De sambata se pune in miscare imensa caravana a Turului ciclist al Frantei, un oras pe roti, lungimea ei fiind, pe sosea, de 12 kilometri, o veritabila industrie.

O colosala intreprindere condusa de directorul Turului, fostul ziarist sportiv Christian Prudhomme, care a avut inspiratia sa preia de la un alt coleg de breasla, Jacques Augendre (in caravana 56 de TdF, oameni buni! Eu si nevasta-mea, Teodora, abia adunam vreo 45 de Tururi ale Romaniei…).

Iata, asadar, mai jos, cateva expresii memorabile ale unor mari personalitati.

Intre ei, cine ar fi crezut asta din partea autorului eseului “Pe culmile disperarii”, compatriotul nostru Emil Cioran, care iubea “La Grande Boucle”, scriind: “Am doua pasiuni: Turul Frantei si literatura”.

Citatele sunt cuprinse in cartea “Le Tour de France/Coulisses et secrets”, a lui Christian Prudhomme, pe care fiica mea, Alina, prima femeie-arbitru de ciclism din Romania, a avut inspiratia sa mi-o daruiasca anul trecut, la cateva zile de la aparitie, de ziua mea, intregindu-mi o biblioteca, acum vad, destul de solida in domeniu.

Gata, insa, cu maruntele mele vorbe, iata gandurile personalitatilor legate de TdF, in ordinea publicata in volumul amintit.

“Turul m-a pasionat dintotdeauna… De la Leducq, pe care l-am iubit ca pe un frate, la Anquetil si Poulidor, pe care ii ador, barbatii soselei sunt niste eroi” (Jean Gabin, 1904-1976, actor)

“Turul Frantei este o lume in mers, cu bucuriile si dramele ei, triumfurile si catastrofele, eroii si obscurii ei slujitori. Un adevar uman” (Jacques Goddet, 1905-2000, director al Turului)

“Singurul sport care imi procura placeri inefabile este in mod clar ciclismul si, mai concret, Turul Frantei” (Salvador Dali, 1904-1989, artist plastic)

“Turul Frantei este o cruciada, un pelerinaj, o scoala, un exemplu” (Henri Desgrange, 1865-1940, director al Turului)

“Cei care nu iubesc Turul Frantei ne plictisesc. Chiar cand nu mai vorbesc” (Michel Audiard, 1920-1965, cineast)

“Turul Frantei este cel mai bun exemplu de mit absolut” (Roland Bartes, 1915-1980, filosof)

“Victor Hugo si Balzac ar fi iubit Turul Frantei. Legenda bicicletei se identifica cu comedia umana” (Robert Chapatte, 1921-1997, jurnalist)

“Turul Frantei este un film in culori si in relief, ale carui imagini miscatoare si cateodata emotionante se articuleaza si se intemeiaza pe o explozie de pasiune” (Pierre Chany, 1922-1996, jurnalist)

“Turul Frantei este Odiseea noastra, Iliada noastra, al nostru Chanson de Roland” (Francois Cavanna, 1923-2014, scriitor)

“Pasiunea fata de Turul Frantei este aproape la fel de misterioasa ca si Sfanta Trinitate a catehismului. Tine de magie, de ceremonia ritului. Ai Turul in fiecare an si este una dintre ultimele motive de a fi patriot” (Alphonse Boudard, 1925-2000, scriitor)

“Pentru numeroase localitati, Turul este singurul eveniment al anului” (Jean-Edern Hailler, 1936-1991, scriitor)

“Turul este o lectie de vointa, de curaj si de modestie. Cand ataci serpentinele spre Ventoux, simti cum devii umil. Daca as reinventa pe bicicleta Turul din 1949 ar fi din solidaritate pentru rutieri si pentru a-i aduce un omagiu lui Fausto Coppi” (Louis Noucera, 1928-2000, scriitor)

“Este minunat, este neobisnuit, e haios, extravagant, este magnific. Turul este cea mai frumoasa comedie din repertoriul sportiv” (Henri Jeanson, 1900-1970, scriitor)

“Turul – un scenariu fantastic, decoruri gradioase, actori stralucitori” (Lino Ventura, 1919-1987, actor)

“Eroii Turului Frantei ma fascineaza. Imi place enorm cand se vorbeste de Bartali, Coppi, Robic, Anquetil si Poulidor” (John Kerry, nascut in 1943, om politic american)

“Descoperirea Turului mi-a imbogatit bagajul de jurnalist. Ciclismul a devenit pentru mine un act cultural” (Michel Drucker, nascut in 1942, animator TV)

Si, la final, pentru ca trebuie “tradusa traducerea”, un calambur marca Antoine Blondin, scriitor, fost detinator de rubrica in L’Equipe pe timpul Turului Frantei din anii 70-80:

“Le Tour c’est la fete et les jambes”, “Turul este sarbatoare si picioare”, o “interpretare” a regelui francez al calamburului pentru expresia celebra “Ciclismul inseamna cap (minte) si picioare”, adica “la tete et les jambes”…

EN ROUTE!!