Din acest an, iata, avem Ziua internationala a bicicletei, iar acest blog, care a consacrat si va consacra multe texte minunatului obiect si eroilor care il foloseesc nu putea sa nu marcheze momentul.

Inainte de a va posta un fragment din Postfata unei carti pe care sper sa o pot publica anul viitor, cand vom avea o alta aniversare, iata datele oficiale ale acestei zile cu totul speciale pentru umanitatea de astazi, care, tracasata de tehnicalitati savante, de poluare si de sedentarism, consacra din nou folosirea bicicletei in viata de zi de zi.

 
“Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a adoptat, la 12 aprilie 2018, o rezoluţie în cadrul celei de-a 72-a sesiuni ordinare din New York, prin care se sarbatoreşte in toata lumea Ziua mondiala a bicicletei in ziua de 3 iunie. Rezolutia a fost adoptata prin consens de 193 de state membre ale ONU”.

 
ISTORIA ADEVĂRATĂ A BICICLETEI
Bicicleta. Greu de găsit un obiect mai frumos în echilibrul lui perfect, mai simplu şi mai complex în acelaşi timp, mai util, nepoluant într-o lume care îşi hăpăie stratul de ozon, îşi înnegreşte plămânii şi accelerează emisia de otrăvuri, acest vehicul uşor şi manevrabil, sănătos şi sfidător la adresa celui mai iubit şi diversificat produs modern, scaunul, cu gama sa atât de variată ca o invitaţie la anchiloză.

 

Bicicleta, aşadar. Utilitate pentru toate buzunarele, de la miliardul de chinezi, la miliardarul năzuros care îşi permite un “Merckx” din titan şi carbon mai scump decât un bolid pe 4 roţi.

 

Dar şi “obiectul muncii” pentru “Ocnaşii şoselei”, cicliştii, bicicleta fiind şi martora unor legende, cum este chiar principalul personaj al acestei lucrări.

 

FALSUL LEONARDO DA VINCI, “FRAŢII” MICHAUX, INVENŢII ŞI INVENTATORI 

 

“Geniu total, modelul absolut de om al Renaşterii, Leonardo da Vinci a fost considerat, o vreme, chiar şi inventatorul bicicletei, pe lângă avion, tanc sau helicopter. “Dovada” – nişte schiţe în care se disting clar vehicule cu două roţi…

 

Ei bine, schiţele cu bicletele lui Leonardo sunt pur si simplu falsuri, negustori dubioşi speculând extraordinara productivitate a geniului renascentist.

 

O dată falsul cu Leonardo lămurit, cel mai adesea sunt citaţi ca inventatori ai “micii regine” fraţii Pierre şi Ernest Michaux, dar un alt francez, cu o aură aparte, şi-ar putea aroga dreptul de a fi considerat primul.

 

Este vorba de Contele Mode de Sivrac, care a născocit celeriferul, datat 1790, iar următorul pe lista celor care îşi pot revendica paternitata bicicletei ar putea fi citat baronul german Karl Drais von Sauerbronn, cu Laufmaschine, “maşina de alergat”, prezentată de însuşi domnul baron la Paris, în 1818.

 

Cert este că primele obiecte operaţionale care seamănă cu bicicleta au fost inventate la începutul secolului XIX, unul dintre acestea fiind, în 1817, drezina cu două roţi aliniate, legate de un cadru de lemn cu două furci, roata din faţă putând pivota lateral.

 

Drezina a cunoscut chiar un mic succes, în Anglia şi SUA sub diverse nume, precum hobby horse, dandy horse, biciped sau trotinetă. Ceea ce este comun tuturor să le zicem bicicletelor de până acum este că pentru propulsie, pentru a le face să înainteze era nevoie să te sprijini pe pământ.Iată, pe repede înainte, o punctare a celor mai importante date din istoria bicicletei:

 

– în 1884, în Anglia apare, la viitoarea fabrică Rover, “bicicleta de securitate”, cu roţi de dimensiuni rezonabile şi transmisia pedalării prin lanţ şi cu ciclistul aşezat pe o şa pusă mai pe spate, cu un angrenaj mai mare pe faţă (placa) faţă de cel de pe spate (pinionul), rezultatul fiind, evident, ca roata din faţă să se mişte mai repede decât mişcarea rotundă a pedalelor;

 

– în 1888, John Boyd Dunlop inventează anvelopa pneumatică, sporind substanţial confortul cicistului, care ajunge la standarde apropiate celor de astăzi, creându-se ceea ce s-a numit “nebunia bicicletei”, răspândirea minunatului obiect util a devenit atât de mare, încât încep să apară cursele de mare anvergură. 

 

Ca o anecdotă: fratii Wright, americanii care îşi dispută cu Traian Vuia onoarea de a fi consideraţi inventatorii avionului, au fost la început fabricanţi de biciclete!

 

FOTO: Parcare de biciclete din Amsterdam...