“De la US Open 2016, au existat sapte invingatoare diferite ale turneelor de Grand Slam. Se pare ca Halep, in sfarsit eliberata de aceasta obsesie, ar putea schimba tendinta”.

Aceasta mi s-a parut fraza-cheie din toate comentariile gazetarilor din intreaga lume, consacrate victoriei romancei Simona Halep la Roland Garros, dupa ce am citit zeci de pagini de presa straina.

Aprecierea, o profetie fundamentata pe experienta si pe intelegerea profunda a fenomenului, pe pricepere dincolo de toate, apartine trimisului special la turneul parizian al celui mai vechi cotidian sportiv din lume, La Gazzetta dello Sport, Riccardo Crivelli.

Inainte de a va face un scurt rezumat al celor aparute in diverse media in urma victoriei Simonei Halep, ia sa vedem noi care va fi, incepand de luni, Top 10 mondial in WTA, pentru a aduce inca un argument afirmatiei confratelui italian.

1. SIMONA HALEP (ROU) 7.970 puncte
2. Caroline Wozniacki (DEN) 6.745
3. Garbine Muguruza (ESP) 6.550
4. Sloane Stephens (USA) 5.463
5. Elina Svitolina (UKR) 5.205
6. Caroline Garcia (FRA) 4.970
7. Karolina Pliskova (CZE) 4.685
8. Petra Kvitova (CZE) 4.610
9. Venus Williams (USA) 3.961
10. Madison Keys (USA) 3.526

Dar si celelalte romance aflate in primele 100 din lume au urcat, cu exceptia Soranei Cirstea, care, prin jocul rezultatelor de anul trecut, a coborat 2 locuri, inclusiv absenta, din cauza de accidentare, Monica Niculescu.

Cel mai tare exemplu este Mihaela Buzarnescu, acum pe locul 30, 3 locuri mai sus fata de ultima ierarhie, in timp ce Irina Begu se afla pe 35, cel mai pronuntat progres, cu 5 locuri mai sus. Sorana Cirstea este acum pe 51, Monica Niculescu a urcat un loc, fiind pe 59, iar Ana Bogdan, pe 60, castigand 6 locuri!

Cel mai mare salt l-a inregistrat Alexandra Dulgheru, calificata in turul secund la Paris, dupa ce a trecut prin calificari: 34 de locuri mai bine, acum pe 125!

In ce priveste comentariile din media internationale, site-ul oficial al WTA este entuziast, consemnand “Numarul 1 mondial Simona Halep a incheiat ‘vanatoarea’ unui titlu major, de Mare Slem, intr-un stil fara cusur, revenind de la 0-1 la seturi, pentru a o invinge pe Sloane Stephens, adjudecandu-si Coupe Suzanne-Lenglen”, iar L’Equipe, in stilul frantuzesc, buricul pamantului, titreaza, ce-i drept, cu litere mari “CONSECRATION”.

Trec peste alintul specific locuitorilor Hexagonului, adica ideea “daca vrei consacrarea, castiga la Paris”, si consemnez miezul: “Dar Halep nu este genul celor care cedeaza. La Melbourne, in ianuarie, ea s-a batut pana la deshidratare.

Acum, la Paris, dupa ce a inlantuit in van lovituri de aparare miraculoase, dar a pierdut din nou serviciul in debutul celui de-al doilea set, nr. 1 mondial s-a revoltat. La 0-2, ea a castigat 20 din cele 24 de schimburi ce au urmat, pentru a reusi, la incheierea mai multor raliuri de toata frumusetea, in timpul carora si-a etalat intreaga furie, un prim break (3-2) si a concretizat aceasta revenire lasand-o pe Stephens fara replica”.

Revin, pentru a incheia aceasta postare, la comentariul din La Gazzetta dello Sport, cu care am inceput, cotidianul milanez titrand “Roland Garros: Halep, finalmente, primul Grand Slam. Romanca, la a treia finala pariziana, o bate pe americanca Stephens si isi adjudeca, venind din urma, primul Slam din cariera. La 40 de ani de la realizarea conationalei sale Ruzici”.

Iar fotografia, mult reprodusa de mai toata lumea, cred ca nu poate fi alta decat aceasta, de mai sus, care, pe de o parte, marcheaza 10 ani de la primul trofeu la Roland Garros, la junioare, dar si faptul ca, iata, nimic nu este cladit pe intamplare, ci pe munca de decenii. Asadar, am intrat in deceniul 2 al dominatiei Simonei Halep…