Asteptam de la Federatia romana de rugby, adica de la un for care pastoreste un sport barbatesc, comunicarea unor lucruri clare, dupa ce s-a aflat, din alte surse (de ce?) ca apelul introdus la World Rugby privind descalificarea de la Cupa Mondiala-2019 a fost respins.

Da’ de unde, dupa mai bine de 24 de ore de la comunicatul Comisiei independente de apel desemnata de World Rugby, prin care s-a mentinut sanctiunea depunctarii (cu 30 de puncte Romania si Belgia, 40 de puncte Spania), avem un comunicat FRR prolix, plin de lamentari, care nu spune exact niste lucruri esentiale.

Sa le luam pe rand:

1. Romania a fost, asadar, descalificata de la Cupa Mondiala, fiind prima oara cand lipseste de la un turneu final;

2. Nu numai ca s-a ajuns la aceasta rusine, desi locul ocupat i-ar fi dat dreptul, dar rugbystii nostri, aflam de la o interventie televizata a campionului Frantei, cu Castres, Mihaita Lazar, ca vom juca baraj cu Portugalia pentru a ramane (sau nu!) in prima grupa valorica a Campionatului european;

3. Decizia Comisiei independente a World Rugby este definitiva, ea neputand fi atacata nici la Tribunalul Arbitral pentru Sport de la Lausanne, intrucat WR nu este afiliata la TAS pentru chestiuni disciplinare;

4. Cele 3 tari sanctionate amintite, precizeaza comunicatul Comisiei independente, vor plati amenzi intre 50.000 si 125.000 de lire sterline.

5. “World Rugby a anuntat ca va superviza de acum inainte desemnarea arbitrilor pentru toate meciurile care conteaza in calificarea la Cupa Mondiala”. Citatul, luat din comunicatul WR, indica faptul ca masura este luata in contextul respingerii apelului, pentru greselile de arbitraj ale romanului Vlad Iordachescu la meciul cu Belgia, dar dincolo de asta inseamna un vot de blam fara precedent dat Europe Rugby, inclusiv pentru presedintele Octavian Murariu!

In loc de toate aceste informatii esentiale, cum spuneam am avut parte de un comunicat al FRR lamentabil, in care exista afirmatii care te naucesc.

Iata ce probe a prezentat armata de aparatori ai FRR, citez, “societatea de avocatura “Tuca Zbarcea & Asociatii”, avocat pledant Dan Cristea, si de societatea Freshfields Bruckhaus Deringer, avocat pledant Rhodri Thomas”:

“Aceste baze de date nu indicau existenta vreunui meci a lui Sione Faka’osilea in competitia Gold Cup pentru nationala statului Tonga. In acest sens, Romania a mai depus un extras de pe site-ul World Rugby privind aceasta competitie, precum si primele pagini ale unei investigari Google care dovedeau, contrar celor sustinute de World Rugby, inexistenta oricarei informatii relevante „la o simpla cautare” pe acest motor.”

Prieteni, oamenii s-au dus cu “pagini de investigari (ce o fi aia? nota mea) Google”!

Cat despre motivul principal, oficial, al depunctarii si descalificarii, il stiti: folosirea unor jucatori neeligibili (nu e vorba de naturalizari la rugby, se poate juca si in alte conditii, nu mai insist, rezidenta 3 ani in tara de “adoptie”, sa nu fi jucat in nationala tarii de origine etc). Noi l-am avut pe tonganul Sione Faka’osilea, lucrurile se stiu.

Ceea ce nu pot pricepe in ruptul capului este de ce nu-si asuma nimeni, barbateste, intr-un sport care se pretinde astfel, raspunderea? Pentru presedintele FRR o fi prea mult, dupa ce a demisionat de la COSR dupa dezastrul sportiv si administrativ de la JO-2016? Tristete iremediabila…

PS. Este de vazut ce a inteles Lazar din toata tarasenia, ce li s-a comunicat in legatura cu barajul de mentinere, ceata este totala. Dovada ca la FRR se pluteste… Nici jucatorii echipei nationale nu stiu ce vor (mai) face!