Prima zi a finalelor Campionatelor europene de canotaj de la Glasgow au reprezentat un veritabil triumf pentru sportivii nostri, care au luat cam tot ce puteau lua: 3 medalii de aur (4 rame fara masculin, 2 rame feminin, 8+1 feminin), adica am urcat de 5 ori pe podium, cu 6 echipaje prezente in prima zi, jumatate pe prima treapta!

Nici nu stiu cu ce sa incep, pentru ca prima cursa in care am avut sportive, peroul feminin, a insemnat si aur, dar nu despre descrierea concursului cred ca este vorba, cat de faptul ca, de fapt, avem cel mai tanar lot national din toate tarile participante, iar la 4 rame fara masculin media de varsta este de sub 20 de ani, adica, practic, de juniori!

Nemaivorbind de faptul ca toti acesti medaliati vin la doar o saptamana de la Mondialele de tineret de la Poznan (ba sa nu mint, in 8+1 feminin avem si o tragatoare de 25 de ani…), unde, de asemenea, am fost printre cele mai puternice natiuni.

Nu-i putin lucru sa tragi pista dupa pista in concursuri de obiectiv, iar mentinerea la acest nivel inseamna maturitate deplina. Dar mai inseamna si o privire mai senina spre orizonul Tokio-2020, cand speram ca sportivii romani sa nu mai fie obligati, asa cum s-a intamplat cu canotorii acum, in Scotia, sa poarte banderole de protest, pentru sfidarea la care sunt supusi la micii mai-mari ai sportului din acest moment…

In fine, sa trecem la concret. Daca este sa ma intrebati pe mine, imaginile care imi vor ramane multa vreme in gand au fost cele de la 4 rame masculin, unde un echipaj de 19 (2 canotori) si 20 (2) de ani au dominat categoric, din start in sosire.

Stefan-Constantin Berariu, Cosmin Pascari, Ciprian Huc si Mihai-Vasile Tiganescu au plecat ca din tun, dar mai ales au tinut strocul constant puternic, nelasand nici un moment vreo sansa contracandidatilor. Iata insa clasamentul, cu timpii realizati, ca sa vorbim pe numere:

1. Romania 05:54.340
2. Marea Britanie 05:55.710
3. Franta 05:56.490
4. Italia 05:59.250
5. Olanda 06:00.310
6. Cehia 06:08.340

Cum spuneam, insa, primul titlu a fost cucerit sambata la 2 rame fara feminin, cu Denisa Tilvescu si Madalina Beres, urmate la aproape o barca de Olanda, bronzul revenind Italiei, pentru ca, asa cum a inceput reuniunea din prima zi a finalelor, sa se incheie tot cu Imnul de stat al Romaniei, intonat in cinstea echipajului de 8+1(Ioana Vranceanu, Viviana-Iuliana Bejinariu, Adriana Ailincai, Maria Tivodariu, Beatrice-Madalina Parfenie, Iuliana Popa, Madalina Beres, Denisa Tilvescu si Daniela Druncea/

Dupa cum constatati, strock-ul din primul echipaj campion european a fost si strock-ul optului, inca un semn bun: recuperarea a mers foarte bine, astfel ca intreaga echipa, inclusiv cea medicala, trebuie felicitata.

Argintul a fost cucerit de echipajul feminin patru rame (W4-), Roxana-Georgiana Parascanu. Madalina Heghes, Madalina-Gabriela Casu, Iuliana Buhus, iar bronzul – de 2 rame masculin, cu Ciprian Tudosa si Marius Vasile Cozmiuc. La 4 vasle feminin am fost, de asemenea, in finala (deci toate echipajele romanesti au intrat in ultimul act), incheind pe locul 5!

Dupa prima zi a finalelor, evident, desi nu am avut echipaje in toate probele, absentand in special la categoria usoara si in probele de vasle, Romania conduce clar in clasamentul pe medalii. Iata-l:

aur argint bronz total
1.Romania 3 1 1 5
2. Italia 2 0 1 3
3. Franta 1 1 1 3
4. Polonia 1 0 2 3
5. Croatia 1 0 0 1
5. Rusia 1 0 0 1
7. Olanda 0 2 3 5
8. Marea Britanie 0 2 0 2
9. Lituania 0 1 1 2
10.Cehia 0 1 0 1
10. Ucraina 0 1 0 1

Atentie: mai este si maine o zi…