, de evolutia scorului, putem vedea schimbari. De pilda, daca Simona face 3-0 si, deci, aduce victoria indubitabila, am putea vedea la lucru si celelalte componente ale echipei. Un regal de tenis, oricum, pe care publicul clujean il merita din plin.

FOTO: O defilare de neuitat, in fata unei tribune arhipline!