Pe merit, cea mai tanara echipa a Cupei Mondiale 2018 la fotbal din Rusia, Franta, s-a calificat in finala de duminica, invingand marti seara, la Sankt Petersburg, cu 1-0 brava formatie a Belgiei, prin golul marcat de Umtiti, in minutul 51 (foto), cu capul, la un corner executat de Griezmann, pentru mine cel mai bun jucator al turneului.

Voi explica de cred ca Griezmann este cel mai bun, dar pana atunci sa spun o anecdota care a circulat, in diverse variante, marti inca de dimineata, pe retelele de socializare. Evident, am ales-o pe cea mai buna.

Asadar, un belgian si un englez stateau la o bere, iar belgianul zice: “Asta-seara, jucam cu Franta”. Replica englezului, prompta: “Serios? Pai si noi tot cu Franta, dar duminica”.

Nu stiu daca va fi asa, dar mi-ar placea, desi nici Croatia, cealalta semifinalista, de miercuri seara, de la Moscova , nu ar fi o selectionata care sa nu-si merite locul in meciul cu trofeul pe masa.

Acum, de ce cred ca Griezmann mi se pare cel mai bun fotbalist al turneului. In primul rand ca un atacant ca el, om de contre, cu viteza buna, marcator excelent la Atletico Madrid, a avut atat modestia, cat mai ales mijloacele, inteligenta, priceperea sa joace, practic, conducator de joc, supunandu-se total tacticii impuse de Didier Deschamps.

Dar mai ales a avut puterea sa recunoasca in primul rand ca nu putea sa fie mai bun la viteza decat sprinterul fenomenal Mbappe, iar Giroud, preferatul selectionerului, si-a aratat utilitatea perfecta. Si, probabil, duelul cu Hazard, castigat de “septarul” francez, a facut diferenta.

Victoria Frantei mi se mai pare absolut meritata nu prin statistici, numar de ocazii si tot asa, desi parca si aici a fost mai buna, ci si pentru ca Belgia a avut, pana acum, cele mai bune rezultate din intreaga competitie, fiind singura echipa care a castigat toate cele 5 partide disputate. Ca o constatare, precedenta semifinala prinsa de Belgia, singura pana acum, a fost in 1986, cu Argentina, care a eliminat-o, dupa care a castigat titlul!

Apoi, belgienii au cele mai multe goluri la acest turneu, 14, dar au fost si singurii care au rasturnat un scor, cu Japonia, in ultima secunda a prelungirlor, in optimi, iar in sferturi au eliminat, fara drept de apel, Brazilia.

Pare, din toate aceste aprecieri, ca laud mai mult invinsii, decat invingatorii. De fapt, laudele cele mai multe tot la Franta merg, pentru ca unul de-al lor a avut o vorba mare, extrem de potrivita acum.

Este vorba de Henry de Montherlant: “Bine, bine, ai trecut primul linia de sosire, dar spune cine a fost dupa tine”. Este evident, Belgia si-a onorat postura de semifinalista, o trupa solida, bine structurata si dotata, este o performanta pentru oricine o invinge.

In fine, ca sa revin la anecdota cu englezul si francezii. Sunt curios: Daca ajung in finala, englezii vor avea drept cel mai cunoscut reprezentant in tribune tot pe Mick Jagger, de la Rolling Stones, ca si marti, la Sankt Petersburg?

Nu de alta, dar oficialii britanicii, in frunte cu Casa Regala au anuntat ca boicoteaza aceasta Cupa Mondiala, din cauza pataniei cu fostul spion rus otravit la ei acasa.

Poate se vor razgandi daca baietii ajung in finala, nu de alta dar presedintele Emmanuel Macron este deja la locul faptei…

PS. Poate se va trezi cineva sa ma contrazica in legatura cu media de varsta, eu scriind ca Franta este cea mai tanara, desi in statistici Nigeria este prima in aceasta postura. Am mai spus, nu am incredere in varstele declarate ale africanilor!

Cat priveste faptul ca Franta va avea o zi mai mult de odihna, si ca, deci, este favorizata, nu-i chiar asa, pentru ca semifinala Anglia-Croatia se joaca la Moscova, astfel ca invingatoarea ramane pe loc, in timp ce francezii au o zi de trambalare…