* Rafael Nadal a cucerit trofeul la Roland Garros pentru a 11-a oara, invingandu-l pe austriacul Dominic Thiem in finala cu 6-4, 6-3, 6-2, o performanta, evident, unica, dar in linia turneelor pe zgura pe care le domina incredibilul spaniol, cu acelasi numar de victorii finale la Monte Carlo, dar si la Barcelona si Madrid.

Nu ma inghesui la comentarii, nu mai ai loc de specialisti, dar as observa ca la prima mare ocazie pentru liderii mondiali, ambii crescuti pe zgura, Simona Halep si Rafa Nadal, au castigat, iar in toate meciurile au avut o crestere constanta, chiar si cand au fost condusi la seturi. O putere de mobilizare, o siguranta si un caracter de mari campioni.

* Iata ca valoarea nu numai ca nu se pierde dupa suspendarea in bloc a lotului Romaniei de kaiac-canoe, din cauza de dopaj, ci confirma cu prima ocazie, si chiar creste strocul: Leonid Carp/Victor Mihalachi, canoea noastra de dublu, a cucerit duminica aurul la Campionatele europene pe distanta de 500 m, dupa ce in prima zi a finalelor luasera argintul in proba olimpica de 1.000 m.

Campionatele europene, primele care se disputa dupa nenorocirea de la JO-2016 Rio de Janeiro, cu participare romaneasca, au avut drept vedeta incontestabila, cunoscuta, de altfel, desi echipajul este ceva mai nou ca alcatuire, canoe-2 romaneasca, medaliata cu aur in 1’38″165/1000.

Pe locul 2 s-au clasat rusii Pavel Petrov/Mihail Pavlov, la distanta apreciabila, aproape o secunda (exact 780/1000), iar ucrainenii Dmitro Ianciuk si Taras Misciuk au obtinut bronzul, la 820/1000 de invingatori.

La feminin, canoea dublu (Alexandra Dragomirescu si Livia Cale) a venit pe 6, iar kaiac-ul masculin de 4 (Cosmin Lulciuc, Razvan Albisoru, Aurelian Ciocan, Sorin Cical) a trebuit sa se multumeasca doar cu prezenta in finala A, ocupand locul 8.

Ca de obicei, la paracanoe reprezentantii romani au reusit o urcare pe podium, Mihaela Lulea castigand argintul la kl3-200 m, dar obisnuitul medaliilor la aceste intreceri de consolare si integrare, Iulian Serban, a fost abia al 7-lea la kl3 pe aceeasi distanta.

 

* Editia a 70-a a Cursei cicliste Criterium du Dauphine s-a incheiat duminica, la Saint Gervais-Mont Blanc, cu victoria finala a britanicului Geraint Thomas (Sky), urmat la 1′ de compatriotul lui Adam Yates (Mitchelton-Scott) si, la 1’47”, de francezul Romain Bardet (AG2R).

Cursa ar fi putut desemna viitorul lider al echipei Sky pentru apropiatul Tur al Frantei, in eventualitatea in care Chris Froome nu va putea lua startul pentru o a 5-a victorie finala, din cauza dopajului, dar, desi intra in strategia generosului sponsor sa aiba vedeta un britanic (vezi Wiggins si Froome) nu prea pare ca, desi a incheiat castigator, Thomas este o alegere prea buna.

Acest lucru s-a vazut si in ultima etapa, cand Adam Yates, fratele geaman al fostului tricou roz Simon, a trecut primul linia de sosire, in catarare, desprinzandu-l detasat pe echipierul lui Sky, in numai 200 m de urcus!

De altfel, daca nu era contratimpul pe echipe, unde Sky s-a impus decisiv, avand la un moment dat primel 4 locuri la general, nu se stie daca nu ar fi fost Adam Yates invingatorul final in aceasta cursa care serveste drept repetitie generala pentru Le Tour.

Finalul etapei a fost unul dramatic, aproape induiosetor, Adam Yates depasindu-l pe spaniolul Daniel Navarro (Cofidis) pe ultimii 20 m, dupa ce ibericul fusese intr-o caratura continua inca de la primele pante! Pana la urma a pierdut, cu o privire disperata, 4 secunde, iar pe 3 a venit Bardet, care nu a parut sa forteze, pastrandu-se, probabil, pentru Marea Bucla.

* PROGRAMUL TV, 11.06.2018:
03,00 NHL, Telekom 1 – Washington Capitals-Golden Knights
12,00 Tenis, Digi 2 – Turneul WTA de la s’Hertoghenbosch