Intr-o etapa, a 12-a, in care parca plutonul, mai ales pe circuitul de la Imola, la final, se gandea in special la ce va urma, irlandezul Sam Bennett (Bora) si-a adjudecat, parca in joaca, a doua victorie in aceasta editie a Giro d’Italia, atacand fara replica pe ultimii 400 de metri.

Rar vezi un asemenea deznodamant intr-o etapa de Mare Tur: doi rutieri carati harjonindu-se pe un circuit automobilistic, cam in dorul lelii, primul grup, masiv, trage sa-i prinda, dar fara sa se omoare cu firea, iar unul dintre ei, nici sprinter pur, nici vreun contratimpist, se infige mai hotarat in pedale si trece, fluierand linia de sosire.

Ceilalti fluiera si ei, dar a paguba, iar aceasta sosire m-a facut cred ca toata lumea era cu gandul la etapele de la acest sfarsit de saptamana, cand va urma muntele inalt, iar vremea, o ploaie cainoasa inca de joi, nu pare sa dea semne de prietenie. Una peste alta, insa, Sam Bennett, irlandez obisnuit cu timpul ploios si rece, si-a facut treaba cu succes, castigand in 4h49’34” pe cei 214 km, de la Osimo la Imola.

Pe locurile urmatoare au venit, ca sa completeze podiumul etapei, olandezul Danny Van Poppel (Lotto Jumbo) si italianul Niccolo Bonifazio (Bahrein), inregistrati in acelasi timp, in fruntea clasamentului general lucrurile ramanand ca ieri, vorba aia, intrucat toata lumea a venit cu primul grup.

Asadar, britanicul Simon Yates, de la Mitchelton Scott, este in continuare in roz, urmat tot la 47 secunde de olandezul Tom Dumoulin (Sunweb) si la 1’04” de francezul Thibaut Pinot (Groupama-FDJ).

Ei, si de acum o luam la deal, cu urcusuri de vise rele, mai ales sambata (da, Doamne, sa nu ninga), vineri pentru etapa a 13-a, Ferrara – Nervesa della Bataglia, 180 km, iar sambata, a 14-a, San Vito al Tagliamento-Monte Zoncolan, 181 km.

* In Turul Californiei, unde se incalzesc rutierii care pregatesc Turul Frantei, dar fara a risca 3 saptamani de Giro, americanul Tejay van Garderen (BMC) a trecut la fraie, castigand etapa a 4-a, un contratimp pe 34,7 km pe circuitul de la San Jose, victorie care i-a adus si tricoul galben de lider al clasamentului general, unde este urmat la 37″ de fostul lider, columbianul Egan Bernal.

O comportare decenta a avut si ciclistul roman Serghei Tvetcov, clasat pe 13 in etapa, la doar 1 minut de invingator, ceea ce i-a permis sa urce doua locuri in general, fiind acum pe 25.