Uruguay-ul, dubla campioana mondiala, se uita lucrul asta, dar explicabil, pentru ca s-a intamplat in 1930 si 1950, a debutat cu dreptul, dar cam impiedicat, invingand, in cadrul grupei A, cu scorul de 1-0 (0-0) formatia Egiptului, lipsita de super-vedeta (si superjucatorul!) Mohamed Salah, cu un gol inscris abia in minutul 89, de Jose Maria Gimenez.

Faptul ca Gimenez, un fundas, a fost singurul marcator (foto, FIFA) al meciului cu modesta formatie araba, Uruguay avand in atac nume precum Luis Suarez (gol turcesc, din faza clara) si Edison Cavani (bara ghinionista, din lovitura libera), ar putea spune ca sud-americanii au facut un meci slabut, cam la intamplare, pe interesanta arena din Ekaterinburg (cu multe locuri goale, alea scumpe…).

Si cam asa a fost, dar iata si argumente in favoarea lor: omul meciului a fost votat, masiv, portarul egiptean Mohamed Elshenawy, cei doi atacanti de superclasa vin dupa un szon epuizant la echipele de club, Barcelona si PSG, ambele campioane detasate, ba chiar risipitoare de energie, pentru a bate toate recordurile, pentru satisfacerea patronilor, iar jocul destructiv poate fi invatat mai repejor.

Iti trebuie conditie fizica si disciplina tactica, iar egiptenii au aceste lucruri din plin. Pe de alta parte, fara Mohamed Salah, tot un jucator cu vreo 70 de jocuri in picioare in sezonul trecut (a ajuns cu Liverpool pana in finala Ligii campionilor, unde a fost rupt de spaniolul Sergio Ramos, plus Premier League, plus, plus, plus…) s-ar putea sa fie vorba si de o gandire pe termen lung.

Dupa ce in meciul de deschidere al acestei Cupe Mondiale si al acestei grupe, Rusia-Arabia Saudita 5-0 (a fost, totusi, spun statisticienii avizati, un scor si mai si la o deschidere de CM, Italia-SUA 7-1 in 1934, in Italia), cu Salah inca incert, a fost clar ca se merge la “ce-o iesi” cu Uruguay, apoi totul la urmatorul meci, pe 19 iunie impotriva Rusiei, decisiv, cu Salah titular, dupa care Arabia Saudita ar putea consfinti o calificare.

Iar egiptenii, cu abnegatia lor aproape fanatica, dar si profitand de lipsa de concentrare a unei echipe sud-americane cam imprastiate, pot spera, pentru ca, in pofida debutului in pas de defilare, rusii sunt mai abordabili decat Uruguay-ul. Ca sa nu mai spun ca era sa le si iasa africanilor…

* Sambata e potop de meciuri, nu mai putin de 4, pe vreo 5 fuse orare, astfel ca vom putea vedea confruntari inca de la ora 13,00, adica Franta (despre care un mucalit a spus ca este cea mai buna echipa africana a Cupei Mondiale)-Australia, in grupa C, la Kazan, capitala Republicii Tatarstan, un oras cu peste 1 milion de locuitori.

Ceva mai tarziu, la 16,00, Argentina-Islanda, la 1.000 km mai spre vest, totusi, la Moscova, dar pe a doua arena a capitalei, Spartak, partida contand pentru grupa D. Un dus rapid, ceva papa pe fuga si iar in fata televizoarelor, la ora 19,00, pentru Peru-Danemarca, in grupa C, la Saransk, pe Mordovia Arena. Numele stadionului este dat de numele republicii din Federatia rusa.

In fine, de la ora 22,00, in grupa D, in cel mai vestic oras al Mondialului, in enclava Kaliningrad, se disputa meciul Croatia-Nigeria. Fostul Koeningburg, ocupat de Armata Rosie in 1945, poarta acum numele unuia dintre cei mai apropiati colaboratori ai lui Stalin, Mihail Kalinin, fost membru al Politburo, al carui mormant este incastrat in Zidul Kremlinului.