Nu zice hop pana nu sari parleazul, vorba aia veche revine mereu, pentru a ne aminti sa nu ne grabim cu verdictele. Iata, in Turul ciclist al Italiei etapa a 18-a a adus o regrupare in fruntea clasamentului, dupa ce toata lumea inghetase clasamentul pana duminica, la Roma, pentru ca Tom Dumoulin, detinatorul trofeului, a redus la exact jumatate, 28″ din cele 56″, handicapul pe care il avea fata de purtatorul tricoului roz, Simon Yates.

Adica, sa fiu mai scurt: Giro-101 este o frumusete de cursa, o minunatie care ne va tine cu sufletul la gura pana la ultima linie alba, sosirea de duminica, din centrul Cetatii Eterne.

Joi, de la plecarea din Abbiategrasso cam vreo 185 km totul parea conform dorintelor lui Simon Yates, care declarase inainte de start: “Azi vreau sa se mearga incet si sa nu pierd timp”.

La inceputul urcusului pe Prato Nevoso (“Pasunea inzapezita”, la peste 1.700 m altitudine), singura dificultate a etapei, aveam o caratura masiva, formata inca de la inceput. Iar cei din fata erau pe cale sa-si negocieze victoria (Morkov, Schachmann, Ballerini, Cattaneo, Pfingsten, Ruben Plaza, Kuznetov, Van Emden, Van Poppel, Marcato, Fonzi, Turrin) avand la un moment dat si 15′ avans), a inceput nebunia.

Mai intai au plecat din evadare Schachmann si Cattaneo, cu un mers zvacnit, atacuri scurte si violente, mai ales din partea italianului de la Androni, dar i-a ajuns spaniolul Ruben Plaza, reprezentant al invitatei-surpriza, Academia de ciclism a Israelului.

Pana la urma, a castigat germanul Maximilian Schachmann (foto), care a adus a 36-a victorie din acest sezon pentru Quick Step (4h55’42” pe 196 km), urmat de Plaza, la 10″ si de Mattia Cattaneo, la 16″.

Mult in spate, la peste 10 minute, alte batalii. Prima, pentru tricoul alb, al celui mai bun tanar sub 25 de ani, purtatorul tunicii distinctive, Miguel Angel Lopez, spaniolui, fiind mai tare decat neastamparatul ecuadorian Carabaz.

Dar lupta cea mai interesanta si cea care ar putea avea consecinte serioase, a fost intre ocupantii primelor 3 locuri in clasament, olandezul Tom Dumoulin (Sunweb), locul 2, reusind sa se scuture, impreuna cu italianul de pe locul 3, Domenico Pozzovivo (Bahrain), in timp ce Yates, fara niciun coechipier prin preajma, a venit cu 28 de secunde intarziere fata de cei doi contracandidati.

Astfel, in clasamentul general primii clasati s-au inghesuit in marje mici: conduce in continuare liderul Simon Yates, de la Mitchelton), urmat acum la doar 28 secunde de Dumoulin, in timp ce Pozzovivo ocupa ultimul loc pe podium, la 2’43”.

Astfel, perspectiva ultimelor doua etape cronometrate este ca promisiunea unui festin pentru iubitorii ciclismului: etapa a 19-a, 184 km cu 3 varfuri teribile, Fenestre (18,5 km de urcus, pana la 2.178 m, ceea ce i-a adus titlul de Cima Coppi, varful Giro 2018), apoi Sestriere si finalul tot in catarare, la Bardonneche, apoi, sambata, penultima etapa, cu nr. 20, Susa – Cervinia, 214 km, in care, iata, orice se poate intampla. Mai ales ca totul atarna de doar un fir de par…