* Turul ciclist al Frantei-2018 continua incalzirea, in drum spre Alpi, primele dificultati adevarate ale cursei, excelent pentru sprinteri sa-si mai adune premii si glorie, iar columbianul Fernando Gaviria (Quick Step), sa nu uitam, campion olimpic la aditiune de puncte, a profitat din plin, bifand al 2-lea succes in editia 105.

Disputata intre La Baule si Sarzeau, capatul de etapa fiind localiitatea in care primar este David Lapartient, noul presedinte al UCI, de unde se vede ca peste tot actioneaza “cine imparte, parte-si face”, etapa a 4-a a avut un ritm alert, de peste 44 km/h, Gaviria fiind cronometrat pe 195 km in 4h25’01”.

La un amarat de baieu a venit tricoul verde Peter Sagan (Bora), care mi-a dat dreptate: luni s-a ramolit, si anume de sete, pentru ca a pierdut bidonul cu lichide intr-o etapa contratimp pe echipe in care nu se poate da apa concurentilor, iar caldura si cei peste 35 km parcursi l-au topit.

Marti si-a revenit, dupa cum se vede, indepartand orice ingrijorare in randul sustinatorilor lui, iar in clasamentul pe puncte, al tricoului verde, a adunat puncte pretioase. Pe 3 in etapa s-a situat germanul Andre Greipel (Lotto Soudal), care a declansat, singur fiind, sprintul prea devreme, incercand marea cu degetul, ca tot am avut sosirea in Golful Morbihan.

La general, clasamentul este identic cu cel de ieri: tricou galben Greg Van Avermaet (BMC), urmat in acelasi timp de coechipierul lui Tejay van Garderen, in acelasi timp, si de Geraint Thomas (Sky), la 3 secunde.

Ceea ce m-a mirat a fost cazatura masiva, de la km 190, a 3-a, a 4-a chiar din primele zile, se iau pe roata rutieri de mare valoare ca incepatorii, in conditiile in care plutonul s-a mai si redus, echipele avand acum cate 8 ciclisti.

Probabil aceasta inghesuiala, la vitezele mari din apropierea sosirii, este data si de modul in care s-a conceput editia din acest an, cu primul sfert din traseu (peste 600 km din cei 3.351 km) plat ca in palma, toata lumea tinand aproape…

Nici etapa a 5-a, de miercuri, nu-i cine stie ce mai valurita, desi la trecerea de 203 km prin Finister atacantii vor avea mai multe ocazii sa se remarce, intre Lorient si Quimper.

* Serena Williams a devenit, marti, marea favorita a probei de simplu la Wimbledon, dupa ce a primit un wild-card direct ca favorita nr. 25, dar mai ales dupa cum joaca, absolut convingator.

Nu-i vorba ca nici concurenta ramasa nu-i da frisoane, cele mai bune jucatoare, macar ca loc ocupat in clasamentul la zi, iesind mult inainte de semifinale, faza in care Serena o va intalni pe nemtoaica Julia Goerges, pentru prima oara atat de departe aici, in celalalta semifinale urmand sa se confrunte letona Jelena Ostapenko si Angelique Kerber (Germania).

*In sfarsit a aparut, pe piata transferurilor, stirea care inlocuieste bomba verii, transferul lui Ciocaldeu, de care m-au innebunit confratii de o saptamana! Cristiano Ronaldo s-a transferat la Juventus Torino, este oficial de acum vreo 2 ore, toata lumea fotbalului a dat asta in regim de breaking news.

Intre timp, in semifinalele Cupei Mondiale joaca altii…

* PROGRAMUL TV, mercuri, 11.07.2018:
13,15 Ciclism, Eurosport – Turul Frantei
13,30 Tenis, Eurosport 2 – Turneul de la Wimbledon
21,00 Fotbal, TVR 1, TVR HD – CM-2018: Anglia Croatia (a doua semifinala)