Cine si-ar fi inchipuit, dupa cum incepuse, ziua, ca finalul va fi atat de dramatic? Pentru ca Brazilia a obtinut o calificare destul de clara in fata Mexicului, cu 2-0, chiar daca la pauza a fost 0-0, dar Belgiei i-a trecut o racheta de bazuka pe langa urechi, intorcand de la 0-2 la 3-2 scorul cu Japonia, cu gol pe contraatac, in minutul 90+4!

Prima partida a zilei de luni, la Samara, a avut o desfasurare asteptata, inclusiv prin faptul ca principalul autor al victoriei a fost Neymar, care, in repriza a doua, a renuntat la jocul individual, intrand mai mai mult in combinatii, care au adus si golurile. Mai intai a marcat el, in minutul 51, cand William a centrat de pe dreapta, la intalnire, pe jos, Jesus si Neymar s-au aruncat sanie, iar ultimul a macar de la mai putin de 2 metri in poarta bravului Ochoa.

Dupa alte faze bune, fara prea multa stradanie din partea brazilienilor, care, se pare, au prins din plin scoala europeana, nerisipindu-se in tavalugul peste adversari, au pus capat oricarui suspans, Firminio inscriind, in minutul 88, pe o contra a lui Neymar, care a trimis “printre” perfect la coechipier.

Ce spuneam, vedeta pariziana reuseste sa se mai stapaneasca, iar atunci este cu adevarat mare jucator. Chiar, dupa multi, candidat la Balonul de Aur anul acesta.

Mai ales ca Brazilia se poate califica in semifinale, urmand sa intalneasca o echipa a Belgiei scapata de la incec, stoarsa de puteri, de inepuizabilii niponi, aflati foarte aproape de o mare surpriza!

Asiaticii, tinta bascaliilor de tot felul dupa meciul cu Polonia, jucat la calificarea din grupe la criteriul cartonaselor galbene (eu insumi am preluat de pe Twitter o poza in care cele doua formatii o pusesera de un picnic, in ultimul sfert de ora), au fost extrem de generosi in efort de data aceasta, reusind marea lovitura: au condus cu 2-0, prin golurile inscrise de Haraguchi (min. 47) si Inui (52), cinci minute in care “diavolii rosii” au fost ca niste catei jegariti.

Au avut nevoie de un sfert de ora belgienii sa-si revina, au redus scorul prin Vertonghen, in minutul 69, au egalat si ei tot dupa 5 minute, in minutul 74, cand a marcat Fellaini, si pareau consolati cu prelungirile.

Aici, insa, a intervenit naivitatea niponilor, care exact in ultimul minut al prelungirilor dictate de arbitru, au “vandut” o minge la centrul terenului, lalaind-o si ei in asteptarea extra-time, iar din 3 pase, cat ai zice peste, belgienii au ajuns in careu, reusind golul izbavitor, prin Chadli (90+4).

Marti se disputa ultimele meciuri din optimile de finala:
17,00 Suedia – Elvetia, la Sankt Petersburg (TVR 1, TVR HD)
21,00 Columbia – Anglia, la Moscova (stadionul Spartak,TVR 1, TVR HD)