Tricoul roz al actualei editii a Turului ciclist al Italiei, britanicul Simon Yates (Mitchelton), si-a adjudecat, in maniera de mare campion, en solitaire, etapa a 15-a, de duminica, a treia din Giro-101 (egal cu Viviani la acest capitol), demonstrand nu numai extraordinare calitati de catarator, dar si de strateg, iesite din comun.

Ma refer in primul rand la sambata, cand am avut mereu impresia ca ii poate rapi victoria lui Chris Froome, disperat sa iasa cu ceva in evidenta, intr-o cursa mai degraba cenusie pentru el. De altfel, duminica a mai dat aproape 2 minute distanta, ajungand la 4’52” de lider, astfel ca a cam incheiat socotelile aici. In fine, revin.

Ei bine, nu numai ca Yates nu a fortat pe ultimii metri, multumindu-se cu locul secund, a mers in ritmul lui, cu gandul la ziua de astazi, sunt sigur, dar si-a lasat un compatriot sa dreaga busuiocul, sa nu plece cu mana goala.

A fost ceva in genul etapei a 6-a, cand, pe linia de sosire, fiind si tricou roz, dar si lider al echipei, a permis unui coechipier, Esteban Chaves, sa-si adjudece victoria, de asemenea una cu sosire intr-un loc rezonant, cum a fost Zoncolan ieri – pe Etna.

Este confirmarea unui rutier extrem de calculat, cu bune reflexe, care stie ca un mare tur se castiga in trei saptamani, nu intr-o zi-doua de panas. Mai ales cand nu ai o echipa de talia celorlalte. Mai este si constiinta valorii, pentru ca asemenea gesturi le face doar unul care se stie puternic, poate fi si darnic…

Concret, etapa a 15-a, una cu 4 puncte de catarare repertoriate, dar si cu alte urcusuri grele, a fost studiata cu atentie de britanic, care a atacat cu 17 km inainte de sosirea la Sappada, chiar inaintea ultimelor doua catarari bine punctate. A tasnit, pur si simplu, din grupul favoritilor, facand prapad in jur.

Primul care a resimtit socul a fost Froome, care a dat imediat distanta, apoi Dumoulin, cu mari eforturi pentru a limita pierderile, dar si Pozzovivo si Pinot ori Miguel Angel Lopez.

Oricum, la capatul celor 176 km dintre Tolmezzo si Sappada, Simon Yates, inregistrat in 4h37’55”, si-a pus la tescherea alte secunde bune pentru zile grele, Lopez, Dumoulin sosind, in aceasta ordine, alaturi de ceilalti amintiti, cu o intarziere de 41 de secunde. Chris Froome a dat 1’32” (basca bonificatia de 10″), dar marele perdant al zilei a fost  speranta numarul 1 a Italiei, Fabio Aru, ramolit inca din prima suta de kilometri, sosit cu mai bine de 15′ mai tarziu, in pragul abandonului, probabil.

La general, Simon Yates conduce cu 2’11” in fata lui Dumoulin si cu 2’28” fata de Domenico Pozzovivo, luni fiind zi de odihna, a treia si ultima, inaintea unei etape, de marti, care ar putea lamuri in mare parte lucrurile si pe care va miza totul detinatorul trofeului, olandezul Tom Dumoulin, Trento – Rovereto, 34,5 km (contratimp individual).