O reintalnire de suflet, desi prin raceala netului, cu bunul prieten Dragos Panaitescu, Panache pentru prieteni, unul dintre marii sportivi ai acestei tari, care a ales sporturi atat de dificile, de scumpe si de dependente de materiale – bob, moto si, mai ales, ciclism pentru debut, reusind acum sa fie unul dintre expertii de prima mana ai IBSF.

Revenit din Canada acum 4 ani, dupa cum imi scrie, s-a stabilit la Arad, Panache vrea sa dea o pedala zdravana la inflorirea, din nou, a ciclismului in aceasta parte a tarii, pentru ca avem de-a face cu un tip practic, care stie ca lucrurile trebuie sa inceapa de jos, temeinic.

Asa cum vedeti din fotografia pe care am imprumutat-o de pe contul lui de FB (si pe care am taguit-o), ne-am cunoscut in curse cicliste, in Turul Romaniei de prin 1974 si, la reluare, in 1982, cand, alaturi de regretatul Hristache Naum (tatal viitorului comentator, de ciclism la inceput, Radu Naum), mergeam in caravana curselor, asistand incantati la eficienta arbitrului pe motocicleta Dragos Panaitescu.

Nu pot uita niciodata cum “ne scotea” la sprinturi, mergand in picioare pe motorul lui de 500 cmc, cu semnale din fluier si steagul rosu, cum venea in timpul etapei, intr-o vreme fara comunicatii, sa ne dea sprinturile, catararile, caraturile, cu diferentele de timp luate din zbor de la diversele jurii.

Ati observat, in cursele actuale, desi toata lumea are casti in urechi, imagini pe bordul masinilor, vede si stie tot, obiceiul tablei negre scrise cu creta s-a pastrat, pentru aducere aminte si pentru nostalgia vremurilor de demult, cele din care se hraneste de peste un veac traditia curselor cicliste, oricat de tehnologizate ar fi ele…
Dar cred ca, asa cum si-ar dori si Panache, voi lasa poezeaua la o parte si amintirile mele, pentru a-i transcrie, pur si simplu cariera, asa cum mi-a comunicat-o, cu acribia unui tip de o meticulozitate fara cusur, care, veti vedea, s-a impus la cel mai inalt nivel international intr-o disciplina, bob, in care tehnologiile si cercetarile spatiale au un cuvant important de spus in zilele noastre.

Asa ca, neavand nimic de adaugat, pur si simplu am copiat e-mailul pe care mi l-a trimis, sistematizat la maximum. Doar atat voi zice: imaginati-va ce se ascunde in spatele acestor date seci.

“Am sa incep cu ciclismul
Juniori. Camp national Velodrom : 500m si Viteza
Camp. national Ciclocros
2 x Bronz la Camp nationale Fond sosea
Seniori Campionate Nationale Demifond Antrenament Mecanic 1967 cu Marin Niculescu – Loc I
1966 “ Loc II
1965 cu Dan Marin Cofetaru Loc III
1964 “ Loc III
Senior la Steaua si Olimpia Bucuresti Am alergat si terminat 2x Cupa UCECOM 1x Cursa Scantei
1x Cursa Muntilor 3x Circuitul Ploiestiului 1x Turul Romaniei. intre 1963 – 1968
Arbitru in juriu sau informare moto la 4 editii ale Turului Romaniei intre 1972 -1989

Bob Participant la 3 editii JO-Iarna
Sapporo 1972 Bob 2 loc 12 si castigator cu Didi Focseneanu a Cupei Mondiale Tineret
Innsbruck 1976 Bob 2 loc 12 Bob 4 loc 8
Lake Placid 1980 Bob 2 loc 11 Bob 4 loc 8
Campionat European Tineret Cortina D’Ampezzo 1969 Bob2 – loc 5
Campionatele Austriei Open 1980 Bob4- loc 2
Cupa Tirolului 1980 Bob4- loc 3
VELTINS CUP Winteberg GER. 1979 Bob4- loc 6
In present Inspector Sef Materiale (Material Controler) IBSF (fost FIBT)
Din 1982 si in present am oficiat la competitiile de bob (JO – 6 CM – 10 CE – peste 20 ) in functii precum presedinte de Juriu, Membru in Juriu, Inspector Materiale.

Am facut parte din prima Comisie tehnica Bob, cea care a editat primul regulament tehnic pentru costructia boburilor in 1986.

Dupa JO -Korea 2018 ar fi trebuit sa ma retrag cu o sarbatorire din partea IBSF pentru 50 (cincizeci) de ani de activitate in cadrul FIBT – IBSF (din sezonul 1968-1969 ), participam la Cortina la Campionatele Europene de Tineret. Din motive medicale, cel care trebuia sa ma inlocuiasca in functie nu poate prelua sarcina si acordul meu se prelungeste pentru inca 2 ani (La treaba asta trebuie sa vrea si Dumnezeu…)

Motociclism Viteza `- Sosea Clasa 500cc Camp. RSR 1978 loc 3 1979 loc2 1980 si 1981 loc 1

Vreau sa ajut sa sefaca ciclism de calitate in aceasta zona chiar daca federatia nu este interesata. Sant o multime de ciclisti aici in Arad care merita atentie. Cat ma mai tin balamalele incerc sa fac ceva.”