O veste care imi merge la suflet: Michel Platini, suspendat din orice activitate legata de fotbal, oprit de la candidatura la presedintia FIFA, din postura de presedinte UEFA, pierduta si ea, a fost absolvit de catre justitia elvetiana de orice acuzatie privind “plati incorecte”.

Dupa trei ani li s-a dat dreptate aparatorilor fostului imens jucator si conducator de prima mana din fotbalul mondial, Michel Platini primind o scrisoare formala cu acest efect din partea procurorului federal Cedric Remund. Asadar, atat i-a trebuit justitiei elvetiene sa dea un verdict serios si, in cazul de fata, dupa cum se vede, in favoarea acuzatului.

Justitia elvetiana, atentie, pe care nu cred ca este cineva sa poata spune ca reprezinta statul paralel si alte bazaconii.

Vestea acestei exonerari mi-a venit pe site-ul breslei, Asociatia internationala a presei sportive (de unde am si fotografia, de la Palatul Konstantin, la tragerea la sorti, din Sankt Petersburg, a preliminariilor CM-2018, ultima actiune oficiala a fostului decar), site-ul publicand un text al lui Keir Radnedge, presedintele Comsiei de fotbal a AIPS, randuri care nu fac absolut altceva decat sa prezinte informatiile.

Dintr-o informatie publicata de “Le Monde” am putut afla ca in scrisoarea procurorului se scrie: “Confirmam ca aceasta procedura nu continua in ce priveste clientul dvs, Michel Platini. Putem, de asemenea, sa confirmam ca clientul dumneavoastra nu este incriminat in aceasta procedura”.

Dupa cum se stie, Platini a fost suspendat de comitetul de etica al federatiei internationale in octombrie 2015, dupa ce a fost acuzat ca a primit o plata de 2 milioane de dolari autorizata de presedintele FIFA, Sepp Blatter.

Plata, potrivit lui Platini si Blatter, a fost efectuata in schimbul unei munci prestate de Platini cu un deceniu in urma. Si Blatter a fost plasat intr-o urmarire penala, de catre Oficiul procurorului general al Elvetiei.

Reamintesc ca Platini a incercat, in zadar, sa-si spele imaginea la FIFA,Tribunalul arbitral pentru sport si la Curtea Federala elvetiana.

La aflarea dezincriminarii, oficiale, francezul a declarat: “Acum sper ca FIFA sa aiba curajul si decenta sa ridice suspendarea mea, din moment ce justitia a stabilit ca nu a existat plata incorecta. Voi face toate demersurile necesare, in ceea ce ma priveste. Aceasta telenovela va continua.

Ceea ce ma bucura acum este ca nepotii mei nu vor mai fi obligati sa citeasca, intrand pe Wikipedia: ‘Michel Platini, indepartat din fotbal de catre autoritati pentru plati incorecte’. Dupa tot ceea ce am facut pentru fotbal”.

Atat, aceasta a fost reactia marelui Michel Platini, fara lamentari, fara acuze spre toate azimuturile, cu barbatie, fara poale in cap asa cum se intampla prin alte locuri.

Fara comentarii, desi cateva mi-ar sta si mie in buricul destelor, cum ar fi faptul ca toata aceasta poveste trista a putut fi folositoare la ceva: sa mai franeze elanul infractional al multora.

Pentru ca, se uita acest lucru, dreptul penal, inclusiv, evident, urmarirea penala si gesturile dure (arestarile, catusele) au si un rol important: descurajarea celor inclinati spre fapte penale! Din pacate, Michel Platini a patimit, dar poate necazul lui nu a fost in zadar!

* Iar pentru ca ziua de sambata sa fie rotujita de stiri bune si foarte bune, iata ca la Strasbourg perechea romancelor Mihaela Buzarnescu si Raluca Olaru a castigat trofeul, invingand in finala cuplul favorit 3 Nadia Kicenok/Anastasia Rodionova (Ucraina/Australia), cu 7-5, 7-5, dupa 1h49′, ultima minge fiind punct decisiv, singurul castigat, culmea, in acest meci!

Si astfel, dupa 12 ani de la cucerirea celui mai mare trofeu din palmaresul celor doua, US Open la junioare, din 2006 (nu-ti vine sa crezi…), cele doua romance se reintalnesc in aceasta formula, dar si in succes (asezonat cu 9.815 euro si 200 puncte), indemn suficient de puternic pentru a continua!

PS. Pe contul ei de FB, Mihaela Buzarnescu ne-a amintit ca acesta este primul ei titlu WTA. La mai multe, deja are 4 semifinale si 2 finale la simplu. Iar titlul de aici reface un cuplu care pe multi va popi!