Ziua de pauza, a doua, a Turului ciclist al Italiei, practic la jumatatea cursei de 21 de etape, de fapt 20, ultima fiind o defilare prin Roma, gaseste caravana primului Mare Tur al sezonului sub dominarea echipei australiene Mitchelton-Scott, care ocupa primele doua locuri in clasamentul general si primul loc la cataratori, prin britanicul Simon Yates, tricou roz, si respectiv, columbianul Esteban Chaves, tricou albastru.

Detinatorul trofeului, olandezul Tom Dumoulin (Sunweb) este pe 3, la panda, in asteptarea contratimpului din etapa a 16-a, de fix o saptamana de acum, Trento-Rovereto, o portie zdravana de 34,5 km, favorabili campionului mondial al specialitatii, primul purtator al tricoului roz si in aceasta editie, gratie tot unei probe de efort solitar.

Pana atunci, insa, in a doua saptama pe ciclisti ii asteapta teribilul Monte Zoncolan, prefatat de intrarea in Apenini, marti, in etapa a 10-a, fiind un traseu de 239 km, intrare in subiect pentru sfarsitul de saptamana, chiar sambata avand trecerea peste Zoncolan, una dintre cele mai dure ascensiuni din Europa, pe versantul Ovaro, unde, pe o banderola, scrie “Poarta de intrare in Infern”.

Dar despre ce va urma, inclusiv despre traseul celei de-a doua jumatati a competitiei, veti citi mai jos. Deocamdata as observa, cum se vede si din poza, ca pozitia primilor doi ocupanti ai locurilor din clasamentul general, Yates si Chaves se datoreaza atat celor doua victorii de etapa cu sosiri dure in varf, pe Etna si Gran Sasso d’Italia (Salita Marco Pantani), cat camaraderiei, spiritului adevarat al ciclismului.

De altfel, am observat ca, parca dupa 20-30 de ani, exista multe gesturi de intrajutorare intre ciclisti, au cam disparut gesturile de vedete cu nasul pe sus, cu cazari separate si toata lumea la picioarele liderului, aici stand, probabil, o parte dintre explicatiile faptului ca Froome a cam pierdut contactul cu fruntasii cursei, vezi clasamentul.

In plus, ambii rutieri din fata sunt buni pe deal, doi ciclisti de buzunar, truditori adevarati si oameni buni la tavaleala. Problema lor va fi, cred, acel contratimp, unde razbesc doar gabaritele solide. Asa ca pana martea viitoare, marea lor sansa este sa mai adauge ceva zestre pe Apenini si apoi in Dolomiti…

Iata asadar clasamentul general la varf dupa 9 etape, precum si o caracterizare a ceea ce urmeaza in editia 101, precum si traseul prezentat amanuntit, etapa cu etapa:

1. Simon YATES (Marea Britanie – Mitchelton-Scott);
2. Chaves (Columbia) la 32’’;
3. Dumoulin (Olanda) la 38’’;
4. Pinot (Franta) la 45’’;
5. Pozzovivo (Italia) la 57’’;
6. Carapaz (Ecuador) la 1’20’’;
7. G. Bennett (Noua Zeelanda) la 1’33’’;
8. Dennis (Australia) la 2’05’’
; 9. Bilbao (Spania);
10. Woods (Canada) la 2’25’’;
11. Froome (Marea Britanie) la 2’27’’;
…..
15. Aru (Italia) la 2’36’’.

Urmeaza 4 zile in care se va realiza tranzitia de la Apenini la Dolomiti, cu o trecere prin Filottrano, locul unde este inmormantat regretatul Michele Scarponi, etapa in care vom avea pante de 18 la suta.

Plutonul se va harjoni si pe circuitul Enzo si Dino Ferrari, ca si in 2015, alta referinta sportiva de prima clasa a Italiei si a lumii sportului in general.

Sambata, 19 mai, etapa a 14-a, va fi marcata de sosirea pe Monte Zoncolan, unde adesea avem, ca si in fotografia de mai sus, zapada, chiar si in aceasta perioada, de plina primavara, un munte nu foarte inalt, “doar” 1.750 m, dar pe care multi il considera cel mai dur din Europa.

Cu Zoncolan se marcheaza ultima parte, decisiva, a Giro-2018, care va avea un moment de maxim interes contratimpul de la Trento, de marti, 22 mai, un un parcurs bun pentru specialistii efortului solitar, cati vor mai fi dupa atata munte…

In fine, urmeaza si Alpii, nu o mai lungesc, pentru ca vom avea o sosire la Roma, dar si o premiera absoluta: invingatorul va fi cunoscut, fara nici urma de surpriza, inca de sambata seara, 26 mai, pentru ca etapa cu sosire in Cetatea Eterna nu va fi cronometrata!

Ci doar o parada, gen Champs Elysees, dar care aici se numeste Via dei Fiori Imperiali, in apropierea Coliseumului, traseul care a avut castig de cauza in fata Vaticanului, despre care se zvonea initial.

15 mai: Etapa a 10-a Penne – Gualdo Tadino, 239 km
16 mai: Etapa a 11-a Assisi – Osimo, 156 km
17 mai: Etapa a 12-a Osimo – Imola, 213 km
18 mai: Etapa a 13-a Ferrara – Nervesa della Bataglia, 180 km
19 mai: Etapa a 14-a San Vito al Tagliamento – Monte Zoncolan, 181 km
20 mai: Etapa a 15-a Tolmezzo – Sappada, 176 km
21 mai: zi de pauză
22 mai: Etapa a 16-a Trento – Rovereto, 34,5 km (contratimp individual)
23 mai: Etapa a 17-a Riva del Garda – Iseo, 155 km
24 mai: Etapa a 18-a Abbiategrasso – Prato Nevoso, 196 km
25 mai: Etapa a 19-a Venaria Reale – Bardonneche, 181 km
26 mai: Etapa a 20-a Susa – Cervinia, 214 km
27 mai: Etapa a 21-a Roma – Roma, 118 km