O etapa, a 2-a, Mouilleron-Saint-Germain- La Roche-sur-Yon, care nu anunta lucruri deosebite, in Turul ciclist al Frantei, a fost una de pastrat in memorie si in suflet, pentru ca s-a constituit intr-o veritabila zi aniversara, dar si intr-o reparatie pentru campionul mondial, slovacul Peter Sagan, descalificat anul trecut, revenit acum cu victorie si in tricou galben.

Aniversarile au fost, toate, ale recordmanului de participari la Marea Bucla, francezul Sylvain Chavanel (foto) ramanand singur cu performanta aceasta – 18 Tururi ale Frantei, incepand din 2001. De altfel, unul dintre precedentii co-recordmani, cu 17 prezente, Stuart O’Grady, a fost primul care i-a dat un mesaj de felicitare.

Dar nu a fost doar atat, acest record era stabilit inca de sambata, pentru ca duminica Chavanel a aniversat a 350-a zi in plutonul celei mai mari curse cicliste de fond din istorie, precum, e drept cu o mica intarziere de o saptamana, 39 de ani, pe care i-a implinit pe 29 iunie. Cand nu avea cum sa sarbatoreasca, nu pornise imensa roata a TdF.

Si ce face un profesionist adevarat cu asemenea prilejuri, mai ales daca este si francez? Sarbatoreste cu panas, cu o isprava de povestit nepotilor, cu o evadare solitara de 130 km in cap, dupa ce plecase in obisnuita caratura, in grup mic (acum de 3) din start.

Adica, intre kilometrul 40 al etapei lunga de 183 km, cu 13 km pana la sosire cand a fost prins de balaurul numit pluton, Chavanel “a invartit-o” cu folos si eleganta de unul singur, peste 4 ore de singuratate, in care si-o fi rememorat lunga cariera, cu 3 victorii de etapa in Turul Frantei, Turul Belgiei, 2 succese finale in 4 zile de la Dunkerque, intre altele.

Dar, asa cum va spuneam, si finalul a fost unul semnificativ, Peter Sagan (Bora) avand o revansa de luat dupa nedreptatea, cred eu, de anul trecut, acea descalificare pentru o harjoneala intr-un sprint de sosire, la 70 km/h, cand scuza adrenalinei care iti iese si pe urechi ar putea constitui o circumstanta atenuanta.

Dar, mare sportiv fiind, Sagan a vrut sa demonstreze pe teren ca este un campion, iar dupa locul 2 de ieri, s-a impus duminica la un sprint masiv, ca la carte, in 4h06’37” i-a batut pe italianul Sonny Colbrelli (Bahrein) si francezul Arnaud Demare (Groupama-FDJ).

Astfel, gratie bonificatiei de 10 secunde, Peter Sagan a preluat tricoul galben de lider al clasamentului general, pe care este obligat sa-l poarte.

Precizarea nu e chiar gratuita, intrucat ar fi avut dreptul ca sambata sa imbrace tricoul verde, distinctiv pentru clasamentul pe puncte, dar, avandu-l pe cel de campion mondial, a cedat onoarea urmatorului clasat sambata, Kittel, slovacul avand, de altfel, deja 5 astfel de tricouri. La final…

Pe locul secund a trecut, asadar columbianul Fernando Gaviria, la 6 secunde, care a primit acelasi timp cu invingatorul, desi a venit mai tarziu, dar pentru ca fusese angrenat intr-o cazatura masiva, cu 1,8 km inainte de sosire, deci in cei 3 km regulamentari, iar pe 3 se afla Colbrelli, la 10″.

Luni, cand transmisia pe Eurosport va incepe ceva mai tarziu, la 16,15 (asta ca sa nu mai scriu degeaba programul tv, care nu are decat 2 randuri, Wimbledonul de la 13,30 si Turul), se desfasoara o etapa contratimp pe echipe, la Cholet, pe 35,5 km.