* O jumatate de zi splendida pentru iubitorii sportului, dar ceea ce m-a impresionat cel mai mult, ca impatimit al ciclismului si al Turului Frantei a fost victoria cu panas a lui Peter Sagan in etapa a 5-a, dintre Lorient si Quimper, in care a demonstrat ca este unul dintre cei mai inteligenti rutieri ai ultimului deceniu.

Asta stiam, in pofida faptului ca gesturile de veritabil artist, care par nastrunicii, l-au expus glumelor proaste ale unor neaveniti. Dar ceea ce voiam sa-mi confirm a fost ca slovacul este cu adevarat si unul dintre cei mai buni tacticieni pentru finalurile cu sprint masiv.

Fara echipe care sa-i faca trenulete, fara macar un lansator, Peter Sagan este cel mai mare maestru la “luat roti”, adica la lipirea de trena celui mai activ in momentele de sprint cu peste 60 km/h, mutandu-se dintr-o roata in alta, specialitate in care nu are egal.

De altfel, etapa poate fi condensata in ultimii 800 de m, in care, mai intai, Peter Sagan a stat imediat dupa Chris Froome, care era dus in caleasca de doi coechipieri, Poels si Bernal, pentru ca a fost si putin urcus spre final, apoi s-a dus dupa Philippe Gilbert, rutierul de la Quick Step alergand dupa bonificatie, dupa ce belgianul s-a prajit a aparut tricoul galben, tot un belgian, Van Avermaet (BMC), Sagan dupa el, pentru ca in ultimii 50 m sa apese vartos in pedale, pentru a castiga cu o bicicleta avans in fata italianul Sonny Colbrelli (Bahrain), toti fiind inregistrati pe cei 204,5 km ai etapei in 4h48’06”.

La general, Greg Van Avermaet are acum, gratie unui sprint intermediar cu bonus de timp, 2 secunde avans fata de coechipierul sau Tejay Van Garderen, iar pe 3 a urcat Philippe Gilbert, care, cu locul 3 in etapa, a ajuns la 3 secunde de lider.

Joi este programata etapa a 6-a, Brest-Mur de Bretagne, o bucata de 181 km cu final in varf, la Mur-de-Bretagne, un “perete” asadar, de 2 km, din care jumatate cu inclinatie 10 la suta, care va fi trecuta, la final, a doua oara, intr-un soi de mini-circuit care s-ar putea lasa, in sfarsit, cu o sosire din caratura.

* Evident, nu puteam evita acum, pana la semifinala de fotbal Anglia-Croatia, turneul de la Wimbledon, in primul rand pentru ca am asistat la un meci demn de analele tenisului, in care sud-africanul Kevin Anderson l-a eliminat pe favoritul nr. 1 Roger Federer, cu 2-6, 6-7, 7-5, 6-4, 13-11, dupa 4 ore si 14 minute de joc, calificandu-se in premiera in semifinale.

Dupa cum se vede, elvetianul a condus cu 2 seturi la zero, dar acribia formidabila a uriasului Anderson i-a intrerupt parcursul exceptional, sud-africanul obtinand prima sa victorie in fata supercampionului vremurilor noastre…

* Tot miercuri, ultimele mohicance romance la Wimbledon in proba de dublu, Irina Begu si Mihaela Buzarnescu (nr. 15), au fost invinse de favoritele nr. 12, Kveta Peschke (Cehia, 43 de ani!)/Nicole Milichar (SUA), castigatoare tot dupa o rasturnare de rezultat, cu 5-7, 6-4, 6-4, in 2h02′.

Oricum, prezenta in sferturile de finala este una dintre cele mai bune performante ale unui dublou feminin romanesc la Wimbledon, remarcabil pentru jucatoare crescute pe zgura si care, practic, abia s-au adunat laolalta de 3 saptamani!