O frumusete de etapa aceasta antepenultima a editiei 105 a Turului ciclist al Frantei, incheiata cu victoria detasata, incontestabila, o bucurie, a slovenului Primoz Roglic (Lotto-Jumbo).

A fost o zi incarcata de evenimente, care a consemnat si caderea de pe podium a celui mai neiubit dintre alergatori, Chris Froome, dar si confirmarea valorii francezului Julian Alaphilippe (Quick-Step), care a trecut primul pe Tourmalet, stabilind un record absolut (primul ciclist care cucereste intr-o editie 4 catarari Hors Categorie), premiul Jacques Goddet, acordat in memoria celui ce a fost 50 de ani director al L’Equipe si al Turului, precum si intrarea definitiv in posesia tricoului alb cu buline rosii, al liderului cataratorilor.

Dar etapa de vineri a fost mult mai mult chiar si decat aceste elemente, care, in alte zile, ajungeau pentru doua cronici, daca le luam la povestit. Era clar ca plutonul era in pragul revoltei fata de dominatia aroganta a echipei Sky si mai ales a fostului castigator, de 4 ori, Chris Froome, care a omorat cursa vreo 3-4 etape la rand, doar pentru a pastra tricoul galben, in speranta ca galezul Geraint Thomas i-l va pasa la final, la ordin.

Nu este asa, pentru ca acum nu mai depinde deloc de locotenenti, gregario si bidonari, ca sa folosesc toate denumirile date in caravane, in toate limbile, echipierilor pusi fara cracnire in slujba liderului.

Iar aceasta pentru ca sambata, in penultima etapa, cea cu numarul 20, Saint-Pée-sur-Nivelle si Espelette, este un contratimp individual, nu numai destul de lung, 31 km, dar si extrem de valurit, o proba de foc pentru cei care nu-si datoreaza victoriile decat propriilor forte, valorii, vointei si moralului propriu, fara ajutoare neconditionate.

Asadar, cum spuneam, atacurile au inceput devreme, cu spaniolul Mikel Landa (Movistar), care a plecat spre Tourmalet, a fost prins de Alaphilippe, ati vazut, dupa care, pe lunga coborare spre noul urcus, spre Col d’Aubisque, sa inceapa atacurile fostul campion mondial, la juniori, de sarituri cu schiurile, Primoz Roglic, primul in varf, apoi cu o coborare, asa cum era de asteptat, perfecta, si, la capatul a 5h28’17”, victoria la Laruns, dupa cei 200,5 km de la plecarea de la Lourdes.

In spatele slovenului, liderul clasamentului general, Thomas Geraint, apoi francezul Romain Bardet (AG2R), irlandezul Daniel Martin (UAE), Rafa Majka (Bora) si olandezul Tom Dumoulin (Sunweb), la 19 secunde, ca si Froome, al 8-lea, care, astfel, a pierdut in fata balcanicului locul 3 pe podium.

Generalul il are in frunte pe Geraint Thomas, urmat acum la 2’05” de Dumoulin si la 2’24” de Roglic, astfel ca vom avea, ca niciodata, cred, cea mai interesanta etapa de contratimp individual din ultimele decenii. Asta pentru ca, daca Thomas este un alergator decent in acest gen de exercitiu solitar, Dumoulin este campion mondlal la contratimp, iar Roglic, foarte bun si aici, are avantajul traseului extrem de valurit!

Pana la urma, Turul Frantei-105, inceput au relanti, din cauza CM de fotbal, cu 9 etape, aproape jumatate de tur, de plat total, se incheie dupa cum ii merge reputatia, en beaute!