Dupa primul meci incheiat in urma prelungirlor si loviturilor de departajare, ruleta ruseasca, aproape ca era inevitabil ca Rusia sa se califice in sferturile de finala, trimitand acasa a 4-a campioana mondiala ce va fi absenta de la Cupa Mondiala 2018: 4-3 la proba nervilor, dupa 1-1 in timpul regulamentar, scor inregistrat si la pauza!

Una peste alta a fost un joc prost, naclait, rusii exersand la disperare jocul fara minge, iar spaniolii dovedind inca o data ca La Liga este, de fapt, un campionat mondial intercluburi, echipele bazandu-se pe importuri masive si scumpe foc.

Si cu toate acestea, ca si in primul meci de la aceasta editie, Spania parea sa se scoata, deschizand scorul repede, in minutul 12, printr-un autogol, e drept, veteranul de 39 de ani Ignasievici ocupandu-se in acea faza cu obtinerea unei prize cat mai bune pentru un tur de sold la Ramos. De altfel, bietul fundas central rus nici nu a vazut mingea, care l-a lovit in calcai, in gemeni, pe acolo, intrand in poarta bravului capitan Akinfeev.

Aproape ca ma gandeam ca unul dintre cei mai informati oameni de pe planeta, Vladimir Putin, stia el ce stia, asa ca nu a venit in tribune, trimitandu-l sa stea langa regele Felipe pe primul ministru Medvedev. Nu voia, “tarul”, sa fie de fata la o umilire a Maichii Rusia?

Ei bine, FSB-ul, urmasul KGB-ului, o fi bine informat in general, dar la fotbal este altfel, pentru ca, in pofida detinerii balonului aproape in exclusivitate, spaniolii nu au prea facut nimic cu el, fiind si egalati, dintr-un penalty, acordat cu nonsalanta de Pique, un hent ridicol.

A transformat, in minutul 42, Dzuba, dupa care unii nu puteau sa ameninte poarta, ceilalti nici nu si-au propus, asa ca s-a ajuns la prelungiri, alta plictiseala, lumea trezindu-se la loviturile de departajare.

Ei si aici s-a vazut ca Spaniei numai la campionatul asta nu-i statea mintea, de vreme ce si-a schimbat selectionerul cu 2 zile inainte de debutul competitiei. Cu Hierro, care indeplinea functia de director sportiv, iar daca nu stiti directorul sportiv la un o echipa de fotbal se ocupa de probleme administrative, repartizarea in camere, se sfatuieste si urmareste prepararea hranei, are grija ca transportul spre si de la stadion sa fie in regula. Nu confundati cu directorul tehnic.

Naucit de situatie, bietul Hierro a zbarcit-o, cred, teribil in singurul moment in care ii trebuia fler de antrenor de asemenea nivel, punand pe lista de executanti pe Iniesta (in regula, logic, in deschidere), apoi doi fundasi centrali (ma rog, cu experienta, desi…, Pique si Ramos), dupa care doi aproape anonimi, pe Koke si Iago Aspas!

Asa ca, pe langa Italia, ramasa acasa inca din preliminarii, alte 3 campioane mondiale, intra intr-o prematura vacanta la jumatatea turneului, in ordine Germania, Argentina si Spania.

Rusia, care isi depaseste orice performanta anterioara in aceasta forma statala, sub care nu a iesit din grupe, egaleaza, dar ca gazda, norocoasa pe deasupra, cea mai buna reusita a URSS – sferturile de finala, in care va juca impotriva invingatoarei din aceasta noapte, Croatia-Danemarca.

Pana incepe meciul, fuga-fuguta, sa vedem ce vom avea maine in optimi:

17,00 Brazilia – Mexic, la Samara (TVR 1, TVR HD)
21,00 Belgia – Japonia, la Rostov pe Don (TVR 1, TVR HD)