Prima mare surpriza a Turneului de la Wimbledon, adica eliminarea unui cap de serie, a fost una extrem de placuta: romanca Sorana Cirstea a invins-o in 2 seturi, cu 7-5, 6-3, pe Magdalena Rybarikova, favorita nr. 19, din Slovacia.

Iar pentru ca debutul romanesc la actuala editie istorica pentru noi (8 jucatoare pe tablou) sa fie perfect inca de la primele meciuri ale zilei, Alexandra Dulgheru, venita din calificari, a trecut in turul secund, dupa ce a dispus cu 6-4, 1-6, 6-2 de Kristyna Pliskova (Cehia).

Meciul Soranei Cirstea in fata semifinalistei de anul trecut, Rybarikova fiind intr-un progres constant inclusiv in acest sezon, a durat exact cat o partida de fotbal, ca tot suntem cablati la CM din Rusia, momentul, cred, decisiv, fiind in primul set, cand, condusa cu 5-3 si 30-0, romanca a avut o serie de 4 ghemuri pentru a-si adjudeca un set extraordinar de important, dupa care, din elan, s-a dus la 2-0, cu un break din startul celei de-a doua manse.

Jucatoarea din Slovacia a echilibrat apoi, dar insistentele sale efecte, slice-uri, mingi taiate, nu au avut niciun spor in fata Soranei, mai concentrata si mai atenta ca oricand, gasind mereu raspunsul in forta pe o suprafata, iarba, rapida, pe care abordarea ei a fost, iata, cea potrivita.

Pentru aceasta calificare, Sorana Cirstea are asigurat un bonus in bani de 63.000 lire si 70 puncte WTA, urmand sa joace impotriva rusoaicei Evghenia Rodina (120 WTA), care a eliminat-o cu 3-6, 7-5, 6-4 pe Antonia Lottner, din Germania.

Tot 63.000 de lire sterline, dar 110 puncte, pentru ca are deja 40 din castigarea calificarilor, are in buzunar si Alexandra Dulgheru, un munte de tenacitate si ambitie, invingatoare luni in fata Krystinei Pliskova, cu 6-4, 1-6, 6-2, inr-o ora si 44 de minute, viitoarea adversara a romancei fiind una de calibru, invingatoarea dintre americanca Venus Williams (favorita 9) si suedeza Johanna Larsson.

* Profit de postarea de acum si anunt si eu ca Uniunea Internationala de Ciclism a renuntat la acuzele impotriva lui Chris Froome (nu, cum s-a scris, ca ar fi castigat la TAS, nici nu s-a judecat), care, in principiu, si calcand peste orice urma de decenta, ar putea participa la Turul Frantei.

Intr-un comunicat de un ridicol absolut, UCI balmajeste ceva despre consultarea AMA, care nu a fost ferma in declararea dopajului, jongland cu nanograme si sofisme.

Va amintesc ca ASO, organizatia care detine inclusiv drepturile Turului Frantei, a anuntat ELIMINAREA lui Chris Froome de la editia de anul acesta, asa ca nu m-as grabi sa spun ca va lua startul. Iar daca il va lua sa te tii fluieraturi si huiduieli de-a lungul traseului de peste 3.000 km pe care va trece plutonul cuprinzandu-l, repet, eventual, pe Froome.

Va amintiti de incalcarea regulamentului cand a alergat pe Aubisque, fara bicicleta, fiind iertat din motive financiare, probabil? Au fost si atunci spectatori ostili, sa te tii acum!