* 2 iulie este o zi importanta in gazetaria sportiva, Ziua internationala a ziaristului sportiv, sarbatoarea fiind stabilita in 1994, la 70 de ani de la crearea AIPS, organizatie profesionala mondiala, cu sediul la Lausanne.

In aceasta zi de vara, cu 94 de ani in urma, asociatia lua fiinta in cadrul unui congres desfasurat la Paris (foto), la initiativa marelui om de sport francez Frantz Reicher, primul presedinte al organizatiei mondiale (in prezent aceasta functie de onoare este exercitata de italianul Gianni Merlo, de la La Gazzetta dello Sport).

In fapt, consemneaza istoria, initiativa campionului multidisciplinar, olimpionic la rugby, jurnalist si conducator Frantz Reicher a fost, in mod firesc, o continuare a unei idei mai vechi a celui care a fost insusi creatorul organizarii sportului modern, Pierre de Coubertin, fondatorul JO. AIPS regrupeaza asociatiile nationale ale presei sportive, intre care si Asociatia Presei Sportive din Romania, care la sfarsitul anului 2017 a implinit 90 de ani, fiind unul dintre cei mai vechi membri.

La multi ani pentru cea mai frumoasa, mai dinamica, mai urmarita profesie din lume, cea de ziarist sportiv!

* Si acum, sa trecem la munca. Luni incepe turneul de la Wimbledon, al 3-lea de Mare Slem al anului, in care Romania are, pentru prima oara in istorie, nu mai putin de 8 jucatoare pe tabloul de simplu. Dar are in total 10 fete, inclusiv in proba de dublu, tragerea la sorti stabilind urmatoarele meciuri cu participare romaneasca in primul tur:

Monica Niculescu (19)/Kirsten Flipkens (Belgia, 44) (favorite 13)-Iulia Putinteva (Kazahstan, 895)/Ajla Tomljanovic (Australia, 424)

Irina Begu (29)/Mihaela Buzărnescu (35) (nr. 15)-Daria Gavrilova (Australia, 65)/Vera Lapko (Belarus, 90)

Raluca Olaru (47)/Yafan Wang (China, 74)-Latisha Chan (Taipei, 4) / Shuai Peng (China, 25) (5)

Sorana Cirstea (66)/Sara Sorribes Tormo (Spania, 68)-Elise Mertens (Belgia, 26) / Demi Schuurs (Olanda, 16) (nr. 8)

Ana Bogdan (563) / Kaitlyn Christian (SUA, 69)-Yingying Duan (China, 87)/ Aliaksandra Sasnovici (Belarus, 279)

Irina Bara (72)/Alizé Cornet (Franţa, 126)-Andreja Klepac (Slovenia, 13)/ Maria Jose Martinez Sanchez (Spania, 13) (nr. 4)

Ca si la simplu, pe tabloul masculin vom fi reprezentati doar de Marius Copil:

Marius Copil (863 ATP)/ Stefanos Tsitsipas (Grecia, 597)-Marcelo Demoliner (Brazilia, 56) / Santiago Gonzalez (Mexic, 64).

* Nimic mai firesc, fiind luni si fiind vorba de tenis, decat obisnuita trecere in revista a clasamentelor mondiale la zi, in primul rand la feminin, unde romanca Simona Halep ocupa intra in a 35-a saptamana in varful ierarhiei.

Ca sa stim ce are de aparat Simona, care acum are 961 puncte in fata principalei urmaritoare, Caroline Wozniacki (7.871 puncte fata de 6.910 p), voi reaminti ca anul trecut constanteanca a ajuns in sferturi la Wimbledon, faza a competitiei in care se acorda 240 puncte.

Asadar atat are de aparat Simona, dar eu sunt convins ca poate trece de aceasta faza, dupa ce, asa cum ea insasi a declarat la prima conferinta de presa de la Wimbledon, a scapat de obsesia titlului de Mare Slem, dupa succesul fabulos de la Roland Garros.

Mihaela Buzarnescu este in continuare pe locul 28, celelalte patru romance din top 100 ocupand urmatoarele pozitii: Irina Begu – 36, Sorana Cirstea – 51, Ana Bogdan – 59, Monica Niculescu – 61.

Cele doua romance care au trecut de calificari la Wimbledon, asigurandu-si cate 50 de puncte in plus, cel putin, Alexandra Dulgheru (141 in prezent) si Gabriela Ruse (195) vor urca, sigur, zdravan la urmatoarea ierarhie oficiala, care va aparea abia pe 16 iulie, dupa cele 2 saptamani de turneu londonez.

Simona Halep este lider şi în clasamentul WTA Race la simplu, pentru Turneul Campioanelor, cu un avans de 1.400 de puncte fata de Wozniacki si de 1.700 de puncte mai mult decat Petra Kvitova.

* PROGRAMUL TV, marti, 03.07.2018:
13,30 Tenis, Eurosport, Eurosport 2 – Turneul de la Wimbledon
17,00 Fotbal, TVR 1, TVR HD – CM (optimi): Suedia-Elvetia
21,00 Fotbal, TVR 1, TVR HD – CM (optimi): Columbia-Anglia