* Simona Halep a fost stopata in sferturile de finala ale turneului Premier Mandatory de la Madrid, dupa ce Karolina Pliskova a intrecut-o in doar 2 seturi, prima victorie din circuit a cehoaicei in palmaresul direct, cu 6-4, 6-3, moment de restart pentru lidera mondiala.

Care va mai avea doar 425 de puncte avans fata de Caroline Wozniacki, dar si de aparat o galagie de puncte, anul trecut fiind finalista la ambele turnee care urmeaza, Roma si Paris.

Asadar, lidera mondiala a avut ceea ce francezii spun “un jour sans”, adica o zi fara, o zi in care nu mergea nimic. Cred ca, pentru a scapa de mahnire, dar mai ales de incrancenare, desi asemenea lucruri se intampla mai ales intr-un sport cum este tenisul, in care dai examen aproape zilnic, iata de unde vine zicala frantuzeasca.

In timpul razboiului, mari gurmanzi, de fapt inventatorii acestei veritabile pasiuni pentru gatit gustos si mancare buna, francezii s-au trezit cu rationalizarea carnii. Va imaginati cum au putut primi ei acest afront la restaurante.

Dar, pentru ca omul de bun gust are umor si face din orice prilej de zambet, chiar si amar, toate bistrourile si restaurantele afisau “Jour sans”… De atunci expresia a intrat in vorbirea curenta, insemnand, de fapt, o zi pierduta!

Si inca o remarca, dupa care mergem mai departe: in acest moment este sigur ca in careul de asi al semifinalistelor de la Madrid nu se va afla niciuna dintre primele 4 jucatoare ale lumii in acest moment, dupa ce au iesit Halep, Wozniacki, Muguruza si Svitolina. C-asa-i in tenis, nisipuri miscatoare!

* Sindicatul mondial al fotbalistilor, FifPro, a atras atentia forurilor fotbalistice ca nu va lasa sa fie introdusa asa-zisa reforma proiectata de presedintele FIFA Gianni Infantino, urmand sa faca un studiu profund, legat de modul in care modificarile de calendar pot afecta sanatatea jucatorilor.

“In situatia actuala in care se afla discutiile, ar fi dovada de inconsecventa ca FifPro sa nu exploreze impactul acestor propuneri asupra jucatorilor. Daca alte parti participante la fenomen pot avea alte prioritati, sanatatea si siguranta jucatorilor reprezinta primele noastre tinte”, a declarat Bobby Barnes, seful sectiunii europene a sindicatului.

In fat, Infantino vrea sa reformeze Cupa Mondiala a cluburilor, care va fi organizata, incepand din 2021, o data la 4 ani, cu 24 de cluburi participante. In prezent, competitia se disputa anual, cu 7 echipe. Tot avocatul elvetian vrea sa puna la cale o Liga mondiala a natiunilor, un fel de mini-Cupa Mondiala, care ar aduna la fiecare 2 ani 8 selectionate nationale, venite din Liga natiunilor continentale.

El a amintit ca exista investitori care ar garanta 25 de miliarde de dolari venituri din cele doua competitii.

Asociatia europeana a Ligilor de fotbal profesionist si-a manifestat deja “ferma opozitie” la aceste proiecte.

* Cea mai mare firma de echipament sportiv, Nike, este ocupata in aceste zile cu… demisiile, de peste o luna sefi ai multinationalei depunandu-si actele de renuntare, la urma-urmei gest de bun simt, chiar daca beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, in fata acuzatiilor de hartuire morala si sexuala si discriminare, venite, evident, de la femeile din firma.

Nu mai putin de 5 manageri de rang inalt (in total 18 sefi) au parasit Nike, printre acestia, surpriza, si o femeie, Helen Kim, vicepresedinta pentru zona America de Nord. Aici ar putea fi vorba de o alta categorie de reprosuri, anume de comportament abuziv la locul de munca.

Iar demisiile au fost urmare a unei anchete interne, inceputa in martie. Asa este la multinationalele astea nenorocite, nu asteapta sa devina penali, adica sa ajunga “la cremenal”, ci fac, asa cum se spune in orice cod de onoare, “amenda onorabila” chiar cei cu musca pe caciula.

PROGRAMUL TV, vineri, 11.05.2018:
14,00 Tenis, Digi 2/3 – Turneele de la Madrid
14,00 Ciclism, Eurosport – Turul Italiei
17,00 Hochei pe gheata, TVR HD – Franta-Austria (CM)
18,30 Fotbal, Telekom 3 – Jihlava-Sparta Praga
19,30 Handbal F, Figi 1, Telekom 1 – Craiova-Kristiansand (finala EHF)
20,00 Baschet M, Digi 4 – Pitesti-Oradea
20,30 Tenis, Digi 3 – Turneul ATP de la Madrid
21,15 Hochei pe gheata, TVR HD – SUA-Coreea de Sud (CM)
21,45 Fotbal, Digi 1, Telekom 1, Look TV – Viitorul-Iasi
22,00 Rugby, Digi 4, Look Plus – Cardiff-Gloucester (Challenge Cup)