Tocmai cand incepusem sa ma intreb daca nu cumva varsta m-a acrit, nimic nu-mi mai place, prea au fost vreo 5 etape in Turul ciclist al Frantei cam in dorul lelii, cu caratura masiva si control lesinat al celor de la Sky, cand francezul Julian Alaphilippe a adus din nou bucuria pentru un iubitor neconditionat al acestui sport, cum cred ca sunt eu.

Purtatorul tricoului alb cu buline rosii, al cataratorilor, a castigat etapa a 16-a, Carcassonne – Bagnères-de-Luchon (218 km), dupa o cavalcada pe ultima catarare lunga de 10 km, de categoria I, dar cu punctele dublate, astfel ca, trecand al doilea, imediat dupa evadatul solitar Adam Yates, si-a asigurat acest tricou distinctiv legendar.

Tricou pentru care francezii au un veritabil cult, iar obtinerea lui capata alte dimensiuni daca ne amintim ca, sub amenintarea teribila de acum 15-20 de ani care umbrea ciclismul (ca si acum, dar in mai mica masura, insa cazul Froome readuce discutia in actualitate), federatia din Hexagon a decis: sanctiuni drastice pentru trisori, nicio mila, controale ale jandarmeriei prin bagajele echipelor, in hotelurile-cap de etapa!

Ei bine, ciclistii francezi nu au mai castigat Le Tour, dar ceea ce este sigur este ca sunt cei mai curati din intregul pluton profesionist, iar acesta este un lucru care da adevarata aura a sportului!

Cum spuneam, pe ultima catarare, Alaphilippe (Quick Step) a ajuns langa Adam Yates, iar pe coborare, lunga si ea de 10 km, britanicul, marcat si de constiinta faptul ca Julian este mai bun in acest exercitiu, a cazut, cu 7 km inainte de sosire, o greseala tehnica, s-a oprit din pedalat intr-o curba lina.

Francezul a trecut pe langa el ca o naluca, cu peste 70 km/h, ajungand primul la sosire, in 5h13’22”, la 15 secunde sosind bascul Gorka Izagirre (Bahrein), totusi Adam Yates (Mitchelton-Scott) si olandezul Bauke Mollema (Trek), in timp ce veteranul Turului, italianul Domenico Pozzovivo (Bahrein), la 18 secunde.

La 8’52” au venit si cei din plutonul principal, cu cei de la Sky in frunte, condusi de Kwiatkowski, ca sa nu de-a in balbaiala vedetele Thomas, tricou galben, si Froome, lider suspect, iar miile de spectatori i-ar fi aplaudat din suflet, dar, vorba lui Fanus Neagu, doar daca i-ar fi avut intre palme.

Ma rog, clasamentul general ramane ca si ieri, singura preocupare a echipei celei mai bogate din pluton: 1. Geraint Thomas (Marea Britanie, Sky), 2. Christopher Froome (Marea Britanie, Sky), la 1’39”, 3. Tom Dumoulin (Olanda, Sunweb), 1’50”.

Miercuri avem cea mai scurta si mai densa etapa a actualei editii, a 17-a, dintre Bagneres-de-Luchon si Saint-Lary-Soulan, doar 65 km, insa un veritabil Montagne Russe, cu sosire in varf, pe Col de la Portet, in traducere ar fi Varful Trecatorii, un fel de Cheile Bicazului, dar avand la capat varful Moldoveanu…