Gata, o luna de acum inainte avem ceva serios de facut: a inceput Cupa Mondiala la fotbal, in meciul de deschidere, de la Moscova, Rusia surclasand cu scorul de 5-0 (2-0) naiva reprezentativa a Arabiei Saudite.

Golurile au fost marcate de Gazinski (min. 12), Cerisev (min. 43, 90+1), Juba (min. 71) si Golovin (90+4), primul la reusita nr. 1 nu numai la actuala Cupa Mondiala, ci din cariera la “nationala”, iar urmatorii doi rezerve la fluierul de debut al turneului! Ai zice ca antrenorul Cercesov a facut echipa de start gresit.

Dar ai putea spune si ca regretam enorm ca Romania nu este acolo, ca selectionata, dar mai ales ca reprezentanti din campionatul intern, un singur jucator, si ala portar (Ilie Balaci spune mereu ca portarii nu sunt fotbalisti…), panamezul Penedo, de la Dinamo, fiind trecut in statistici ca apartinand unui club din Romania.

Acum gata cu carcoteala. Imi repet mereu ca la o asemenea competitie nu conteaza nivelul, nici nu ma prea omor sa dau eu calificative, pentru ca exista ceva care trimite in derizoriu orice strambare din nas: miza, ambianta mondiala, insusi faptul ca ambele echipe au ajuns acolo, pe cea mai frumoasa scena.

Pe de alta parte, totusi, uitandu-ma la numele componentilor celor doua echipe, trebuie sa fii cu adevarat obsedat de fotbal ca sa stii macar 10 la suta dintre cei care au jucat (ce va fi in 2026, cand vor fi 48 de echpipe, nici nu vreau sa ma gandesc, mai ales ca nu-l mai prind…).

Mai mult, ca sa completez ideea cu anonimii, unul dintre putinii fotbalisti de care se mai auzise cate ceva, rusul Alan Jagoev, a parasit terenul, autoaccidentandu-se la centrul terenului, in alergare, singur-singurel.

Ce ghinion pentru el, ce noroc, ai zice, pentru “Sbornaia”, inlocuitorul, Cerisev, marcand golul desprinderii, chiar inainte de pauza, cand, si acum, evident, ma gandesc la sauditi, ii este mai greu voinicului.

Aceste goluri, inscrise inaintea pauzei, sunt cele mai valoroase, tocmai cand ai in fata adversari modesti, dar plini de bani (si, deci, de ifose), cum sunt sauditii.

Pentru ca imi imaginez ce atmosfera a fost in vestiarul regatului din Golf, cu jucatori mari gafeuri, tafnosi si, probabil, ascultati de patroni, de vreme ce antrenorul Juan Antonio Pizzi este al patrulea selectioner al sauditilor in ultimul an!

Apropo, Pizzi este argentinian, ca si arbitrul de centru al partidei, ceea ce s-a vadit ca nu a avut nicio influenta, evident, dar la o asemenea miza e bine ca organizatorii, FIFA, in speta, sa fie mai atenti.

Dupa pauza, pasatorii de mini-fotbal din Golf (in statistici au avut dublul paselor date de rusi, dar marunte, de un metru-doi, fara nicio finalitate) s-au naucit complet, fiind intorsi pe toate partile. Dar mai mult pe “platit”, vorba jucatorului de risca!

VINERI, SPANIA-PORTUGALIA, PRIMUL DERBY AL CM-2018

Vineri incep zilele pline, cu 3 meciuri: Egipt-Uruguay, la Ekaterinburg, in aceeasi grupa A, de la ora 15,00, apoi, de la 18, Maroc-Iran (Sankt Petersburg, in grupa B), iar de la ora 21,00, primul derby al actualei editii, Spania-Portugalia (Soci, in grupa B), un meci in care vom avea din nou o premiera mondiala.

Stiti deja, Spania are un selectioner cu o vechime de… 2 zile, Hierro, pus in ultimul moment, pentru ca sefimea de la Real Madrid a avut atata minte incat sa anunte ca l-a angajat pe fostul antrenor al nationalei, Lopetegui, aruncand in aer vestiarul spaniol!

PS. Poate veti vedea numele rusesti scrise aici altfel decat in transcrierea copiata din engleza, numai ca eu imi permit, ca fost stiutor, cat de cat, al limbii, oricum al pronuntiei, sa scriu astfel. De pilda, in romaneste “dz” este transcris “j”, de aceea apare Juba, nu Dzuba. Ma rog, nu din asta ne luaram noi, am mai ramas 30 de zile…